28.03.2012.

Juraj Čiček postao potpredsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatskog posavca

Nagrađena aktivnost Vranca

Juraj Čiček postao potpredsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatskog posavca

Nakon što je sredinom ožujka na izbornoj skupštini Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatskog posavca (SSHP) za predsjednika ponovno izabran Branko Borković – Mladi Jastreb, tijekom Proljetnog sajma u Gudovcu održana je konstituirajuća sjednica Upravnog odbora SSHP-a. Za potpredsjednike su jednoglasno izabrani Juraj Čiček (predsjednik Udruge Vranac, Samobor) i Josip Ivanuš (predsjednik Udruge Črnec polje, M. Ves Lijeva).

Središnji savez uzgajivača hrvatskog posavca broji 10 udruga članica, a jedna od najaktivnijih je Udruga Vranac iz Samobora. Osim prve uzgojne izložbe, tijekom 2011. godine članovi udruge su sudjelovali na Samoborskom proljetnom sajmu, središnjoj izložbi SSHP u Martinskoj Vesi, državnoj i županijskoj izložbi u Kloštru Ivaniću, državnoj izložbi konja u Sunji, manifestaciji Kosci za kosce, Đakovačkim vezovima, Vozočašću u Mariji Bistrici, međunarodnom jesenskom sajmu u Gudovcu, manifestacijama Dani žetve u Samoboru i Tradicionalnoj berbi kuruze.

U 2012. godini članovi udruge Juraj Čiček i Josip Lepen su sudjelovali na Proljetnom sajmu u Gudovcu. Tijekom Samoborskog proljetnog sajma planirana je vožnja zapregom po Samoboru. Sredinom travnja Udruga Vranac će održati svoju 2. uzgojnu izložbu konja hrvatskog posavca te izložbu oruđa i alata koje je čovjek koristio za obradu zemlje uz pomoć konja, pod nazivom Hrvatski posavac – desna ruka hrvatskog seljaka.

M.Č.

FOTO: Branko Borković, Juraj Čiček i Josip Lepen na Proljetnom sajmu u Gudovcu

 
28.03.2012.

Predstavljeni projekti polaznika programa Prilika za gimnazijalce odustale od studija

Mlade snage za nova događanja

Predstavljeni projekti polaznika programa Prilika za gimnazijalce odustale od studija

U današnje vrijeme, kada se broj nezaposlenih iz mjeseca u mjesec povećava, važno je steći dodatne kvalifikacije i znanja koja će pomoći u potrazi za poslom. Osobito se to odnosi na mlade osobe koje su završile gimnazijski program. Upravo za njih Pučko otvoreno učilište Samobor, u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) – Područna služba Zagreb osmislilo je obrazovni projekt Second chance for dropouts (Prilika za gimnazijalce odustale od studija), a koji se financira sredstvima Europske Unije. Tako je besplatan program Organizator medijskih događanja (OMD) upisalo 18 nezaposlenih osoba mlađih od 24 godine sa završenom gimnazijom koje su se nalazile na popisu HZZ-a. Njima su završni ispiti zakazani 3. svibnja, ali prije toga moraju odraditi i praktičan dio nastave, nakon što su odslušali kompletan teorijski dio. Što taj praktičan dio podrazumijeva rečeno je na konferenciji za medije 28. ožujka u Samoboru, kada su predstavljeni projekti koje su osmislili polaznici, podijeljeni u tri grupe.

Tri zanimljiva projekta

Zapravo, riječ je o tri vrlo zanimljiva događanja. Već 3. travnja počinje likovno događanje Usudi se probati, u kojem će se u nizu od četiri izložbe suprotstaviti četiri para međusobno povezanih umjetnika starije i novije generacije. Svrha cjelokupnog projekta je približiti suvremenu umjetnost publici, kako bi ona mogla upoznati umjetnike, a izložbe će trajati do 23. travnja. U ovom su projektu sudjelovali Antonela, Sanja, Ida, Anamarija, Barbara, Ana i Luka.

U petak, 13. travnja, u samoborskoj kino dvorani od 20 sati moći će se pogledati Horor matura - natjecateljski show i kazališna revija. Polaznici programa OMD spojili su naizgled nespojivo – pitanja i odgovore iz državne mature s kazališnim skečevima. Maturanti će biti podijeljeni u četiri grupe i natjecat će se za vrijedne nagrade, a pitanja su iz područja vezanih uz državnu maturu i opću kulturu, dok je između planiran onaj zabavan sadržaj. Voditelj će biti Rene Bitorajac. Nakon svega održava se i veliki after party. Važna je informacija da je događanje otvoreno za goste i sve zainteresirane te da je besplatno. U samoborskom kinu dočekat će vas i autori projekta Andrea, Martina, Hrvoje, Matea, Josip i Ida.

Treće događanje je Party egg fest nazvan Do jaja. On će biti održan u subotu, 14. travnja, na prostoru nekadašnje samoborske vojarne od 22 sata. Na koncertu će se moći uživati u nastupu DJ-eva Ivice Petaka, Rendella Morena, Ewana i Brca te u spoju elektronske glazbe s klasičnim instrumentom, tj. s nastupom Giancarla Brunella (harmonika), Andre Jambrošića, Avi (violina) i Marka Rušnova (saksofon). Bit će postavljen i poseban light show pa će posjetitelji trebati doći u bijelim majicama, bit će i nagradna igra, a ulaz je besplatan. Dan ranije ispred kina izrađivat će se i fluorescentni grafiti. Tu ćete moći upoznati i treći tim, koji je to osmislio – Karlo, Matea, Martina, Luka i Vedran.

Sva ova događanja na pressici su predstavili sami polaznici programa Organizator medijskih događanja. Uz to, osnovana je i Udruga Organizator, u koju su sada učlanjeni svi polaznici programa, a u nju će se moći uključiti i svi koji sljedećih godina završe ovaj program, kao i novinari i drugi stručnjaci iz srodnih područja. Naravno, svi ste pozvani na ova događanja.

Čestitke i zahvale

Na pressici su o projektu govorili i oni koji su zaslužni za njegovo provođenje. Zahvale na suradnji i čestitke uputili su zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Hrvoje Frankić i pročelnica područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zagreb Vesna Matijašević, ističući važnost cjeloživotnog obrazovanja.

Kako je tekao projekt, koji se financira iz sredstava Europske unije, pojasnila je u ime Pučkog otvorenog učilišta Samobor Vesna Burić, napomenuvši da je 18 polaznika odslušalo 20 nastavnih cjelina, a da će završni ispiti biti 3. svibnja, nakon čega slijedi i podjela diploma, a novo zvanje upisat će se u radnu knjižnicu. Napomenula je i da će ovaj jedinstveni program s planiranim modulima ubuduće biti dostupan i za ostale zainteresirane diljem Hrvatske te kako se nada da će već na jesen u Samoboru krenuti nova grupa, vjerojatno bez ograničenja u godinama (ovaj prvi program mogli su upisati mladi do 24 godine). Vesna Burić zahvalila je predavačima i mentorima koji su sudjelovali u projektu. Savjete u planiranju završnih projekata pružali su Robert Polgar, Nora Krstulović i Vanja Žanko.

Ravnateljica POU Samobor Ana-Marija Crnojević također se nada da će partneri prepoznati vrijednost projekta i pomoći u njegovoj daljnjoj realizaciji. U ovom projektu POU Samobor prepoznao je mogućnosti koje nudi razvijanje modernog i zanimljivog programa obrazovanja koji će potaknuti zapošljavanje mladih. Značaj takvog projekta prepoznala je i Europska Unija, dodijelivši projektu 85.837 eura, dok je cjelokupna vrijednost projekta bila 105.382 eura. Sve informacije o projektu Organizator medijskih događanja dostupne su i na posebnoj web stranici.

M. Šipuš

 

Juraj Čiček postao potpredsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatskog posavca

Predstavljeni projekti polaznika programa Prilika za gimnazijalce odustale od studija

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002