19.02.2012.

Na Fašniku nastupili mjesni odbori i srednjoškolci

Frcalo je na sve strane

Na Fašniku nastupili mjesni odbori i srednjoškolci

Po prvi puta u 186. godina dugoj povijesti Samoborskog fašnika, na središnjem suncem obasjanom samoborskom Trgu, pred brojnom publikom nastupili su maskirani učenici svih samoborskih srednjih škola. Štićenici Centra za odgoj i obrazovanje Lug bili su "euforci" koji su nastojali spriječiti ulazak Hrvatske u EU, Ekonomska, trgovačka i ugostiteljska škola prikazala je na satiričan način poslovanje Hotela pri Štefu, učenici Strukovne škole bili su amiši koji su jednog svog člana pokušali oženiti, a gimnazijalci su organizirali EUviziju pa su se mogle čuti i Emilija Kokić i Severina te druge jake snage naše estrade, a sve s ciljem da napokon Hrvatska dobije pobjednika na Eurosongu.

Već iskusni u javnim nastupima, mjesni odbori čuvari su bogate samoborske fašničke tradicije i baštine pa su bedastoće frcale sa svih strana, što je publika je nagradila velikim pljeskom. Scenskom izvedbom, satirom i kostimima, pokušali su nadvisiti mjesne odbore koji su nastupili prošle subote.

Nakon "Saborskog kokošinjca" Velikog i Malog Lipovca perje je letjelo na sve strane pa su zaposlili i sve fašničke likove da ga pometu s pozornice. Velika Jazbina i Podvrh predstavili su na desetak alegorijskih kola "Hrvatsko kolo nesreće", u kojem su nastupili Mamić i njegovi navijači, Gadafi i vječni predsjednik Mesić, Plan 21 za PDV 25% i na kraju EU brod koji tone, u čemu će mu pomoći hrvatski maheri. Božanstvo "Svete fotelje" i aspirante na nju, od bivših i sadašnjih političara, do sportaša, estradnjaka i bogatuna, predstavile su Celine, a fotelju su osvojile "bebe" tat, varalica i ulizica. Prošlogodišnji pobjednici, Rudari, dovezli su se u 20-metarskom kruzeru "Kuruzeru", na kojem su doveli male kompjutoraše, umirovljenike-tajkune i druge atraktivne putnike koji su se iskrcali na pozornici, a nastup je, uz gromoglasan pljesak publike, pred pomahnitalim mornarima završila njihova golišava grupa "Tange na štange", koja se još nije depilirala. Svemirsku uniju predstavio je Slani Dol, koja je kao rješenje za cijeli svemir na kraju predložila odlazak u saborsku mirovinu. Mafijaška svita Hrastine predstavila je za izlazak iz recesije eliksir svoje destilerije Hrastinkovec, koji je dobio certifikat EU. A noćni ugođaj na kraju je rasvijetlilo spuštanje Svemirskog broda Voajer, jedinog gradskog mjesnog odbora, Ferde Livadića. S broda su na pozornicu došle brojne seksa željne i za rasplođavanje spremne svemirke i na kraju obećale povratak sljedeće godine, tako da za budućnost fašničkog pučanstva ne treba brinuti.

Žiri je imao težak zadatak, no odlučili su da glavna nagrada vrijedna 25.000 kuna pripadne treću godinu zaredom Rudama. MO Podvrh i Velika Jazbina su osvojili 15.000 kuna, a Celine za treće mjesto 10.000 kuna. Nešto manje osvojili su ostali mjesni odbori. Za nagrade se bore i pojedinačne i grupne maske, koje se svake večeri prijavljuju kod glavne pozornice, a veliko finale bit će zadnjeg dana Fašnika, u utorak, 21. veljače. Večeras su se, između ostalih, predstavili Političari iz Saborskog svinjca i Alan Ford i kompanija.

Od gostujućih skupina predstavile su se maškare iz Čakovca, Karlovca, Makarske, Župe Dubrovačke, Senja te Prepuštovca. Svi su došli u velikom broju, a publiku su oduševili bogatim i maštovitim kostimima.

S.S.

 
19.02.2012.

Na Fašniku se natjecali najmlađi posjetitelji

Srakotrk okupan suncem

Na Fašniku se natjecali najmlađi posjetitelji

Nakon prošlotjedne snježne, ovoga je vikenda na 186. Samoborskom fašniku bila Sunčana fantazija. Prije podne na velikoj pozornici Trga fašničkih velikana izmjenjivali su se maskirani dječji zborovi, plesne skupine i gostujući dječji vrtići. Istovremeno, tristotinjak maskiranih mališana hrabro je sudjelovalo u Srakotrku – Srakinoj orijentacijskoj utrci, pod budnim vodstvom Orijentacijskog kluba Japetić Samobor. Natjecalo se u dvije kategorije, a svi sudionici dobili su medalje i poklon-pakete sponzora s igračkama i slatkišima. Dječji fašnik, koji se nastavlja u nedjelju, veselje je ne samo za male maske, nego i za brojne okupljene roditelje i posjetitelje Fašničke Republike. Nakon pozornice, djecu su na ulicama Samobora na svakom uglu zabavljali žongleri, klaunovi i razni drugi zabavljači.

Nastup maskiranih skupina svih samoborskih srednjih škola oduševio je publiku, koja je na Trgu zaplesala s njima, a s velikim interesom očekuje se od 16 sati nastup mjesnih odbora i njihovih alegorijskih kola. Potom slijedi povorka gostujućih maskiranih skupina iz cijele Hrvatske, izbor najboljih maski te na Trgu koncert Gorana Barea i Majki. Nikako ne propustite veliku zabavu u cijelom gradu, tradicionalne običaje i ukusne specijalitete naših ugostitelja, dođite na Samoborski fašnik!

Rezultati Srakotrka

I ove godine, šeste po redu, u Srakotrku je sudjelovalo 300-tinjak djece s područja Samobora, ali i Zagreba. Djeca su se natjecala u kategorijama do 7 godina, do 10 godina i do 12 godina. U mlađim kategorijama (do 7 g.) svi su proglašeni pobjednicima, dok su pobjednici starijih kategorija i osvajači nagrada sponzora sljedeći:

Dječaci do 12 godina:

1. Ivan Orešković

2. Juraj Kekić

3. Adrian Čeher

Djevojčice do 12 godina:

1. Erika Peucelle

2. Petra Štefanović

3. Bruna Štoos

Dječaci do 10 godina:

1. Lovro Domotorffy Žibrat

2. Adrian Peucelle

3. Luka Hrženjak

Djevojčice do 10 godina:

1. Marina Verović

2. Heidi Peucelle

3. Lara Maras

 
19.02.2012.

Članice Lions cluba Samobor darivale Novu budućnost

Poklonile štednjak

Članice Lions cluba Samobor darivale Novu budućnost

Članice Lions cluba Samobor Diana Serdar i Ančica Bošnjak-Praunsperger krajem su siječnja posjetile kuću Nova budućnost, gdje su štićenicima doma poklonile, između ostalog, i neophodno im potreban štednjak.

Nastavljena je time suradnja kluba i domova u kojima su smještena djeca siromašnih obitelji ili pak obitelji koje imaju socijalne ili financijske probleme.

U ime djece na donaciji je zahvalila voditeljica doma Marinka Pejaković.

S.S.

 

Na Fašniku nastupili mjesni odbori i srednjoškolci

Na Fašniku se natjecali najmlađi posjetitelji

Članice Lions cluba Samobor darivale Novu budućnost

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002