10.01.2012.

Tiskano novo izdanje Žumberačkog krijesa

Riječju i slikom o svom zavičaju

Tiskano novo izdanje Žumberačkog krijesa

Žumberačani su ostali vjerni tradiciji te su i ove godine tiskali novo izdanje svog godišnjaka Žumberački krijes. Time su još jednom unijeli svjetlo i toplinu u žumberačke domove i među sve zaljubljenike i prijatelje toga kraja. Kao što je u uvodniku napisao glavni urednik Milan Vranešić, Žumberački krijes je vjerni prijatelj gotovo svake kuće i već godi¬nama (prvo izdanje tiskano je 1978.) svoje čitatelje informira o važnim događanjima u tamošnjoj mjesnoj crkvenoj zajednici, zavičaju i općenito u crkvi.

Stoga se u novom izdanju ovog godišnjaka prvo mogu naći tekstovi iz sveopćeg života crkve. Tu je detaljan opis posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te početka proslave velike godišnjice - 400. obljetnice obnove crkvenog zajedništva u Hrvatskoj i osnivanja Marčanske biskupije, čija je nasljednica sadašnja Križevačka biskupija. Stoga se u krijesu može naći kratka povijest Marčanske biskupije.

U nastavku slijede vijesti iz župa o brojnim žumberačkim proštenjima, obnovi sakralnih obje¬kata i duhovnim susretima, na kojima je naglasak bio na pripravu za početak proslave 400. obljetnice jedinstvene crkvene institucije na ovim prostorima. Istaknuto je potom i kako je, zahvaljujući strukturama žumberačke općine i novčanoj podršci Vlade Republike Hrvatske, konačno područje cijeloga Žumberka spojeno asfaltnom transverzalom od Gabrovice na istoku do Radatovića na zapadu i dalje prema Svetoj Geri do Kuljaja. Asfaltiranjem te ceste Žumberku se daje sasvim nova gos¬podarska perspektiva. S velikom radošću tako autori pišu o proizvodnji kvalitetnog domaćeg sira, sjemenskog krumpira, meda, o plantažama lavande, sadnji i obnovi voćarskih nasada... Tako se i u uvodniku ističe da se obnovom gospodarstva i izgradnjom nove infrastrukture obnavlja i demografska slika Žumberka te kako mlade visokoobrazovane, pogotovo informatički i ekološki osviještene generacije počinju uviđati na primjeru visoko razvije¬nih zapadnih zemalja vrijednost područja kao što je Žumberak u blizini velikih urbanih sredina i dobrih komunikacija. Stoga se bilježe i primjeri obnove kuća djedova i uređenja okućnica. Uz to, ekolozi već godinama vrijedno rade na čišćenju otpada na divljim deponijima, dok arheolozi nastavljaju svoja istraživanja.

Na kraju, tu su i uvijek korisne infomacije o datumima održavanja proštenja u 2012. godini i ostalim važnim datumima, kao i kontakti po župama i ustanovama. Godišnjak Žumberački krijes može se nabaviti u svim župnim uredima na Žumberku, a također i u Zagrebu (sjemenište), Samoboru, Karlovcu i Jastrebarskom. Cijena mu je 80 kuna, a prezentacija će biti 26. siječnja u zagrebačkom grakokatoličkom sjemeništu u Ćirilometodskoj ulici.

M.Š.

 

Tiskano novo izdanje Žumberačkog krijesa

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002