10.01.2012.

Tiskano novo izdanje Žumberačkog krijesa

Riječju i slikom o svom zavičaju

Tiskano novo izdanje Žumberačkog krijesa

Žumberačani su ostali vjerni tradiciji te su i ove godine tiskali novo izdanje svog godišnjaka Žumberački krijes. Time su još jednom unijeli svjetlo i toplinu u žumberačke domove i među sve zaljubljenike i prijatelje toga kraja. Kao što je u uvodniku napisao glavni urednik Milan Vranešić, Žumberački krijes je vjerni prijatelj gotovo svake kuće i već godi¬nama (prvo izdanje tiskano je 1978.) svoje čitatelje informira o važnim događanjima u tamošnjoj mjesnoj crkvenoj zajednici, zavičaju i općenito u crkvi.

Stoga se u novom izdanju ovog godišnjaka prvo mogu naći tekstovi iz sveopćeg života crkve. Tu je detaljan opis posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj te početka proslave velike godišnjice - 400. obljetnice obnove crkvenog zajedništva u Hrvatskoj i osnivanja Marčanske biskupije, čija je nasljednica sadašnja Križevačka biskupija. Stoga se u krijesu može naći kratka povijest Marčanske biskupije.

U nastavku slijede vijesti iz župa o brojnim žumberačkim proštenjima, obnovi sakralnih obje¬kata i duhovnim susretima, na kojima je naglasak bio na pripravu za početak proslave 400. obljetnice jedinstvene crkvene institucije na ovim prostorima. Istaknuto je potom i kako je, zahvaljujući strukturama žumberačke općine i novčanoj podršci Vlade Republike Hrvatske, konačno područje cijeloga Žumberka spojeno asfaltnom transverzalom od Gabrovice na istoku do Radatovića na zapadu i dalje prema Svetoj Geri do Kuljaja. Asfaltiranjem te ceste Žumberku se daje sasvim nova gos¬podarska perspektiva. S velikom radošću tako autori pišu o proizvodnji kvalitetnog domaćeg sira, sjemenskog krumpira, meda, o plantažama lavande, sadnji i obnovi voćarskih nasada... Tako se i u uvodniku ističe da se obnovom gospodarstva i izgradnjom nove infrastrukture obnavlja i demografska slika Žumberka te kako mlade visokoobrazovane, pogotovo informatički i ekološki osviještene generacije počinju uviđati na primjeru visoko razvije¬nih zapadnih zemalja vrijednost područja kao što je Žumberak u blizini velikih urbanih sredina i dobrih komunikacija. Stoga se bilježe i primjeri obnove kuća djedova i uređenja okućnica. Uz to, ekolozi već godinama vrijedno rade na čišćenju otpada na divljim deponijima, dok arheolozi nastavljaju svoja istraživanja.

Na kraju, tu su i uvijek korisne infomacije o datumima održavanja proštenja u 2012. godini i ostalim važnim datumima, kao i kontakti po župama i ustanovama. Godišnjak Žumberački krijes može se nabaviti u svim župnim uredima na Žumberku, a također i u Zagrebu (sjemenište), Samoboru, Karlovcu i Jastrebarskom. Cijena mu je 80 kuna, a prezentacija će biti 26. siječnja u zagrebačkom grakokatoličkom sjemeništu u Ćirilometodskoj ulici.

M.Š.

 

Tiskano novo izdanje Žumberačkog krijesa

Arhiva 2012

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002