20.10.2012.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Samobor je unikat – spoj tradicije i suvremenosti

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Grad Samobor obilježava 770. obljetnicu od kada mu je 1242. godine kralj Bela IV. darovao Povelju slobodnog kraljevskog trgovišta. Za ovu je obljetnicu pripremljen bogat program, a u njemu posebno mjesto, kao i uvijek, zauzima svečana sjednica Gradskog vijeća. Ove je godine ona održana u Hotelu Lavica, kada su uručena nagrade i priznanja zaslužnim sugrađanima i onima koji su pripomogli njegovu ugledu u zemlji i inozemstvu. Tako je titula počasnog građanina pripala biskupu Nikoli Kekiću, Nagrade Grada za životno djele pripale su Ivanki Brekalo i posthumno Miroslavu Buriću, dok su Nagrade Grada primili Stjepan Grgos, Marija Komerički, Radovan Librić, Dragutin Marović i Udruga Zlatna šajba.

Budući da zbog obveza biskup Nikola Kekić nije mogao doći na sjednicu, u njegovo ime nagradu je preuzeo vlč. Mile Vranešić, dok je nagradu za Miroslava Burića preuzeo njegov sin Matko. Nakon što je primila nagradu, Ivanka Brekalo se i zahvalila u ime svih nagrađenih.

Svečanoj sjednici samoborskog Gradskog vijeća nazočili su brojni gosti i uglednici, a sve okupljene pozdravili su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i župan Stjepan Kožić. Predsjednik Josipović istaknuo je da Samobor nikada nije postao predgrađe Zagreba, jer je zadržao svoju prepoznatljivost, specifičnu kulturnu ponudu i tradiciju, gospodarsku djelatnost. Istaknuo je da su se u Samoboru stvorile vrline koje cijenimo, otvorenost prema drugima, širokogrudnost, marljivost, predanost tradiciji. Samobor je unikat – spoj tradicije i suvremenosti, zaključio je predsjednik Republike Ivo Josipović.

U svom pozdravnog govoru Josip Leko čestitao je na obljetnici i istaknuo da Samobor ima veliku ulogu u našem društvu i povijesti, da je čuvar tradicijskih vrijednosti, poduzetništva i kulture, da je grad lijep i ugodan za život. Osobito je istaknuo ulogu poduzetništva te da Samobor na tom području može biti primjer mnogim gradovima u Hrvatskoj.

Sve okupljene pozdravio je uvodno predsjednik Gradskog vijeća Željko Žarko, a među njima, uz predsjednika Republike i predsjednika Sabora te župana Kožića, bili su izaslanica zagrebačkog gradonačelnika Greta Augustinović Pavičić, gradonačelnica prijateljskog Staroga Grada na Hvaru Đurđica Plančić, saborski zastupnici, predsjednik HSS-a Branko Hrg, predsjednik HSLS-a Darinko Kosor, predsjednik SU-a Lazar Grujić, veleposlanik Ukrajine, izaslanstva prijateljskih gradova Wirgesa, Parabiaga, Pečuha i Velesa, te gradonačelnici i načelnici susjednih gradova i općina. Pozdravi su upućeni samoborskom župniku i gvardijanu te članovima Skupštine Zagrebačke županije, bivšim predsjednicima Općine Samobor i bivšim gradonačelnicima Samobora.

U svom govoru gradonačelnik Krešo Beljak istaknuo je brojne uspjehe koji su postignuti, istaknuvši da je u četverogodišnjem mandatu završen autobusni kolodvor, počeli radovi na novoj policijskoj postaji, da su znatno povećana ulaganja u sport, gospodarstvo, mjesne odbore, kulturu, predškolski odgoj i školstvo. Zaključio je kako je sve što je bilo u ingerenciji gradske uprave doživjelo napredak, a ono što nije bilo je imalo pad standarda. Istaknuo je da raste i pozitivan politički dijalog među strankama u Gradskom vijeću te zahvalio svim predsjednicima političkih stranaka, predsjednicima mjesnih odbor, svojim zamjenicima i predsjedniku Gradskog vijeća na suradnji i podršci. Zaključio je da će se i Samobor 1. srpnja, po ulasku u EU, vratiti tamo gdje je oduvijek pripadao – u Europu.

Hrvatsku himnu na početku sjednice otpjevao je Domagoj Dorotić, dok su tijekom sjednice pjevale Singrlice. Predstavila se i obnovljena Samoborska narodna garda, koja vuče korijene iz davne 1848. godine.

I.H.

U prvom dijelu sjednice dodijeljene Plakete

Dodjela nagrada ove je godine bila podijeljena u dva dijela. Tako su prije svečane sjednice dodijeljene i Plakete Grada Samobora zaslužnim građanima koji su, kako piše u obrazloženju, svojim dosadašnjim radom i zalaganjem zadužili Samobor i njegove građane te kroz svoje djelovanje i predani rad pridonijeli razvoju Grada Samobora.

Plakete su dobili: Ivica Vlahović, Zlatko Hržić, Vinko Jaklenec, Josip Berčić, Miroslav Čerkez, Stjepan Šančić, Antun Babojelić, Ivan Razum, Antun Dubravko Filipec, Ivica Bedeničić, Pavao Grom, Žarko Adamek, Želimir Kodrić, Tomislav Debeljak, Milinko Perković, Zdravko Runtas, Alojz Gross, Vesna Mihalinec, Adolf Paar, Vlado Bogdan, Mile Vranešić, Mira Čebušnik, Marica Jelenić, Ksenija Jaklenec, Branka Beljak, Matica hrvatska Ogranak Samobor, Tamburaško društvo Ferdo Livadić, Folklorni ansambl Mladost, Milan Kolman, Juro Horvat, Vladimir Paar, Krešimir Kumerički, Jurica Rešetar, Josip Barbić, Marijan Dumić, Dubravka Trčak, Damir Gorišek, Marijan Žganjer, Franjo Koletić, Vladimir Domin, Jurica Domin, Boris Bogulin, Željko Koščica,

Tomo Jandrečić, Mario Vlahović, Nikola Babojelić, Vlado Šolčić, Zlatko Korenčić, Damir Čučić, Dragutin Gregorić, Antun Laušin i Vladimir Lasić. U tom prvom dijelu svirali su TD Ferdo Livadić i FA Mladost.

 
20.10.2012.

Samoborski HSLS nastavlja sa savjetovanjem Samoboraca o legalizaciji bespravne gradnje

Sve o legalizaciji i u Domaslovcu

Samoborski HSLS nastavlja sa savjetovanjem Samoboraca o legalizaciji bespravne gradnje

Samoborski liberali nastavili su sa savjetovanjem Samoboraca o legalizaciji bespravne gradnje. Nakon tribine u Samoborskom Otoku, 18. listopada održali su tribinu i u Društvenom domu u Domaslovcu.

Zainteresiranim stanovnicima sa stručne je strane sve potrebne informacije predstavio i detaljno objasnio, s preciznim izračunima za građevine koje planiraju legalizirati, ing. Mario Šipušić, predsjednik velikogoričkih liberala.

Tribinu je moderirala predsjednica samoborskog HSLS-a dr. Linda Rossini Gajšak, kojoj su građani kao samoborskoj gradskoj vijećnici postavili pitanja za Aktualni sat Gradskog vijeća.

S.S.

 
20.10.2012.

Otvorena Samoborska vinska cesta

I himna i katalog

Otvorena Samoborska vinska cesta

U sklopu proslave Dana grada Samobora danas je svečano otvorena samoborska vinska cesta i predstavljen prigodni katalog, u kojem su predstavljeni svi vinari s te ceste te proizvođači rakija, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i smještajni kapaciteti. Svečanost je održana ispred prostora samoborske vinogradarsko – vinarske udruge, popularne Brente. Samoborsku vinsku cestu službeno je proglasio otvorenom župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je odmah naglasio da je Samoborska vinska cesta dobro pripremljen projekt, jer je već napisana i uglazbljena himna te napravljen katalog. Čestitao je svima koji su sudjelovali u cijelom projektu, a posebno Gradu Samoboru. Dodao je i da se na ovaj način samoborskim vinarima otvara tržište Europske Unije.

Županu Kožiću na podršci svim projektima do sada zahvalio je samoborski gradonačlenik Krešo Beljak, ističući u pozdravnom govoru i bogatu tradiciju samoborskih vinara. Pozdrave okupljenima uputio je i predsjednik Udruge Samoborska vinska cesta Dragutin Koletić, koji je pozdravio župana i njegove suradnike, samoborskog gradonačelnika s njegovim suradnicima te zamjenika gradonačelnika Grada Sveta Nedelja Dragutina Vinovrškog Penteka. Predsjednik Udruge Dragutin Koletić pozdrave je uputio i aktualnoj vinskoj kraljici Zagrebačke županije, gostima iz Slovenije iz Gadove Peči, kao i svim okupljenima samoborskim vinarima i podrumarima.

Na svečanom otvorenju nastupio je Mlađi orkestar TD Ferdo Livadić pod vodstvom Petre Vojvodić, a svojim su pjevačkim umijećem okupljene ponovno zadivili Đurđica Pleše Vujica i Franjo Sina Gluščić. Posebnost nastupa bila je i premijera himne Samoborske vinske ceste, koju je napisao Joža Prudeus.

I.H.

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Samoborski HSLS nastavlja sa savjetovanjem Samoboraca o legalizaciji bespravne gradnje

Otvorena Samoborska vinska cesta

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002