03.12.2012.

Forum mladih samoborskog SDP-a održao edukativnu akciju Stop AIDS

Dvjesto kondoma Samoborcima

Forum mladih samoborskog SDP-a održao edukativnu akciju Stop AIDS

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv AIDS-a Forum mladih SDP-a Samobor je 1. prosinca održao edukativnu akciju Stop AIDS. Mladi SDP-ovci su u Caffe baru Saramassi dijelili kondome i letke s informacijama o AIDS-u te su u razgovoru sa Samoborcima prenosili korisne informacije o toj opakoj bolesti i informirali ih o tome kako se zaštititi od nje.

Podijeljeno je dvjestotinjak kondoma i letaka. Građani su bili pozitivno iznenađeni ovom akcijom mladih SDP-ovaca te su istaknuli kako bi ovakvih edukativnih akcija trebalo biti više.

Akcija se održavala i prijašnjih godina s istaknutim zahtjevom za uvođenje građanskog i seksualnog odgoja u škole pa je ovaj put istaknuto zadovoljstvo konačnim uvođenjem tih predmeta u obrazovni sustav.

S.S.

 
03.12.2012.

Policijska postaja Samobor pred preseljenjem

Prvi u nizu planiranih objekata

Policijska postaja Samobor pred preseljenjem

Plan izgradnje komunalnih i kapitalnih projekata na području Grada Samobora ove godine realizirat će se u potpunosti. Uz više od 80 uređenih gradskih i prigradskih prometnica realizirani su i mnogi drugi projekti, a kraju se privode i radovi na najvažnijem i najskupljem od njih – novoj zgradi Policijske postaje Samobor. Time prostor nekadašnje vojarne počinje poprimati novi izgled i novu funkciju. Uz izgradnju novog dječjeg vrtića, koji bi trebao biti gotov do proljeća, napravljeni su ili se rade projekti za novu zgradu Javne vatrogasne postrojbe, velikog doma za mlade, nove zgrade za potrebe dvadesetak udruga te brojni drugi.

Nova zgrada Policijske postaje prvi je u nizu projekata revitalizacije prostora bivše vojarne, a u potpunosti je financiran iz Proračuna Grada. Tako će Samobor uskoro dobiti jednu od najmodernijih policijskih postaja u ovom dijelu Europe.

S.S.

 
03.12.2012.

Novi stipendisti Grada Svete Nedelje

Dobrodošla pomoć najboljima

Novi stipendisti Grada Svete Nedelje

U gradskoj vijećnici Svete Nedelje danas su gradonačelnik Grada Svete Nedelje Drago Prahin, zamjenik gradonačelnika Ivica Pavlić, te pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Grada Svete Nedelje Biserka Delač, na prigodnoj svečanosti uručili ugovore o stipendijama za školsku godinu 2012./2013.

Stipendije od po 800 kuna mjesečno, 12 mjeseci primat će osam studenata za svoju izvrsnost te njih 17 po ocjenama najboljih između studenata lošijeg imovinskog stanja. Podijeljeno je i 7 stipendija od po 500 kuna mjesečno učenicima srednjih škola, koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Nekoliko praktičnih savjeta podijelio je stipendistima gradonačelnik Drago Prahin, uz želju da ne gube optimizam i entuzijazam, bez obzira na teško stanje u društvu. Kod izbora zanimanja, uz konkretne primjere iz građevinarstva, gdje do nedavno nije bilo dovoljno stručnjaka, a sada ih je sve više nezaposlenih, preporučio im je da za buduće zanimanje biraju ono što bi najviše željeli raditi pa će im posao zapravo biti i hobi i radit će ga najbolje moguće.

Gradonačelnik Prahin pozvao je stipendiste, nakon što im je uručio ugovore, da mu postanu Facebook prijatelji pa će im na svako njihovo pitanje ili nedoumicu, ako ih bude, moći odgovoriti na dnevnoj bazi.

Svaki od stipendista na dar je dobio i novu foto–monografiju Svete Nedelje, kako bi što bolje upoznali svoj grad i njegove gospodarske potencijale.

D.K.

 
03.12.2012.

Tiskovna konferencija samoborskog HDZ-a o željezničkoj pruzi Samobor – Zagreb

Samoborček u državnom proračunu!

Tiskovna konferencija samoborskog HDZ-a o željezničkoj pruzi Samobor – Zagreb

Na tiskovnoj konferenciji, sazvanoj u ponedjeljak, 3. prosinca, koju su održali Tomislav Masten, predsjednik samoborskog HDZ-a, i Davor Ivo Stier, saborski zatupnik, tema je bila samo jedna: obnova željezničke pruge Samobor – Zagreb.

Prema riječima Davora Ive Stiera, iako će HDZ kao stranka glasati protiv prijedloga proračuna za 2013. godinu u Saboru, itekako su se trudili da u saborski proračun, nakon njihovog višegodišenjeg lobiranja, uđe projekt izgradnje nove željezničke pruge od Podsuseda do Bregane, u čemu su i uspjeli. Stier je napomenuo kako se radi o kvalitetnom projektu za privlačenje sredstava iz EU, oko kojeg su pregovori počeli još s bivšim ministrom Komadinom, a kasnije su vrlo kvalitetno odrađeni i s pomoćnikom Kumrićem.

Tako je u državnom proračunu za 2013. planirano za obnovu ove željezničke pruge 36 milijuna kuna, u 2014. je taj iznos 145,7 milijuna kuna, a u 2015. godini 194,4 miljuna kuna.

Ukupna vrijednost projekta, čiji je nositelj HŽ – Infrastruktura, je otprilike 50 milijuna eura, od čega bi se, ako se privuku sredstva iz EU fondova, iz državnog proračuna izdvojilo 25% od ukupnih troškova izgradnje ove pruge.

U HDZ-u su svjesni da će ovaj proračun biti izglasan pa vjeruju kako će do 2016. Samobor i Zagreb ponovno biti povezani i željeznicom.

M.K.

 
03.12.2012.

HNS za samoborsku registraciju na našim autima

Jurimo u petoj sa SA!

HNS za samoborsku registraciju na našim autima

Samoborski HNS održao je u 1. prosinca na Trgu kralja Tomislava uličnu akciju pod nazivom "Nova registracijska područja". Akcija je imala za cilj upoznati naše sugrađane s mogućnošću da se u Zagrebačkoj županiji, pa tako i u Samoboru, uvedu nova registracijska područja. Naime, registracijsko područje Zagreb, s kraticom ZG, najveće je u Hrvatskoj te danas obuhvaća pored Grada Zagreba i čitavu Zagrebačku županiju koja ima 9 gradova i 25 općina s oko 31 7000 stanovnika. Stoga je sasvim nelogično da je Zagrebačka županija jedina u Hrvatskoj čiji stanovnici svoja vozila moraju registrirati pod oznakom druge županije (Grad Zagreb) dok pojedine županije na svom području imaju po dva ili tri registarska područja. Posve bi logično bilo da se na području Zagrebačke županije definiraju njezina vlastita registarska područja. Osim spomenutih razloga postoje i ozbiljne najave da bi definiranje vlastitih registarskih područja čitavu Zagrebačku županiju svrstalo u jeftiniju, odnosno zonu nižeg rizika kod osiguravajućih društava kada je riječ o osiguranju motornih vozila.

Zbog ulaska Hrvatske u EU i usklađivanja moraju se zamijeniti stare registarske tablice novima u čitavoj zemlji i to je odlična prilika za uvođenje novih registracijskih područja za Zagrebačku županiju, dok bi trošak za građane bio niži ili ga uopće ne bi bilo.

HNS će nastaviti s akcijom u kojoj i građani mogu potpisati peticiju i svojim glasom dati značajnu potporu ovoj inicijativi. HNS Samobor zahvaljuje Radio Samoboru na direktnom uključenju u program s lica mjesta, zahvaljujući čemu su i oni građani koji se nisu zatekli na Trgu kralja Tomislava mogli doći na vrijeme i potpisati peticiju.

D.K.

 

Forum mladih samoborskog SDP-a održao edukativnu akciju Stop AIDS

Policijska postaja Samobor pred preseljenjem

Novi stipendisti Grada Svete Nedelje

Tiskovna konferencija samoborskog HDZ-a o željezničkoj pruzi Samobor – Zagreb

HNS za samoborsku registraciju na našim autima

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002