22.09.2012.

Liberalke ZŽ obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Nasilnike, a ne žrtve, u sigurne kuće!

Liberalke ZŽ obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Uz Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, koji se godinama obilježava 22. rujna, u znak sjećanja na žrtve okrutnog višestrukog ubojstva u zgradi Općinskog suda u Zagrebu, izražavamo svoju zabrinutost kontinuiranom crnom statistikom nasilja nad ženama.

Upozoravamo kako unatoč pozitivnim pomacima u zakonskoj legislativi u praksi i dalje predstavlja velik problem što mjeru udaljenja počinitelja nasilja kod nas može izreći samo sud i rijetko se provodi, dok u drugim europskim zemljama to radi policija, odmah po prijavi žrtve.

Dodatan problem je što nema potpune potpore žrtvi, jer se dugo čeka sudski proces, a za to vrijeme žrtva i dalje ostaje živjeti s nasilnikom, pa nakon višemjesečnog iščekivanja, kada dođe poziv za sud, predomisli se i odustane od prijave. U Austriji, primjerice, žrtva u roku od dva sata od prijave nasilja iz socijalne službe dobiva osobu koja će se brinuti o njoj, dok u Hrvatskoj besplatna pravna pomoć dolazi tek nakon 15 dana.

Žrtve u velikom broju slučajeva ne žele prijaviti nasilje zbog posla, položaja, da bi sačuvale obitelj. Možemo konstatirati kako su zakoni dobri, ali je primjena loša. Kod onih počinitelja koji se zakonski sankcioniraju problem se ne rješava završetkom zakonski izrečene zaštitne mjere, jer se često vraćaju u obitelj, a bez prave rehabilitacije.

Apeliramo da se zakoni dosljedno provode, ali i implementira dobra praksa nekih europskih zemalja, posebice Austrije. Postojeći obiteljski centri koji su zaživjeli u nekim županijama trebali bi zaživjeti i u Zagrebačkoj županiji, ali i preuzeti dodatnu ulogu u potpori žrtvama i rehabilitaciji nasilnika.

Svima onima koji su žrtve nasilja u obitelji, a trebaju informacije o pravnim i drugim savjetima, preporučamo da posjete web stranicu "sigurno mjesto - u tri klika biraj život bez nasilnika", namijenjenu ženama žrtvama nasilja, kao i institucijama i organizacijama civilnog društva koje rade na ovoj društvenoj tematici, a koju je izradila Ženska soba, centar za seksualna prava.

Liberalke - ženska inicijativa HSLS-a Zagrebačke županije

 
22.09.2012.

Održana 29. sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Nakon kopanja ide sanacija

Održana 29. sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Gradski vijećnici Svete Nedelje održali su 20. rujna svoju 29. sjednicu. Na njoj su, nakon kraće rasprave, većinom glasova prihvatili polugodišnje izvješće gradonačelnika o radu i polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna te čuli informacije o aktualnim komunalnim radovima na području Grada.

Tijekom rasprave o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine vijećnici su pohvalili formu i sveobuhvatnost, ali bilo je i primjedbi. Jedna od njih bila je Vladimira Tuwega iz SDP-a, koji smatra da se sredstva ne troše na dobar način, kao i na stvari koje nisu dogovorene. Tuweg je prigovorio da nije spomenuta studija o stipendiranju deficitarnih zanimanja, učenika slabijeg imovinskog statusa, ni sufinanciranje prijevoza umirovljenika. Gradonačelnik mu je odgovorio kako je dogovor bio da se o tome raspravlja pri izradi rebalansa, koji slijedi uskoro pa će i to biti obuhvaćeno.

Ivica Vojvodić imao je primjedbi na izvođače radova, a postavio je i pitanje legalizacije sportskog objekta u Bestovju, budući da je u koridoru buduće željeznice. Taj dio je pojasnila viša savjetnica za prostorno-komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Renata Rožek, rekavši da Hrvatske željeznice nisu dale decidiran odgovor o gradnji pruge pa će se taj objekt i dalje održavati, jer drugog na tom sportskom objektu nema, a upitno je kada će se pruga početi graditi. I drugi su vijećnici imali primjedbi za neke izvođače radova pa je gradonačelnik Prahin odgovorio da niti on nije zadovoljan kako pojedini rade, ali da se ugovor o gradnji kanalizacije mora izvršiti do kraja listopada, a radovi su praktički završeni te se time rješava taj dio problema.

Predsjednik Gradskog vijeća Josip Raguž morao je pri raspravi u pojedinim situacijama smirivati iskrenja između gradonačelnika i vijećnika, a pripomogao je u tome i vijećnik Marijan Jurić citiranjem odredbi Poslovnika. Na kraju je izvješće o polugodišnjem radu gradonačelnika prihvaćeno većinom glasova.

Mirnija rasprava vodila se oko izvršenja proračuna u prvih šest mjeseci ove godine. Pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Biserka Delač rekla je da je Grad likvidan i da se proračun dobro puni. Konkretno, u prvih šest mjeseci od planiranih 71,3 milijuna prihoda ostvareno je 34,3 milijuna ili 47%, dok su rashodi ostvareni u iznosu točno 50% u odnosu na planiranih 66 milijuna. Tako je ostvaren višak od oko 900.000 kuna pa će se u sljedeće proračunsko razdoblje prenijeti minus od 2,6 milijuna kuna, ali taj se iznos planira sanirati do kraja godine. Analizirajući strukturu prihoda pročelnica Delač je istaknula da se jednim dijelom povećanje prihoda treba pripisati izmjenama poreza na dohodak, a narasli su i prihodi od financijske i nefinacijske imovine. Planirani prihodi od komunalnih doprinosa izvršeni su s 44% posto, a to je 28% više u odnosu na prvih šest mjeseci 2011. godine. Stjepan Čakanić iz HDZ-a rekao je kako veseli činjenica da se proračun dobro puni i da Sveta Nedelja tako dobro stoji.

Slijedila je još informacija o aktualnim komunalnim radovima, a uvodno ih je pobrojao gradonačelnik Prahin. I tu je apostrofirana Vodoprivreda Novska kao izvođač radova s kojim ima najviše problema, a pohvaljena Teh-gradnja. No, radovi se privode kraju, nakon čega bi krenula rekonstrukcija kolnika. Planirana je sanacija Ulice Vojvodići, koja je sada najopterećenija, a gradonačelnik je istaknuo kako očekuju dobru vijest. U suradnji s Romanom Semenić, predsjednicom svetonedeljskog SDP-a, nastoji se od Hrvatskih cesta dobiti sredstva za sanaciju kompletne Novačke i Kerestinečke.

Radi se i vodovod u Širanovićima, čime se realizira obećanje iz Holdinga da će ti radovi početi ove godine. Vijećnici su tražili još jači nadzor nad izvođačima i upozoravali na probleme u pojedinim ulicama, prije svega na potrebu sanacije nakon prekopa.

Radio SVN

 

Liberalke ZŽ obilježile Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Održana 29. sjednica Gradskog vijeća Svete Nedelje

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002