13.07.2012.

U Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje održan Eko kamp "Čuvam svoje gorje 2012"

Učili, istraživali i izrađivali

U Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje održan Eko kamp

Ljetni Eko kamp Čuvam svoje gorje, koji od 2003. organizira i provodi Javna ustanova Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, ove je godine okupio sedmero učenika viših razreda osnovnih škola. Oni su početak srpnja proveli na Žumberku. Naime, na adrese osnovnih škola koje pohađaju učenici koji žive na zaštićenom području Parka prirode svake godine stižu obavijesti o održavanju kampa, a ove su se godine za sudjelovanje javili: Veronika iz Noršić Sela, Marko iz Klaka, Ivan iz Kašta te Ana, Ivana, Klara i Natalija iz OŠ Rude.

Višednevno druženje započelo je i završilo u Budinjaku, jer su djeca, zajedno s djelatnicima Javne ustanove, bila smještena u Eko – centru Budinjak. U blizini Eko – centra upravo su u tijeku arheološka iskopavanja tumula - grobova iz starijega željeznog doba pa su sudionici kampa imali jedinstvenu priliku na Stazi kneževa porazgovarati s istraživačima i saznati sve što ih zanima o arheologiji i nalazištima na području Parka. O bogatoj kulturnoj baštini Žumberka puno su saznali i na izletu, posjetivši, između ostalog, etnografsku zbirku u samostanu časnih sestara bazilijanki i grkokatoličku crkvu sv. Petra i Pavla u Sošicama, etnografsku zbirku u zgradi bivše osnovne škole u Radatovićima i najviši vrh Parka – Svetu Geru, gdje se nalaze ostaci crkve sv. Ilije. Osvježenje od ljetne vrućine potražili su na 40 m visokom Sopotskom slapu, a putem su vidjeli i ruševine staroga grada Žumberka.

O prirodnim značajkama svog zavičaja najviše su naučili na terenu. Na novopostavljenoj poučnoj stazi Izvori života u selu Dane na malom su prostoru vidjeli neobične pojave karakteristične za krško područje, kao što su ponor, donedavno zatrpan smećem, potok koji u dužini manjoj od 10 m izvire i nestaje u podzemlju, dvije lokve u kojima obitavaju i razmnožavaju se različita živa bića...

O dalekoj prošlosti svoga planeta i uzrocima današnjeg izgleda ovog prostora saznali su na geološkoj radionici, gdje su mikroskopom proučavali minerale i fosile iz pradavnog oceana na čijem dnu je nastala većina ovdašnjih stijena. Spretnost i natjecateljski duh učenici su pokazali igrajući se bacanja potkove – rezultat je bio gotovo izjednačen.

Svoje dojmove o viđenim prirodnim vrijednostima i kulturnoj baštini pretočili su u različite predmete, koje su od gline izradili na keramičkoj radionici te ih na završnoj prezentaciji izložili, tako da ih roditelji i ostali posjetitelji mogu vidjeti. Goste su također ponudili i prirodnim sokovima koje su sami spravili od svježe ubranog bilja sa žumberačkih livada, a na prozorima Eko – centra Budinjak, kao podsjetnik na ovogodišnje ugodno druženje, ostale su siluete ptica grabljivica, koje su djeca izradila kako bi spriječila zalijetanje ostalih ptica u prozorska stakla. Za završnu prezentaciju, u kojoj su svi sudjelovali, gosti su ih nagradili pljeskom, a onda je uslijedio tužan rastanak.

Vrijeme je proletjelo u učenju, ali i zabavi, pa neki od učenika već s nestrpljenjem čekaju sljedeći Eko – kamp "Čuvam svoje gorje".

K. Husnjak Malovec

 

U Parku prirode Žumberak – Samoborsko gorje održan Eko kamp "Čuvam svoje gorje 2012"

Arhiva 2012

2024

2023

2022

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002