30.12.2020.

Potresom pogođenim gradovima i općinama Zagrebačka županija uplatila 5,5 milijuna kuna za hitne intervencije na oštećenim objektima

Pomoć Pokupskom, Kravarskom, Pisarovini, Zaprešiću, Jastrebarskom i Ivanić-Gradu

Kako bi se nabavio nužan građevinski materijal za sanaciju oštećenih objekata, posebice krovišta i dimnjaka, Zagrebačka županija uplatila je 5,5 milijuna kuna pomoći gradovima i općinama na svom području koji su pretrpjeli veće štete.

Po 1,5 milijuna kuna uplaćeno je općinama Kravarsko i Pokupsko, milijun kuna Gradu Zaprešiću, a po pola milijuna kuna gradovima Jastrebarsko i Ivanić-Grad te Općini Pisarovina.

U obilasku terena u Kravarskom, Pokupskom i Pisarovini župan Kožić rekao je da će se sve materijalne štete sanirati, a ono što je najvažnije jest da na području Zagrebačke županije nema ljudskih žrtava.

- Sredstva koja smo uplatili gradovima i općinama namijenjena su za one nužne građevinske radove, kako bi se sanirali krovovi i dimnjaci. Hladno je, očekuju se padaline i jednostavno nemamo vremena za čekanje. Ovim sredstvima nabavit će se građevinski materijal i podijeliti kućanstvima - rekao je Kožić, dodavši kako na brojnim krovovima ljudi već rade, uklanjaju se ruševni dijelovi i sanira šteta.

Na području Općine Kravarsko nekoliko je prometnica oštećeno i one se već saniraju. U ovom trenutku ni jedna cesta se neće zatvarati za promet, a na onima na kojima se izvode radovi promet će se odvijati naizmjence. Iznimno teško je oštećena župna crkva na kojoj se srušio toranj koji je u padu probio krov crkve i u ovom trenutku izvjesno je da će se građevina morati rušiti.

U potresu je stradala osnovna škola u Pokupskom, koju tek čeka pregled statičara.

- Sreća u nesreći je da u školi nije bilo djece. Do početka drugog polugodišta sve školske ustanove bit će pregledane, a ukoliko neke neće zadovoljavati sigurnosne uvjete nastava za djecu će se osigurati na drugi način - rekao je Kožić.

U mjestu Lučelnica u Općini Pisarovina oštećena je unutrašnjost crkve, društveni dom, a štete ima i na nekoliko kuća. Iako je skroz u drugom dijelu županije – na zapadu, znatna oštećenja su i na području Zaprešića. Iz tri zgrade su evakuirani stanari, oštećene su škola i ljekarna te niz drugih objekata.

Niz intervencija imali su županijski vatrogasci, a timovi Crvenog križa pomažu na terenu u našoj i susjednoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

- Priroda je pokazala svoju razornu snagu, a naši medicinari, vatrogasci, volonteri i svi pripadnici žurnih službi iznova su pokazali svoju nadljudsku snagu i profesionalnost na kojima smo im beskrajno zahvalni - rekao je Kožić.

Za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica šteta od potresa za područje Zagrebačke županije Vlada Republike Hrvatske odobrila je 10 milijuna kuna.

Sve žurne službe su na terenu i maksimalno se radi na saniranju štete. Molimo sve građane da ostanu pribrani. Naime, nakon potresa djelatnici hitne službe zaprimili su nekoliko pacijenata koji su u panici i žurbi pali i slomili kosti na rukama i nogama.

Također, apeliramo na građane da se, koliko god je to moguće, pridržavaju epidemioloških mjera.

M.M.

 
30.12.2020.

Krvi u ovim uvjetima nikada dosta

Dajte krv u ponedjeljak i utorak

Krvi u ovim uvjetima nikada dosta

Zavod za transfuzijsku medicinu iz Petrove 3 u Zagrebu trenutačno je pod velikim pritiskom i zasad ne organizira izvanredne akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika stavilo mu se na raspolaganje i bude li potrebe i mogućnosti, organizirat će izvanrednu akciju u Samoboru.

Redovita akcija održat će se već sljedeći tjedan na Autobusnom kolodvoru u Samoboru. U odnosu na dosadašnji način prikupljanja krvi, a to je bilo svakog prvog utorka u mjesecu, u 2021. godini krv će se u Samoboru prikupljati dvodnevnom akcijom, prvog ponedjeljka i prvog utorka u mjesecu.

Tako će u prvom mjesecu nove godine akcija biti organizirana u ponedjeljak, 4. siječnja, od 9.30 do 17.30, te u utorak, 5. siječnja, od 12 do 18 sati na Autobusnom kolodvoru.

E.K.

 
30.12.2020.

Iz Crvenog križa mole građane da pričekaju s donacijama

Stanite malo, pomoć će trebati i u narednim danima!

Iz Crvenog križa mole građane da pričekaju s donacijama

Zamjenici samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković obišli su ravnateljicu Gradskog društva Crvenog križa Anicu Kufrin kako bi izvidjeli na koji način Grad može pomoći.

Trenutno je Društvo u problemima kad je riječ o pohrani do sad prikupljenog pa će Grad Samobor osigurati dodatan prostor kao i prijevoz kada za time bude potrebe.

Što se tiče donacija građana, one se do 20 sati prikupljaju u Krležinoj 5 i Ulici Ilirskog pokreta, no iz Crvenog križa mole građane da nakon današnjeg dana više ne donose stvari i hranu.

Naime, tamošnji logistički centri su puni, a potreba će svakako biti još pa će svatko tko želi pomoći, imati priliku.

Samoborski Crveni križ objavljivat će redovito kakvo je stanje na terenu i kakve su potrebe kako bi se pomoć mogla slati organizirano tamo gdje je u tom trenutku najpotrebnije.

Također se apelira na građane da ne odlaze samostalno u pogođena područja, već da se jave društvima Crvenog križa. Na terenu su članovi interventnih timova, odnosno osobe koje su educirane za postupanje u slučaju katastrofe, a svi koji žele volontirati bit će usmjereni sukladno trenutnom stanju i epidemiološkim mjerama koje su na snazi.

Zahvaljujemo svim građanima Samobora koji su na bilo koji način pomogli, pomažimo i dalje, zajedno, organizirano i prateći upute!

P.A.

 
30.12.2020.

Sredstvima iz proračunske pričuve Grad Samobor pomaže stradalim gradovima Petrinji, Sisku i Glini

Pola milijuna kuna za postradale u potresu

Sredstvima iz proračunske pričuve Grad Samobor pomaže stradalim gradovima Petrinji, Sisku i Glini

Grad Samobor, odnosno građani Samobora, pomoći će stradalim gradovima Petrinji, Sisku i Glini s pola milijuna kuna, sredstvima iz proračunske pričuve.

Konkretno, gradu Petrinji pomoći će se s 200 tisuća kuna, a Sisku i Glini s po 150 tisuća kuna. Odlučeno je to na Kolegiju gradonačelnika Kreše Beljaka, a pomoć će biti uplaćena već tijekom današnjeg dana.

- Građani Samobora, kao i gradska uprava, uvijek su spremni pomoći, osobito u ovakvim situacijama kada svi ostajemo bez teksta. Nesreća koja je zadesila Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta traži suosjećanje i pomoć svih nas. Samobor je uz vas! - poruka je iz Samobora.

Zamjenici samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković pozvali su građane da svoje donacije donose organizirano preko samoborskog Crvenog križa, kojem će se osigurati sva potrebna podrška kada je riječ o prostoru i prijevozu.

Što se tiče šteta na području Grada Samobora, gradonačelnik je zatražio hitno proglašenje elementarne nepogode pa će građani biti pozvani da prijavljuju štete na svojim objektima po proglašenju.

P.A.

 
30.12.2020.

Interventni tim samoborskog Crvenog križa upućen u Petrinju

Pomozite koliko možete

Interventni tim samoborskog Crvenog križa upućen je u utorak, 29. prosinca, u Petrinju i Sisak kojima je potrebna pomoć u ljudstvu u rješavanju posljedica snažnog potresa. Samoborci su dio interventnog tima Crvenog križa Zagrebačke županije. I drugi timovi Crvenog križa iz naše županije u stanju su pripravnosti i čekaju konkretne informacije o potrebama.

U koordinaciji s Hrvatskim Crvenim križom, Gradsko društvo Crvenog križa Samobor sutra, u srijedu, 30. prosinca, od 8 do 20 sati prikupljat će nekvarljive namirnice u svom sjedištu na adresi Miroslava Krleže 5. Popis potrebnih prehrambenih i higijenskih potrepština je u privitku.

Hrvatski Crveni križ ujedno apelira na sve da se ne prikupljaju nepotrebne stvari, jer suhe hrane i deka zasad ima dovoljno. HCK je na svojoj web stranici objavio i račun otvoren za novčane donacije za stradale u potresu na području Petrinje i Siska.

Novčana sredstva za pomoć osobama pogođenim potresom u Petrinji i Sisku mogu se uplatiti na sljedeći račun:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.

IBAN: HR6923400091511555516

Poziv na broj: 770

Za uplate iz inozemstva - SWIFT CODE: PBZGHR2X

Pratite stranicu samoborskog Crvenog križa na kojoj će se pravovremeno objavljivati sve bitne informacije, kao i načini kako pomoći. Ako želite volontirati javite se samoborskom Crvenom križu preko njegove Facebook stranice, na e-mail crveni.kriz.samobor@zg.t-com.hr ili telefon 33 61 681.

E.K.

 

Potresom pogođenim gradovima i općinama Zagrebačka županija uplatila 5,5 milijuna kuna za hitne intervencije na oštećenim objektima

Krvi u ovim uvjetima nikada dosta

Iz Crvenog križa mole građane da pričekaju s donacijama

Sredstvima iz proračunske pričuve Grad Samobor pomaže stradalim gradovima Petrinji, Sisku i Glini

Interventni tim samoborskog Crvenog križa upućen u Petrinju

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002