08.04.2020.

95 potvrđenih osoba na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

U Svetoj Nedelji 8 izliječenih

95 potvrđenih osoba na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do srijede, 8. travnja 2020. do 11:00 sati, evidentirano je 95 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 4 osobe više. Do sada je izliječeno 11 osoba, a dvije su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije: Samobor 3 (Sv. Nedelja 15 – izliječenih 8), Zaprešić 20 – izliječenih 2, Jastrebarsko 1, Velika Gorica 31 – 1 umrli, Ivanić-Grad 7, Dugo Selo 14 – izliječeni 1 – umrli 1, Vrbovec 1, Sv. Ivan Zelina 3.

M.M.

 
08.04.2020.

Zamjenski termin odvoza miješanog komunalnog otpada

Umjesto u ponedjeljak, ova subote

Zamjenski termin odvoza miješanog komunalnog otpada

Na Uskrsni ponedjeljak, 13. travnja, trgovačko društvo Komunalac neće odvoziti miješani komunalni otpad. Zamjenski termin odvoza je subotu, 11.travnja.

A.B.

 
08.04.2020.

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize: Prof.dr.sc. Darko Ropac, prim.

Mentor sam studentima i pišem svoj peti roman

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize: Prof.dr.sc. Darko Ropac, prim.

Pandemija corona virusa sve nas je dovela u neke nove oblike življenja. Usporila je naš životni ritam. Ograničila nam kretanje i nužno nas vezala za boravak u svom domu. Kod kuće su i zaposlenici, a i mi umirovljenici. Postavlja se pitanje kako iskoristiti slobodno vrijeme koje nam se odjednom stvorilo. Rješenje zasigurno nije u izležavanju pred TV ekranima, grickanju slanih štapića i ispijanju piva ili nekog drugog napitka.

Zapravo, ovo je idealna prilika da se bavimo onim za što nismo nalazili dovoljno vremena u nekadašnjem užurbanom tempu života. Možemo se baviti svojim malim hobijima za koje nije potreban odlazak od kuće. Napokon će biti pročitana neka zanimljiva knjiga. Prelistavat će se uspomene u obiteljskim albumima, igrati gotovo zaboravljene društvene igre, a mladi će i dalje uglavnom biti na internetu i drugim popularnim društvenim mrežama. Svatko će se baviti onime što ga zanima.

A čime se bavim ja, kao umirovljeni sveučilišni profesor i znanstvenik? Uvijek pronalazim nešto zanimljivo i društveno korisno. Prije svega i dalje pišem tekstove za kolumnu u našem Glasniku Samobora i Svete Nedelje. Upravo iz tiska izlazi moj 170. prilog u kontinuitetu, na što sam jako ponosan. Osobito što pišem o društveno angažiranim temama, koje su ponajmanje vezane za moje obrazovanje (u zadnje vrijeme ipak je to više povezano s pandemijom). Time ipak ne bi bilo ispunjeno moje slobodno vrijeme. Stoga sam odlučio iskoristiti ponuđeno vrijeme i napisati novi roman, kojeg već duže vrijeme imam na umu. Nakanjeno - učinjeno. Napisao sam priču iz Domovinskog rata koja je u procesu objavljivanja. Bit će to moj peti roman.

U zadnje vrijeme napisao sam nekoliko znanstvenih i stručnih radova koji su u postupku recenzije u našim eminentnim medicinskim časopisima. Dva znanstvena rada upravo su objavljena u prvom broju Acta Medica Croatica. Kako sam još uvijek angažiran kao profesor na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, to sam mentor studentima u većem broju diplomskih radova. Volim raditi s mladima i pomagati im da svoja istraživanja provedu na znanstveno utemeljen način i uobliče u kvalitetan diplomski rad. Korekcija tih radova i usmjeravanje studenata gotovo je svakodnevna. Povremeno održim predavanja iz medicine, ali sada samo on line.

Uz sve to dosta čitam. Volim čitati pa sam redoviti korisnik knjiga iz naše dobro opremljene Gradske knjižnice. Volim i kuhati pa se potrudim prirediti neki ukusan i dobar obrok.

Uz sve to ne smijem zaboraviti tjelesnu aktivnost. Pomalo vježbam, a još više volim prošetati. Dnevno udaljenost od pet kilometara. Dakako, izbjegavajući svaki socijalni kontakt, kako to propisuje Stožer civilne zaštite RH. Važno je ne zapustiti se te održavati ravnotežu između intelektualnog i fizičkog rada. Nadam se da sam u tome uspio i u ovim teškim vremenima svojevrsne prinudne izolacije. To preporučam i drugim Samoborcima.

 

95 potvrđenih osoba na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Zamjenski termin odvoza miješanog komunalnog otpada

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize: Prof.dr.sc. Darko Ropac, prim.

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002