20.08.2020.

Dogovor Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje

Učenici PŠ Strmec ostaju u svojoj školi

Dogovor Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje

Za sve učenike OŠ Sveta Nedelja iz Područne škole Strmec nastava će se odvijati u školi u Strmcu, kao i do sada u dva turnusa s osiguranim dnevnim boravkom, odlučili su predstavnici Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje. Naime, nakon temeljite analize mogućih lokacija za pohađanje nastave dijela učenika PŠ Strmec, u kojoj su dvije učionice uništene u požaru, odlučeno je da će se prostor unutar zgrade škole, koji je do sada služio kao priručna sportska dvorana, prenamijeniti u učionicu. Županija će nabaviti svu potrebnu opremu kako bi se prilagodio prostor za neometano odvijanje nastave.

Što se tiče opožarenog dijela zgrade škole radi se na uklanjanju svih potencijalnih opasnosti i njegovom ograđivanju kako bi se onemogućio pristup djece tom prostoru.

Na temu gradnje nove škole župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Dario Zurovec razgovarali su na radnom sastanku proteklog tjedna gdje su iskazali zajednički stav da je ona prioritet te se sukladno tome poduzimaju sve potrebne aktivnosti kako bi izgradnja krenula u najkraćem roku.

M.M.

Foto: Zagrebačka županija

 
20.08.2020.

Uskoro proglašenje najboljih EU projekata za područje Hrvatske

Županijski projekt u finalu EU izbora

Uskoro proglašenje najboljih EU projekata za područje Hrvatske

Projekt Zagrebačke županije "Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva" ušao je u finale izbora za najbolji EU projekt u 2020. godini u kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici.

Izbor za najbolji EU projekt u 2020. godini pokrenuli su Jutarnji.hr, Ured EU parlamenta u Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija i Župan.hr u želji da povećaju razinu osviještenosti građana o uspješnom korištenju EU sredstava te da promocijom najboljih projekata potaknu još efikasnije korištenje EU fondova.

Nakon što je peteročlani žiri u lipnju konsenzusom među prijavljenim projektima izabrao 21 projekt koji je ušao u finale, u tijeku je predstavljanje svih finalista, nakon čega će biti podignuta i posebna platforma preko koje će svoj glas za najbolji projekt moći dati i sami građani. Tko su pobjednici saznat će se na Danima regionalnog razvoja početkom listopada.

M.M.

 
20.08.2020.

Zakazana skupština Vinogradarsko vinarske udruge Samobor

Samoborski vinari ponovno se okupljaju

Zakazana skupština Vinogradarsko vinarske udruge Samobor

Nakon dosta odlaganja konačno su se, prema riječima predsjednika Vinogradarsko vinarske udruge Samobor Marijana Žganjera, stekli uvjeti da se inače redovna Skupština Udruge održi i to u petak, 21. kolovoza.

- Želja nam je da uz sve potrebne epidemiološke preventivne mjere našu Skupštinu održimo i da svi zajedno pridonesemo odlukama za bolje sutra našem vinogradarstvu i podrumarstvu - jasan je Žganjer.

Skupština će početi u 18 sati, održava se u prostorima Udruge (znanoj Brenti, op.a.), a nakon izvještajnog dijela i usmjerenja prema zadacima u sutrašnjici, održat će se za sve nazočne predavanje pod nazivom "Kako odabrati kvasce da se dobije vrhunsko vino". Predavač će biti enolog Nenad Maslek, a kako je naglasio Žganjer, svi su vinogradari i vinari samoborskog podneblja dobro došli.

F.S.G.

 
20.08.2020.

Veliki uspjeh samoborskih vinara Ivice Rozijana i Zdravka Župančića

Sada i međunarodna priznanja za kvalitetu

Ponovno se istinitom pokazala naglašena želja za uspjehom u jednom segmentu života - rad i ulaganje donijeli su željeni rezultat. Odnosi se to na samoborske vinare i vinogradare, inače članove Vinogradarsko vinarske udruge Samobor, Ivicu Rozijana i Zdravka Župančića. Na 46. po redu sajmu "Vino Slovenija" u Gornjoj Radgoni, koje je bilo ocjenjivačkog značaja, okupila su se 173 vinara iz Austrije, Češke, Sjeverne Makedonije, Hrvatske i domaćina Slovenije. Prezentirano je bilo ocjenjivačkoj komisiji čak 639 uzoraka vina u nekoliko kategorija. Sve je to bilo u intervalu od 13. do 17. srpnja, a predsjednik ocjenjivačkih komisija (bile su ih četiri) doc.dr. Mojmir Wondra, upravo je vina samoborskih prezentanata ocijenio kao iznimno kvalitetna, za što su navedeni dobili i velika priznanja i nagrade.

- Dobio sam ovaj puta na ovoj izložbi, koja se inače svake godine organizira u okviru sajma poljoprivrede "AGRA" (ove nije održan zbog epidemije korona virusa), dva priznanja i dvije medalje. Za svoj, sada zaista bez lažne skromnosti, prepoznati Cabernet Sauvignon berba 2017. dobio sam uz 86 bodova i zlatnu medalju. Pokazao sam da imam i bijela vina iznimne kvalitete pa je tako moja Graševina, berba 2019., s 83 boda osvojila srebrno odličje - govori Rozijan.

Ništa lošiji nije u rezultatu i prezentaciji bio ni Zdravko Župančić.

- U konkurenciji crnih vina za svoj Cabernet Sauvignon dobio sam 88 bodova, a time i zlatnu medalju, dok sam uz 84 boda osvojio srebro za svoj Couvee. Iznimno sam zadovoljan, jer mogu to reći, među elitom vinara iz 5 zemalja osvojiti dva priznanja, zaista nije lako. No, nastavljam dalje, jer siguran sam da imam prostora za još bolja i s još višom kvalitetom vina iz moje proizvodnje - kaže Župančić.

Dva mlada vinogradara i vinara gotovo redovito daju svoja vina na ocjenjivanje, a imaju i što dati i pokazati.

- Imamo već zaista dosta nagrada i priznanja, ali sve se to još može nadograditi. Stalna edukacija i primjena najsuvremenijih zaštitnih sredstava sigurno mogu pridonijeti još boljoj kvaliteti - govore obojica.

U svojim vinogradima provode gotovo svaki slobodni trenutak te jasno kažu da su vinogradi dobri i da ukoliko neće biti nekih popratnih vremenskih nepogoda, berba bi zaista mogla biti odlična. Konačno, kako ističu, samoborsko vinogradarstvo i vinarstvo svake godine ostvaruje sve bolje rezultate, što se vidi u pogledu kvalitete vina.

- Treba uložiti mnogo truda i napora, ali ako imate ljubavi prema vinogradu u koji ugrađujete svoje znanje i mogućnosti, kroz ovakve nagrade se ipak vrati. Zato samo obojica ponosni na ova naša dobivena priznanja - završio je Rozijan.

F.S.G.

 

Dogovor Zagrebačke županije i Grada Svete Nedelje

Uskoro proglašenje najboljih EU projekata za područje Hrvatske

Zakazana skupština Vinogradarsko vinarske udruge Samobor

Veliki uspjeh samoborskih vinara Ivice Rozijana i Zdravka Župančića

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002