02.05.2020.

Četvrti dan zaredom nema novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

Još pet izliječenih osoba

Četvrti dan zaredom nema novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

Na području Zagrebačke županije do subote, 2. svibnja do 11 sati, evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije četiri dana zaredom nema novooboljelih, ali je 5 osoba više izliječeno.

Do sada je ukupno izliječeno 78 osoba, a tri su preminule.

Nove podatke županijski stožer objavit će sutra u isto vrijeme, nakon podataka prikupljenih od ispostava domova zdravlja s područja Zagrebačke županije.

M.B.

 
02.05.2020.

Na Odjelu za djecu i mlade GKS-a traje izložba fotografija Romea Ibriševića

Nismo čekali - stalno smo zvlačili!

U izlozima gradske knjižnice za djecu i mlade traje izložba fotografija radnog naziva "Kaj se čeka - izvlačimo". Ak se bojite virusa korone ne trebate nutra v knjižnici sediti. Morete izložbu izvana glediti. Tu bute vidli s kakvom su se zajdnih 16 let borili članovi Udruge Zelene stope, koji su uz pomoć Renaulta i CIOS-a iz naših prekrasnih nacionalnih parkova i parkova prirode zvlekli prek 16 000 autoolupina.

Izložbu morete glediti i po danu i po noči. I još nekaj vam imam za reči: saki doktor leči, a priroda ozdravljuje...

I zato, čuvajte prirodu, to vam ova izložba poručuje. Ak mislite da ekologija ni bitna, probajte si novčeke ze svojega računa brojati i ne disati. Ak vam ide, morete i knjigu napisati.

A kak izložba zgledi teško mi je to slovima opisati - najbolje je da sami to idete pogledati i o tome kak je bilo morete doma raspredati. Fotografije sam snimil i opjeval ja, Romeo Ibrišević, onaj kaj živi nasred Čudomerščaka, a negdar je živel u Rudama di ga je kak malog čuvala baka.

R.I.

 
02.05.2020.

Prijateljstvo s Gradom Wirgesom produbljuju i mladi

Prijeteljstvo dva grada ide dalje

Neposredno prije no što je nastupila kriza s koronavirusom, pozivu Samoboru prijateljskog Grada Wirgesa u Njemačkoj odazvao se krajem veljače predsjednik Savjeta mladih Grada Samobora Lovro Broketa.

Suradnja gradova Wirgesa i Samobora traje već 50 godina, a Nijemci su poželjeli da se razmotri mogućnosti produbljivanja suradnje mladih ova dva grada. Stjecajem okolnosti, predsjednik Savjeta mladih bio je tada na razmjeni studenata Zagreba i Berlina pa je, prištedjevši na troškovima puta, posjetio organizaciju mladih u Wirgesu, u namjeri da ocijeni mogućnosti suradnje.

Osim što je upoznao gradonačelnika Grada Wirgesa Andreasa Weidenfellera i njegove suradnike, Lovro Broketa sastao se i s članovima wirgeškog Savjeta mladih i dogovorio da se potpiše sporazum o suradnji između dva savjeta. Planirano je da se sporazum potpiše do kraja lipnja ove godine te da bude osnova za aktivnosti buduće suradnje.

Dogovoreno je da se obnovi ili proširi suradnja između škola, sportskih društava, kulturnih ustanova i udruga te udruga civilnog društva, ukoliko oni za to pokažu interes, kao i mogućnost suradnje na zajedničkim projektima koji bi se mogli financirati iz EU fondova.

Nedugo prije ovih razgovora o suradnji mladih, u Wirgesu je održana izložba slika prijateljskih gradova, na kojoj su sa svojim radovima sudjelovali i samoborski umjetnici. Akademski slikar Mihovil Dorotić izložio je pet svojih radova u akrilu i ulju, akademska slikarica i grafičarka Marina Ivančić (inače predsjednica Udruge likovnih umjetnika Samobora) izložila je četiri svoja rada u akrilu i ulju, a samouka slikarica Vlatka Šalamun dva svoja ulja na platnu.

D.K.

 

Četvrti dan zaredom nema novooboljelih u Zagrebačkoj županiji

Na Odjelu za djecu i mlade GKS-a traje izložba fotografija Romea Ibriševića

Prijateljstvo s Gradom Wirgesom produbljuju i mladi

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002