14.04.2020.

Aktivisti Crvenog križa za Uskrs bili iznimno aktivni

Podijeljeno 3 i pol tona namirnica

Aktivisti Crvenog križa za Uskrs bili iznimno aktivni

Za Gradskim društvom Crvenog križa Samobor dinamičan je tjedan u kojemu su se dijelili uskrsni paketi našim siromašnijim građanima, korisnicima socijalnih potpora, a nastavilo se i s nabavom namirnica i lijekova za starije sugrađane koji u ovim uvjetima ne mogu do trgovine ili ljekarne.

- Podijelili smo oko 3 i pol tone prehrambenih artikala u 392 uskrsna paketa na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika što je najviše dosad - rekla nam je ravnateljica Društva Anica Francetić Kufrin i zahvalila stalnim volonterima koji su to obavili u rekordnom roku. Njih je 50-ak i svatko se u rad Crvenog križa uključuje prema svojom mogućnostima te prosječno tjedno ukupno odrade 100-tinjak sati.

Trenutno ih je aktivno 30-ak koji tjedno obiđu između 90 i 100 osoba koje nisu socijalno ugrožene, ali spadaju u rizične skupine kojima nije preporučljivo da u ovim danima izlaze do trgovine ili ljekarne, pa im volonteri Crvenog križa besplatno dostavljaju hranidbene i higijenske artikale i lijekove.

Anica Francetić Kufrin poziva sve naše sugrađane koji spadaju u rizičnu skupinu da se i dalje slobodno obrate samoborskom Crvenom križu imaju li potrebe za uslugom dostave namirnica ili lijekova. Broj telefona je 33 61 681, a dostupan je svaki radni dan između 7.30 i 15 sati i 30 minuta.

E.K.

 
14.04.2020.

112 potvrđenih osoba na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Dvije novozaražene osobe

112 potvrđenih osoba na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do utorka, 14. travnja do 11 sati, evidentirano je 112 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o dvije osobe više. Do sada je izliječeno 15 osoba, a tri su preminule.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Podaci: Samobor 7 (Sv. Nedelja 16 – 8 izliječenih), Zaprešić 26 – 5 izliječenih, Jastrebarsko 1, Velika Gorica 32 – 1 izliječeni – 2 umrlih, Ivanić-Grad 11, Dugo Selo 14 – 1 izliječeni – 1 umrli, Vrbovec 1, Sv. Ivan Zelina 4.

M.M.

 
14.04.2020.

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Franjo Sina Gluščić, sportski novinar, pevalec, umirovljenik

Ni me strah, samo malo drhčem!

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize
Franjo Sina Gluščić, sportski novinar, pevalec, umirovljenik

Se kaj nas je snašlo ni dobro i nikak nemre donesti smirenje tela i duše. Kaj delati, kak se ponašati, ak si, kak to ja jesam, društveno biće?

Ni lahko. Birtije zaprte, pajdaši po doma se bave nekim čudnim domačinskim poslima... Ni lahko!

Ja si pak zemem cajta da prečitam neku knjigu ili pak neke stare novine i zapise, kojih, fala Bogu imam u izobilju. Kaj čitam? Da ne bi bilo nekak prenavudreno, čitam Krležinu Baraku 5 B, a ona dodam i Tina i njegovu poeziju. Se lepo, ali se je to med četiri zida. Zidem van, gledim oko sebe i malo je onih koji zahajaju na Tepec iliti, kak su napisali na ploči, Anin perivoj. Nek bu oprošteno, ima ih ima, i to onih kaj s pesekima dohajaju i te drage živinice šetaju.

Tak sedim malo na prvoj klupi, a lepe tetice i dragi dečki s pesekima šetaju. Peseki kakaju i piškiju po drveću, malo zagrebu z nogicama, a gazde ponosni na se kaj se je pripetilo. Misli su me vrnule prema glavnom blagajniku nekadašnjeg samoborskog magistrata, Stanku Kompareu. Kak pisane reči povedaju, on je na jednoj sjednici magistrata javno rekel: "Nek redarstvo dela svoj posel, jer za trpeti to više ni, kak pesi i mački seredu i pišaju po celom Tepcu". Je, tak je bilo... a ni danas niš ni drukčije. Malo je onih koji za svojim ljubimcima počiste. Važno je da se peseki zbejžiju. Baš tak. I onda se pak zmislim korona virusa i okrenem ploču razmišljanja.

Ni lahko nikome, al i dalje moramo biti ljudi i paziti na puno toga. Bumo ili ne? To je na nama.

Joj, "curi mi" 45. stranica knjige, a i moram it pokosit travu i pošišat živicu.

Kaj taj virus dela!

F.S.G.

 

Aktivisti Crvenog križa za Uskrs bili iznimno aktivni

112 potvrđenih osoba na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Franjo Sina Gluščić, sportski novinar, pevalec, umirovljenik

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002