28.06.2020.

Marijan Žganjer, predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, govori u aktualnostima kod samoborskih vinogradara

Dobra kaplica bu i krizu zgazila!

Marijan Žganjer, predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, govori u aktualnostima kod samoborskih vinogradara

Iz općepoznatih razloga, velik broj aktivnosti Samoborske vinogradarsko vinarske udruge u posljednje vrijeme je smanjen, ali vinogradari i vinari samoborskog vinogorja marljivo obrađuju svoje nasade.

- Nažalost, aktivnost naše udruge je pomalo zamrla. Dosta je toga odgođeno, a ponešto je, iako je to možda i teška riječ, jednostavno "prekriženo". Nismo održali našu redovnu skupštinu, kao ni ocjenjivanje vina naših članova i ostalih vinara samoborskog vinogorja. Pripremali smo se, ali, nažalost, ništa od svega toga. Kažem nažalost, jer su, prema naznakama, vina naših članova dobra i kvalitetna, a na zadnjim ocjenjivanjima na višim razinama zauzimaju zaista visoka mjesta - govori predsjednik udruge Marijan Žganjer.

– Ponosni smo na ono što naši članovi pokazuju i za što su nagrađeni na velikim i značajnim izložbama. To je potvrda ulaganja naših vinara i podrumara, prvenstveno u same sebe u pogledu edukacije, ali i primjene svih potrebnih agrotehničkih mjera. Možemo reći da je to naš zajednički uspjeh - dopunio je Žganjer.

Stalna edukacija vinogradara i vinara provodi se tijekom cijele godine brojnim predavanjima i stalnim upućivanjem u nove trendove.

- Za sve zainteresirane organiziramo predavanja početkom kalendarske godine, kada se govori o zaštiti, gnojidbi, vegetaciji vinove loze, rezidbi... Dolazi nako toga i edukacija o zaštiti loze, fermenatciji mošta... Jer, naše vinogorje nudi, u konačnici, laganiju "kaplicu" - nastavlja Žganjer.

marijan Žganjer je predsjednik udruge već 7 godina. No, sve je počelo 1984. godine, s početkom rada Kluba prijatelja dobrog vina.

- Osjećao se tada velik etuzijazam članova. Pojavljivali smo se stidljivo na velikim izložbama, ali imali smo i rezultate. Vino-Vita, sajam u Ljubljani, ali i nagrade na mnogim izložbama, bile su nam poticaj za daljnji rad. Danas je sve to itekako bolje, o čemu svjedoče i rezultati. Nema gotovo niti jednog skupa ili prezentacije, a da na njima ne osvajamo značajna odličja. Vina samoborskog vinogorja postala su prepoznatljiva i na međunarodnoj sceni, iako naši vinogradari posjeduju male površine. Ipak, vina u našim podrumima "ima za izvoz". Do prije godinu, dvije bilo je po onoj - "od berbe do berbe", a danas naši vinogradari u svojim podrumima imaju vina iz 2018. i 2019. godine, i to u značajnijim količinama. No, ja sam ipak optimist, pa i u tome da će i ta vina naći put do konzumenata - pomalo zabrinuto priča Žganjer.

- Restorani ne uzimaju vina, šoping centri prepuni su svega i svačega, ali to je jedna druga tema - dodaje razočarano.

Malo je mladih ljudi koji obrađuju poljoprivredne površine, a pogotovo vinograde.

- Nama je kroz udrugu cilj proširiti površine pod vinogradima, i to sa znanim sortama. No, stari se vinogradi krče pa se i tako male površine smanjuju. Vjerujem u bolje sutra, jer kroz sve naše aktivnosti, enološke pristupe i događanja, potičemo mlade da se priklone radu u vinogradu. To nije lak posao, to je točno, ali vidjeti konačan proizvod - vino, uz pohvale i eventualne nagrade, jednostavno je nenaplativo - završava Žganjer.

Vinogradi su kulturološka, gastronomska i ambijentalna vrijednost nekoga kraja, a njihovo je postojanje i, nadamo se, širenje, za Samobor od neprocjenjivog značaja.

Jer, kapla ne da se nebu zasušila, već se bu na radost i popila.

F.S.G.

 

Marijan Žganjer, predsjednik Samoborske vinogradarsko vinarske udruge, govori u aktualnostima kod samoborskih vinogradara

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002