04.04.2020.

86 potvrđenih na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

U Samoboru i Svetoj Nedelji bez promjene

86 potvrđenih na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do subote, 4. travnja do 11:00 sati, evidentirano je 86 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 2 osobe više. Do sada je izliječeno 8 osoba, a jedna je preminula.

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije: Samobor 3 (Sveta Nedelja 15 - 7 izliječenih), Zaprešić 19, Jastrebarsko 1, Velika Gorica 27 – 1 preminuli, Ivanić-Grad 6, Dugo Selo 11 – 1 izliječeni, Vrbovec 1, i Sv. Ivan Zelina 3.

Sljedeće informacije bit će objavljene u nedjelju, 5. travnja 2020. oko 11:00 sati na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, čim ih zaprimimo od strane Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjećamo i da su na području Zagrebačke županije osposobljene 3 COVID-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na koronavirus. U Ispostavi Samobor brisevi se uzimaju od ponedjeljka, 30. ožujka, u Ispostavi Velika Gorica od 3. travnja, a od ponedjeljka, 6. travnja, s radom kreće i Ispostava Ivanić-Grad. Napominjemo kako se brisevi u spomenutim izdvojenim ambulantama uzimaju isključivo na nalog liječnika obiteljske medicine, za osobe s područja koja ta ispostava pokriva. Također naglašavamo kako će svaka osoba dobiti konkretan termin kada treba doći u ambulantu kako bi se uzeo bris.

M.B.

 
04.04.2020.

I SDP Zagrebačke županije predlaže mjere za pomoć gospodarstvu

25 milijuna kuna za spas gospodarstvenika

I SDP Zagrebačke županije predlaže mjere za pomoć gospodarstvu

Predsjedništvo županijskog SDP-a održalo je 3. travnja sjednicu "na daljinu", prilagođenu trenutnim okolnostima te raspravilo i donijelo odluku o nužnim mjerama koje je potrebno donijeti na razini Zagrebačke županije. Svoje zahjeve uputili su županu Stjepanu Kožiću, od kojeg traže da vlast Zagrebačke županije odgovorno i bez počeka pristupi rješavanju ove krize koja već sad ima posljedice po radnike i gospodarstvenike, zdravstveni i obrazovni sustav te društvo o cjelini.

- U ovakvim vremenima sve razine vlasti moraju učiniti maksimum da pomognu građanima i gospodarstvu, a u ovom trenutku i zdravstvenom sustavu. Predlažemo mjere koje će dodatno, uz Vladine mjere, zaštiti naše stanovnike i gospodarstvenike u županiji te im pomoći da što bezbolnije prebrode ovu krizu - istaknuo je Mihael Zmajlović.

Zato SDP Zagrebačke županije predlaže hitnu izradu i donošenje akcijskog plana u koji će biti uključene sve zainteresirane strane koje svojim prijedlozima mogu pomoći u pripremi daljnjih mjera i rebalansa proračuna s prvenstvenim ciljem maksimalne pomoći gospodarstvu, zdravstvu i poljoprivredi. Apelira se na hitno smanjenje rashodovne strane županijskog proračuna i maksimalnu štednju, koja uključuje i sve proračunske korisnike. U SDP-u naglašavaju da je izuzetno bitno razmotriti planirano zaduženje Zagrebačke županije u 2020. godini, koje je planirano u iznosu od 80 milijuna kuna.

SDP predlaže osnivanje Fonda za pomoć gospodarstvu za sve one koji zbog krize uzrokovane korona virusom već imaju ili će kroz mjesec ili dva imati teškoća u osiguranju likvidnosti. Sredstva za Fond osigurala bi se u proračunu Zagrebačke županije u vrijednosti od 25 mil. kuna te uplatama od naknade članova Županijske skupštine, članova upravnih vijeća i nadzornih odbora tvrtki i ustanova Zagrebačke županije. Poduzetnici i obrtnici prijavom na javni poziv participirali bi u raspodjeli sredstava Fonda sukladno uvjetima javnog poziva.

Osim pomoći gospodarstvenicima, SDP predlaže i organizaciju "Virtualne tržnice", putem koje bi proizvođači mogli plasirati barem dio svojih proizvoda i uz propusnice iste dostaviti krajnjem kupcu.

- U Zagrebačkoj županiji registirano je oko 5500 obrtnika, koji u prosjeku zapošljavaju 1,7 do 2 zaposlena, dok je preko 60 tisuća zaposlenih u više od 8500 tvrtki. Uz to, imamo najveći broj OPG-ova u Hrvatskoj, oko 15 000. To su sve ljudi koji žive od svojeg rada, zapošljavaju druge radnike i koji će na kraju dana nositi najveći teret ove gospodarske krize. Zato je naša dužnost da im osiguramo štogod je moguće da ne moraju otpuštati radnike, da nastave sa svojim aktivnostima i da ne moraju zatvarati svoje poslove - rekao je Zmajlović.

SDP je od županijske vlasti zatražio i oslobađanje, odnosno sufinanciranje najma liječnicima, jer oni su na prvoj liniji obrane od koronavirusa, jednako kao i doktorima dentalne medicine.

- Mi ćemo nastaviti predlagati i druge mjere i na županijskoj i na lokalnoj razini, koje će se s vremenom pokazati nužne. Žalosno je da je sazvana sjednica Županijske skupštine za ponedjeljak, 6. travnja, na kojoj neće biti ni riječi o ovoj izvanrednoj situaciji. Kao da se ništa ne događa i kao da se to Zagrebačke županije te tiče - zaključuje Zmajlović.

T.I.

 
04.04.2020.

Aktivnosti volontera samoborskog Crvenog križa

Dostavljaju namirnice i uskrsne pakete

Vrijedni i neumorni volonteri samoborskog Crvenog križa svakodnevno od praga do praga dostavljaju namirnice i lijekove našim starijim i bolesnim sugrađanima. Uz već ranije spominjane, zadnjih dana se toj ativnosti pridružila i Cicindra j.d.o.o. i naš volonter Marko donacijom raznog voća i povrća, čemu su se razveselili svi korisnici usluga Crvenog križa.

Jedna lijepa volonterska priča započela je i u bolnici na Rebru, a završila kod naše sugrađanke u Samoboru. Gospođa je imala transplantaciju, što je svrstava u rizičnu skupinu. No, lijekove može podizati samo u bolnici pa su joj zaposlenici bolnice izašli u susret tako da su organizirali primopredaju lijeka na ulazu u bolnicu, a volonter Crvenog križa Samobor lijek je gospođi dopremio na kućni prag.

S obzirom na situaciju vezanu uz pandemiju koronavirusa, veći dio uskrsnih paketa do korisnika iz sustava socijalne skrbi, ove godine možda i koji dan ranije, dostavljaju djelatnici i volonteri samoborskog Crvenog križa. Uskrs će se tako, u ovoj sveopćoj situaciji, osjetiti u svakom domu, s pozivom da i dalje ostanemo u njemu.

E.K.

 
04.04.2020.

Travanjska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U utorak na kolodvoru dajte krv

Travanjska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Travanjska akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Samobor održat će se u utorak, 7. travnja, od 9.30 do 17 sati i 30 minuta na Autobusnom kolodvoru u Samoboru, koji će za tu priliku biti otvoren s jedne strane. Akcija će se održati uz pridržavanje svih propisanih mjera. Iz samoborskog Crvenog križa mole sve darivatelje koji su u mogućnosti da se odazovu ovoj akciji, jer prikupljanje novih doza krvi je i dalje neophodno kako bi se osigurale dostatne količine krvnih pripravaka i funkcioniranje zdravstvene skrbi.

E.K.

 

86 potvrđenih na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

I SDP Zagrebačke županije predlaže mjere za pomoć gospodarstvu

Aktivnosti volontera samoborskog Crvenog križa

Travanjska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002