14.12.2020.

Zadnja ovogodišnja akcija darivanja krvi

Iskoristili posljednju priliku

Zadnja ovogodišnja akcija darivanja krvi

Dobrovoljni darivatelji krvi u petak, 11. prosinca, iskoristili su posljednju ovogodišnju prigodu i odazvali se još jednoj akciji prikupljanja krvi, koju je u Sportskom centru Sveta Nedelja priredio Crveni križ Samobora, Svete Nedelje i Stupnika. Akciji su pristupila 54 darivatelja, a krv ih je dalo 48.

Nova akcija planirana je za sam početak nove godine i trebala bi se održati u Samoboru 4. i 5. siječnja, a detalji o vremenu i mjestu njezina održavanja bit će objavljeni naknadno.

E.K.

 
14.12.2020.

Osnovna škola Milana Langa sudjelovala u projektu RM@Schools - EIT Raw Material program (H2020)

Svekolika suradnja prirode i umjetnosti

Učiteljica likovne kulture Josipa Pentić te učiteljice Valentina Martinček (priroda, biologija i kemija) i Sanja Rapljenović (geografija i povijest) iz OŠ Milana Langa u Bregani, rado su se odazvale projektu RM@Schools unutar EIT Raw Material programa (H2020), koji provodi Rudarsko-geološko-naftni fakultet iz Zagreba u suradnji s Rudnikom sv. Barbara iz Ruda i Gradskom knjižnicom Samobor.

Cilj projekta je omogućiti samoborskim školama, tj. njihovim učenicima i učiteljima, doticaj s jednom komponentom projekta i to konkretno s RM@Art Toolkit-om. RM@ArtToolkit je kutija u kojoj se nalaze pigmenti za pet boja, zajedno s dvije keramičke zdjelice (slične mužaru) u kojima se usitnjava ili miješa boja, ulje lana za osnovu boje te mali primjerci minerala od kojih su pigmenti dobiveni. U školu su pristigli potrebni materijali za realizaciju projekta (RM@ArtToolkit kutija, slikarska platna, plakat te kamera koja snima 360 stupnjeva), a dostavili su ih Silvija Turk iz Gradske knjižnice Samobor i Marko Cvetković s Rudarsko – geološko-naftnog fakulteta.

Učiteljice su za realizaciju projekta odabrale 8.b razred. Projekt je realiziran u četvrtak, 10. prosinca, tijekom prva četiri školska sata. U uvodnom djelu učiteljica Josipa Pentić uvela je i upoznala učenike s projektom. Zatim je učiteljica Sanja Rapljenović prezentirala učenicima podatke o građi zemlje, fosilima i ostalome, a učiteljica Valentina Martinček je na izravnim primjerima upoznala učenike s različitim vrstama minerala i dr. Na kraju je učiteljica Josipa Pentić prezentirala učenicima povijest izrade slika i ilustracija, upoznala ih s različitim tehnikama oslikavanja i korištenja boja i pigmenata, koji su sastavni dio boja, kao i s procesom izvođenja pokusa.

Učenici su prvo u keramičkom tarioniku uz pomoć tučka samljeli pigmente, koje su mogli miješati sa žumanjkom i vodom ili uljem, po izboru. Zatim su krenuli sa slikanjem. Motiv slike je bio fosil po izboru, prema unaprijed isprintanim fotografijama. Rezultat radionice su uspješno izvedeni i realizirani likovni radovi (slike), koje će biti izložene u Gradskoj knjižnici u Samoboru.

Završetkom ovog projekta učenici su naučili kako nastaju pigmenti, sa čime ih je najbolje miješati i nanositi na slikarsko platno ili papir, i tako se upoznali s praktičnom primjenom znanosti.

Izložbom radova osjetit će zadovoljstvo u stvaranju i vrednovanju svog umjetničkog izražaja i postignuća, ali i naučiti kako priroda oko nas pruža nezamislive mogućnosti upotrebe.

Osim toga, u Rudniku sv. Barbara mogu i praktično vidjeti kako izgledaju stijene te čuti sve o povijesti najvećeg i najstarijeg rudnika bakra u Hrvatskoj.

J.P.

 

Zadnja ovogodišnja akcija darivanja krvi

Osnovna škola Milana Langa sudjelovala u projektu RM@Schools - EIT Raw Material program (H2020)

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002