25.03.2020.

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize: Slavko Lovasić, liječnik u mirovini

Prisjetimo se i da djeca u svijetu umiru od gladi

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize: Slavko Lovasić, liječnik u mirovini

Ubrzani život, prepun obveza, stalna jurnjava za rokovima i vremenom kojeg nikada dosta, a odjednom mir, tišina, neugodan osjećaj praznih ulica. Ružna slika prepunih opskrbnih centara s kupnjom u većini nevažnih artikala, a nitko ne razmišlja da će možda neke od namirnica postati bezvrijedne.

Ritam postaje drugačiji. Jutarnja kava sa suprugom, čitanje novina, časopisa, obvezatno e-pošta i čitanje najnovijih vijesti na portalima. U svijetu od gladi dnevno umire preko jedan milijun izgladnjele djece.

Prekrasno vrijeme preranog proljeća odvodi me u vrt uz kuću mog sina, radost orezivanje voćaka, biti na livadi prepunoj proljetnog cvijeća, osluškujući tek pokojeg probuđenog, još uvijek lijenog bumbara. Vesela igra unučadi na propisnoj udaljenosti daje puninu novog života. Pitanje koje se nameće je zar je odista bila potrebna smrtonosna epidemija da shvatimo ljepotu i radost smirenog, normalnog života.

 
25.03.2020.

Odvoz glomaznog otpada se odgađa, a Reciklažno dvorište u Samoboru radi skraćeno

Informirajte se i slijedite upute djelatnika Komunalca

Odvoz glomaznog otpada se odgađa, a Reciklažno dvorište u Samoboru radi skraćeno

Zbog uvedenih mjera prevencije širenja koronavirusa trgovačko društvo Komunalac d.o.o. do daljnjeg neće odvoziti glomazni otpad s lokacije korisnika, a reciklažno dvorište radit će skraćeno.

Unatoč obustavi, korisnici se mogu predbilježiti za besplatnu uslugu odvoza glomaznog otpada ispunjavanjem zahtjeva, kojeg je potrebno dostaviti poštom na adresu Ulica 151. samoborske brigade HV 2, Samobor ili na e mail upiti@komunalac-samobor.hr. Zahtjev se može preuzeti na službenoj internetskoj stranici trgovačkog društva Komunalac d.o.o.

Reciklažno dvorište radit će od ponedjeljka do petka u vremenu od 8 do 16 sati, dok subotom neće raditi. Molimo korisnike da slijede upute zaposlenika Reciklažnog dvorišta, kako bi se izbjegli svi rizični kontakti među osobama.

A.B.

 
25.03.2020.

Privremena obustava naplate parkiranja u Gradu Samoboru

Nova mjera sigurnosti za građane

Privremena obustava naplate parkiranja u Gradu Samoboru

Zbog izvanrednih okolnosti koje vladaju u Republici Hrvatskoj, privremeno se obustavlja naplata parkiranja na području Grada Samobora.

Do daljnjeg su zatvoreni i Autobusni kolodvor, tržnice i Sajmište, dječja igrališta te javni WC kod župne crkve i na tržnici.

A.B.

 
25.03.2020.

Obavijest Stožera CZ Svete Nedelje o izdavanju propusnica

Provjerite treba li vam propusnica i budite racionalni

Obavijest Stožera CZ Svete Nedelje o izdavanju propusnica

Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje izdaje propusnice isključivo sugrađanima koji imaju prebivalište na području Svete Nedelje. Kretanje unutar područja Grada Svete Nedelje dozvoljeno je svim sugrađanima bez propusnice.

Stožer civilne zaštite Svete Nedelje izdaje propusnice iz vitalnih obiteljskih razloga: pružanje skrbi djeci, posebice ukoliko je u obitelji novorođenčad, briga za stariju i nemoćnu osobu izvan područja Grada Svete Nedelje, koja uključuje obilazak, kupnju prehrambenih potrepština i lijekova, dogovoreni pregledi. U dopisu navedite svoje osobne podatke: ime i prezime, adresu i kontakt broj.

U slučaju da propusnicu tražite u svrhu brige za stariju i nemoćnu osobu, u dopisu navedite i podatke osobe do koje trebate otići.

Kako ne bi dodatno opterećivali liječnike, propusnice će izdavati Stožer civilne zaštite isključivo ako je odlazak u drugi grad na pregled nužan, u svrhu ginekoloških pregleda trudnica, te za posebnu skrb i njegu koja je neophodna.

Ako vam ponestane osnovnih prehrambenih namirnica, izdat će vam se propusnica za odlazak u kupovinu na isključivo jedan dan (u dopisu navedite datum).

Zahtjevi se zaprimaju putem e-mail adrese: pitanja@grad-svetanedelja.hr, na kontakt brojeve 01/3335-425, 099/582-7501, 099/851-7960, isključivo u vremenskom razdoblju od 9,00 do 13,00 sati.

Molimo sve da traženje propusnica bude maksimalno restriktivno i doista u nužnim slučajevima! Ovo je odluka koju je donio Nacionalni stožer i vrijedi za cijelo područje Republike Hrvatske.

Radimo sukladno naputcima na dobrobit svih građana, a u svrhu sprječavanja širenja virusa COVID-19. Svjesni smo velike promjene koja nas je snašla, no apeliramo da budete odgovorni, mislite na sebe i druge.

Ukoliko Nacionalni stožer procijeni da se građani ne pridržavaju svih propisanih mjera i odluka, na snagu će stupiti još strože mjere.

Stožer CZ Svete Nedelje

 
25.03.2020.

Proglašena elementarna nepogoda za područje Grada Svete Nedelje

Prijavite štetu uzrokovanu potresom

Proglašena elementarna nepogoda za područje Grada Svete Nedelje

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić 24. ožujka 2020. godine proglasio je prirodnu elementarnu nepogodu uzrokovanu potresom za područje općina Jakovlje, Luka, Klinča Sela, Orle, Križ i Stupnik te gradova Sveti Ivan Zelina, Sveta Nedelja i Velika Gorica zbog velikih šteta na stambenim, gospodarskim, javnim, kulturnim i drugim objektima koje su nastale 22. ožujka 2020. godine.

Povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Grada Svete Nedelje zaprima prijave šteta koje će podnijeti Zagrebačkoj županiji, kako bi građanima omogućili naknadu štete.

Molimo građane da u slučaju nastanka šete uzrokovane potresom kontaktiraju komunalnog redara Grada Svete Nedelje na brojeve telefona 3335-429 ili 099/2205-228, e-mail nevenko.cizmesija@grad-svetanedelja.hr, kako bi stručnjaci izašli na teren i napravili procjenu štete.

N.Č.

 
25.03.2020.

Samoborska Zimska služba je na terenu

Prilagodite se trenutnim uvjetima

Samoborska Zimska služba je na terenu

Tijekom noći s ponedjeljka, 23. ožujka, na utorak, 24. ožujka, počele su snježne padaline na području Grada Samobora, zbog čega je aktivirana Zimska služba.

U brdskim predjelima palo je između 5 i 10 centimetara snijega. Na terenu su ekipe Zimske službe te su sve ceste prohodne za vozila sa zimskom opremom. Aktivirana je i tzv. Mala zimska služba, a u tijeku je čišćenje i posipavanje mostova.

Mole se vozači da brzinu prilagode uvjetima na cestama te da se ne uključuju u promet bez adekvatne zimske opreme.

T.I.

 
25.03.2020.

U najavi elektronska sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Grad planira olakšice za poduzetnike

U najavi elektronska sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Mudro je bilo, pokazalo se sada još jednom, što je već ranije gradskim vijećnicima nabavkom tableta omogućeno da materijale za sjednice dobivaju putem interneta.

Prema uputi Ministarstva uprave RH, a u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić sazvao je sjednicu Gradskog vijeća elektronskim putem za petak, 27. ožujka.

Pročelnica Upravnog odjela za opće, pravne i tehničke poslove Valentina Horvat pojasnila je da su materijali za ovu sjednicu dostavljeni elektronskim putem svim gradskim vijećnicima, kao i članovima nadležnih odbora, u četvrtak, 19. ožujka. Uz pisane materijale za 20 točaka dnevnog reda, vijećnici su dobili i uputu Ministarstva uprave za postupanje pri sazivu i održavanju sjednica predstavničkih tijela u novonastaloj situaciji zabrane društvenog okupljanja više od 5 osoba, kao i glasačke listiće za elektronsko glasovanje.

Vijećnici su obaviješteni da pitanja mogu postavljati također elektronskim putem (e-mailom) do srijede, 25. ožujka u 12 sati, a odgovore će na isti način dobiti do četvrtka, 2. travnja do 15 sati. Sjednica će se održati na taj način da će vijećnici svoje ispunjene i potpisane glasačke listiće slati u petak, 27. ožujka od 12 do 14 sati. Rezultati glasovanja bit će objavljeni na web stranici Grada Samobora, a bit će dostavljeni i medijima.

Za poduzetnike će sigurno biti interesantan prijedlog za dopunu Odluke o komunalnoj naknadi, kojom će biti omogućeno gradonačelniku da u izvanrednim situacijama, kao što je ova sada s pandemijom koronavirusa, djelomično ili potpuno oslobodi plaćanja poduzetnike koji su onemogućeni u poslovanju za vrijeme dok takve okolnosti traju.

Na dnevnom redu naći će se i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o mjerama za sprječavanje i uklanjanje nepropisno odloženog otpada, kojom se predviđaju veće ovlasti komunalnih redara u kažnjavanju, kao i veće kazne za prekršitelje koji nepropisno odlažu otpad.

Vijećnici će trebati donijeti i odluku o tome slažu li se da Grad Samobor i Grad Korivnica sklope Sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom, koji predviđa da se biorazgradivi komunalni otpad iz Samobora, kojeg prikupi samoborski Komunalac, zbrinjava na kompostištu Grada Koprivnice. Ukupna procijenjena godišnja masa takvog biorazgradivog otpada je oko 3000 tona godišnje. Ukoliko vijećnici prihvate donošenje ovog sporazuma, samoborski i koprivnički Komunalac sklopit će poseban ugovor kojim će se odrediti prava i obveze u izvršavanju ovoga posla, kao i cijena.

Vijećnici bi trebali donijeti i odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva i Javne vatrogasne postrojbe u 2020. godini.

Osim toga, na dnevnom redu će se naći i brojna izvješća, od gradonačelnikovog izvješća o radu u drugoj polovici 2019. godine, pa do svih izvješća o obavljanju komunalnih programa i javnih potreba u 2019. godini.

O rezultatima glasovanja te o donesenim odlukama i zaključcima GV-a obavijestit ćemo vas u petak, 27. ožujka.

Za sada smo saznali da su se Gradskoj upravi javili oporbeni vijećnici Vladimir Skendrović (nezavisni) i Damir Skok (BM 365) te rekli da u ovoj teškoj situaciji nemaju namjeru postavljati pitanja ili davati primjedbe vezane uz neka ostala pitanja, već pružaju punu potporu svim osobama i tijelima koja su u obavezi donositi i provoditi odluke koje imaju za cilj osigurati normalno odvijanje svih potrebnih aktivnosti u Gradu i osigurati sigurnost sugrađana.

D.K.

 
25.03.2020.

Izvješće o provođenju mjera Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje

Sve odluke usklađene s prilikama

Izvješće o provođenju mjera Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje

Uz sve ranije provedene mjere vezane uz nastalu situaciju s koronavirusom, Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje i njegove operativne snage, temeljem novih odluka Nacionalnog stožera CZ RH od 24. ožujka 2020. godine, poduzima i ostale aktivnosti.

Tijekom dana Stožer je zaprimio oko 700 telefonskih upita za izdavanjem propusnica i oko 400 e-mailova. Do 16 sati izdano je oko 250 propusnica i trenutno stožer radi na obradi pristiglih zahtjeva. Sve službene i relevantne informacije od pojave koronavirusa u RH Stožer donosi na službenim stranicama Grada. Gradski stožer osigurao je kontakt telefone i e-mail adresu na koje svi mogu uputiti pitanja u vezi funkcioniranjem rada i života u novonastalim okolnostima. I nadalje nas možete kontaktirati na dostupne telefone i e-mail pitanja@grad-svetanedelja.hr i info@grad-svetanedelja.hr.

Komunalni redari obilaze cijelo područje Grada te vrše terensku provjeru postupanja po svim odlukama i uputama Stožera civilne zaštite RH. U slučajevima odstupanja od mjera, komunalni redari postupit će u skladu sa svojim ovlastima.

Voditelj Postrojbe civilne zaštite opće postrojbe stavio je pripadnike u stanje pripravnosti.

KOMUNALNO PODUZEĆE SVENKOM d.o.o.

Uredi komunalnog poduzeća Svenkom d.o.o. zatvoreni su za stranke, sva se komunikacija odvija putem telefona i e-maila, osim ugovaranja sprovoda, gdje dolazi samo jedna stranka te se sprovod ugovara preko zaštitnog stakla. Župnicima je dostavljena Odluka o načinu održavanja pogreba i posljednjih ispraćaja. U svim prostorijama nalaze se i upute o prevenciji i mjerama sprječavanja širenja virusa te dezinfekcijska sredstva koja svi zaposlenici moraju koristiti.

Sprovodi se provode sukladno Odluci nacionalnog stožera, u krugu najuže obitelji, bez međusobnih kontakata, bez pjevača, cvijeća i sl. (do sada su održana 3 sprovoda i, uz nekoliko opomena, svi su se pridržavali uputa).

Djelatnici komunalnog poduzeća Svenkom d.o.o. obavljaju svoj posao redovno, uz poneke izmjene s obzirom na smanjeni broj građana koji se kreću javnim površinama.

Djelatnici Svenkoma svakodnevno obavljaju i pregled dječjih igrališta, ugostiteljskih objekata, dućana, zdravstvenih stanica prema rasporedu koji je usuglašen s vatrogascima i komunalnim redarima te vode zapisnik o navedenome.

Uslijed snježnih padalina ujutro su se čistile i posipavale, prema prioritetu, prvo površine ispred zdravstvenih stanica, zatim trgovina mješovitom robom, pekarnica, benzinskih postaja, a zatim sve ostale površine po potrebi. Također, Svenkom je osigurao i dežurstvo te u slučaju potrebe mogu reagirati i dostupni su tijekom cijeloga dana.

VATROGASNA ZAJEDNICA GRADA SVETE NEDELJE

Nakon potresa koji se dogodio 22. ožujka godine, Vatrogasna zajednica Grada Svete Nedelje je zabilježila ukupno 14 intervencija vezanih uz potres. 13 intervencija odnosilo se na uklanjanje dimnjaka i/ili crijepa s obiteljskih kuća, a jedna intervencija bila je uklanjanje i saniranje štete na Domu zdravlja u Strmcu (oštećenje crijepa). Odrađen je i jedan požar otvorenog prostora (trava i nisko raslinje) u Strmcu na vodocrpilištu.

Od potresa postoje problemi s internet vezama i telefonskom komunikacijom. U postupku je uvođenje dodatne linije u vatrogasni operativni centar. Linija će biti privremeno dostupna svima dok se situacija oko koronavirusa i posljedica potresa ne smiri. Dodatni broj vatrogasaca Svete Nedelje je 099 7511 136, o čemu je obaviješteno lokalno stanovništvo putem društvenih mreža i lokalnih medija, kao i ŽVOC i Centar 112. Ophodnje terena se vrše sukladno dogovoru i odlukama.

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA SAMOBORA, SVETE NEDELJE I STUPNIKA

Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, u dogovoru s korisnicima i pripadnicima ranjivih skupina, na siguran način dostavlja neophodne prehrambene namirnice i lijekove i na području Grada. Za područje županije otvorena je telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške osobama koje su u samoizolaciji i karanteni, koju pokriva i društvo Crvenog križa. Pristižu i donacije tvrtki s područja Grada Svete Nedelje koje se prosljeđuju korisnicima. Sve upite u vezi s pomoći koju osigurava GDCK Samobora, Svete Nedelje i Stupnika možete dobiti na broj 01 3361 681 ili na e-mail crveni.kriz.samobor@zg.t-com.hr.

SPORTSKA ZAJEDNICA GRADA SVETE NEDELJE

Sportska zajednica upoznata je sa svim odlukama i mjerama te su članovi ribičkih, lovačkih i sportskih udruga koje su u sustavu Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje organizirani u dežurstva. Članovi sudjeluju u kontroli provođenja mjera koja se odnose na poštivanje Odluke o javnom okupljanju.

ZDRAVSTVENE STANICE NA PODRUČJU GRADA SVETE NEDELJE

U zdravstvenim stanicama na području Grada provode se mjere u skladu s odlukama, naputcima i uputama koje im Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje prosljeđuje od Županijskog stožera. Sve odluke objavljuju se na službenim stranicama Grada Svete Nedelje. U svakodnevnoj komunikaciji zajednički se upućuju apeli građanima na odgovorno ponašanje i strpljivost. Stožer Grada Svete Nedelje već je prije mjesec dana krenuo u naručivanje zaštitnih, kao i sredstava za dezinfekciju ruku i prostora. Prema količini isporučene robe, dostavljamo je prvenstveno zdravstvenim stanicama i operativnim snagama sustava.

Svim građanima Svete Nedelje na raspolaganju su i službenici Policijske postaje Samobor i članovi samoborske stanice HGSS-a.

NAČELNICA STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE GRADA SVETE NEDELJE

Marija Hršak, dipl. teolog

 
25.03.2020.

Izvanredna autobusna linija Samobor - Podsused

Od Podsuseda dalje ZET-om

Izvanredna autobusna linija Samobor - Podsused

Stožer civilne zaštite grada Samobora osigurao je svakog dana tri autobusna polaska za Zagreb i tri autobusna polaska iz Zagreba za Samobor, isključivo za zdravstvene djelatnike koji posjeduju zdravstvene iskaznice i propusnice poslodavca te službene osobe (policija, vojska, vatrogasci).

Autobusi će prometovati trasom AK SAMOBOR - JUŽNO NASELJE – SAJMIŠTE – HRASTINA – DOMASLOVEC – PODSUSED.

Odlukom Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenoj obustavi javnog prometa autobus ne može dalje voziti po Zagrebu zbog zabrane prometovanja međužupanijskim linijama, stoga će se putnici morati u Podsusedu vezati na postojeće ZET-ove autobusne linije.

Privremeni vozni red:

Polasci iz Samobora: 5:30, 11:30 i 17:30

Polasci iz Podsuseda: 8:00, 15:00 i 21:00

U slučaju određenih poteškoća vozni red će se prilagoditi potrebama.

Još jednom apeliramo na sve korisnike izvanredne autobusne linije da se strogo pridržavaju svih izdanih naputaka nadležnih tijela i obvezno koriste propisanu zaštitnu opremu.

Linija prometuje od srijede, 25. ožujka 2020. godine.

T.I.

 

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize: Slavko Lovasić, liječnik u mirovini

Odvoz glomaznog otpada se odgađa, a Reciklažno dvorište u Samoboru radi skraćeno

Privremena obustava naplate parkiranja u Gradu Samoboru

Obavijest Stožera CZ Svete Nedelje o izdavanju propusnica

Proglašena elementarna nepogoda za područje Grada Svete Nedelje

Samoborska Zimska služba je na terenu

U najavi elektronska sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Izvješće o provođenju mjera Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje

Izvanredna autobusna linija Samobor - Podsused

Arhiva 2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002