14.10.2020.

Dom zdravlja Zagrebačke županije traži 2 pedijatra i 2 ginekologa uz atraktivne uvjete

U Samoboru fali pedijatara

Dom zdravlja Zagrebačke županije traži 2 pedijatra i 2 ginekologa uz atraktivne uvjete

Subvenciju kamate na stambeni kredit ili trošak podstanarstva, subvenciju vrtića, službeni automobil na raspolaganju 24 sata - povlastice su koje mogu dobiti po dva specijalista pedijatrije i ginekologije za koje je Dom zdravlja Zagrebačke županije raspisao natječaj za radna mjesta. Sredstva za spomenute povlastice osigurala je Zagrebačka županija s ciljem popunjavanja deficitarnih mjesta.

- Samo u ovoj godini za subvencije spomenuta 4 deficitarna radna mjesta osigurali smo 790.000 kuna – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši da je županija pripremila i paket atraktivnih mjera ukupne vrijednosti 440.000 kuna i za druge zdravstvene djelatnike u ustanovama čiji je osnivač Zagrebačka županija.

- Želimo dostupnost kvalitetne zdravstvene usluge u svim dijelovima naše županije i zato smo osmislili višegodišnji program mjera, što znači da ćemo sredstva osiguravati i u predstojećim godinama – pojasnio je Kožić.

Pedijatri se traže u ispostavama Županijskog doma zdravlja u Samoboru i Vrbovcu, a ginekolozi u ispostavama u Dugom Selu i Ivanić-Gradu.

Uvjeti za radno mjesto su specijalizacija i 5 godina radnog iskustva, a beneficije su subvencija kamate za stambeni kredit za prvu nekretninu za stanovanje na području Zagrebačke županije u visini 50% iznosa ugovorene kamate na kredit, a najviše u iznosu do 1.000 kn mjesečno po korisniku subvencije, subvencija troška podstanarstva do 50% cijene najamnine, a najviše do 1.500 kn mjesečno, subvencija troškova dječjeg vrtića za svu djecu do 50% cijene vrtića, tj. najviše 500 kn po djetetu, te korištenje službenog automobila.

Iz Doma zdravlja Zagrebačke županije pozivaju zainteresirane doktore specijaliste pedijatrije i ginekologije da se jave na natječaj najkasnije do 23. listopada 2020. godine.

Detalji su dostupni na https://bit.ly/2SSOwAg.

M.B.

 
14.10.2020.

Svečano otvorenje spomen sobe 151. samoborske brigade

Svjedočanstvo za nove naraštaje

Fotografije samoborskih i svetonedeljskih branitelja, vojne karte, video zapisi i dokumentarni filmovi iz Domovinskog rata i nakon oslobođenja – tek su dio novouređene spomen sobe 151. samoborske brigade, koja je uoči Dana grada Samobora u četvrtak, 15. listopada, svečano otvorena ne samo za članove istoimene udruge i bivše branitelje, već i za zainteresirane posjetitelje koji žele doznati nešto više o ratnom putu i djelovanju ove brigade. Spomen soba se nalazi na prostoru bivše Vojarne Taborec, u novoobnovljenoj zgradi namijenjenoj samoborskom Centru za socijalnu skrb, a uređena je s ciljem i pod geslom "Da se ne zaboravi" istina o ratu za slobodu Hrvatske, kao svjedočanstvo za buduće generacije.

Ispred zgrade tim se povodom okupio velik broj bivših branitelja i članova ostalih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, generali Rudi Stipčić i Zdravko Andabak, saborski zastupnik Davor Ivo Stier, zamjenik župana Hrvoje Frankić, zamjenici samoborskog gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković te predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, kojima su se prigodno obratili predsjednik Udruge branitelja 151. samoborske brigade Rudolf Jedvaj, saborski zastupnici i gradonačelnici Samobora i Svete Nedelje Krešo Beljak i Dario Zurovec, izaslanica župana Zagrebačke županije Ksenija Čuljak, prvi ratni zapovjednik brigade Adolf Paar te, na kraju, i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Malo je sredina koje su uspjele i na ovaj način odati počast svojim braniteljima te tako sačuvati od zaborava najvažniji dio novije hrvatske povijesti i osigurati da se istina o ratu sustavno prenosi na nove naraštaje, jer, kako su redom svi govornici istaknuli, 151. samoborska brigada dala je izniman doprinos stvaranju naše samostalne države.

Adof Paar zahvalio je najprije svima koji su poduprli i sudjelovali u ostvarenju ovog projekta te podsjetio nazočne kako je tekla njegova realizacija, nakon čega su svoje čestitke i zahvale vodstvu udruge i braniteljima uputili Ksenija Čuljak i Dario Zurovec.

Gradonačelnik Krešo Beljak s puno emocija prisjetio se dana kada se oslobađala bivša kasarna, ali i njezinog "drugog oslobođenja", dana kada je Grad Samobor cijeli ovaj prostor konačno od države dobio u vlasništvo i krenuo potom u njegovu obnovu.

- Sve to prethodilo je i otvorenju ove spomen sobe, koja je jedna od zadnjih zgrada koja se stavlja u funkciju, a gotovo sve ostalo već dugo je uređeno i funkcionalno. Da tome bude tako i da se s Vladom potpiše darovni ugovor najviše su pomogli tadašnja premijerka Jadranka Kosor i saborski zastupnik Zvonko Milas, nekadašnji zapovjednik vojarne i ratni heroj Nikica Burić te ratni zapovjednik samoborske brigade Adolf Paar – rekao je Beljak.

Ministar Medved naglasio je kako je Hrvatska u ratu pobijedila zahvaljujući odlučnim, odvažnim i složnim braniteljima, a to zajedništvo nam danas često nedostaje.

- Otvarajući ovu spomen sobu iskazujemo poštovanje prema svim žrtvama Domovinskog rata i njihovim obiteljima, kojima danas, uz iskren odnos prema njima, trebamo biti na raspolaganju. Zajedno moramo graditi društvo u kojemu se cijeni doprinos hrvatskih branitelja, jer su oni najsnažniji temelj suverene hrvatske države. Nepravde prema hrvatskim braniteljima također se mogu ispravljati samo zajedničkim djelovanjem uz međusobno povjerenje, stavljajući na prvo mjesto čovjeka koji je u ključnom trenutku dobrobit države stavio ispred sebe – završio je Tomo Medved, uz želju da ova spomen soba budućim generacijama bude svjetionik, putokaz i izvor snage u situacijama kad izgube kompas i kad im bude teško.

Svečanost su svojom nazočnošću uveličali članovi samoborske i svetonedeljske garde, prigodne stihove čitao je Zoran Perović, a spomen sobu je, nakon zajedničke molitve, blagoslovio bivši ratni kapelan 151. samoborske brigade fra Vatroslav Frkin.

M.K.

 
14.10.2020.

Ne daju dušmani, al ne daju ni konzervatori

Tu ni Tankovići, kaj su najjači, nemreju niš!

Saki dan gledam taj most i mogu reči da mi je toga več dost. Mislil sam kak je lepo kaj se neko konačno setil da most popravi, a sad radovi stoje na pol, ovak sa skelom, kak fol da se nekaj dela. Na sim portalima piše da je počela obnova mosta koji je simbol Samobora. Radovi su počeli prije više od tri meseca. Točno 8. kolovoza. Poglečte koji je danas datum, pak onda poglečte po mostu. Na krovu su štafle, a pod mostom retki turisti skrivaju se od kiše. Piše na tabli da se ne sme penjati na skelu, piše i gdo popravlja most, al nisu napisali istinu celu. Ono kaj fali je natpis na mostu da su radovi obustavljeni do daljnjega. Nije kriva korona, neg naš domači virus, takozvani pasmateri. Ili, da pojasnim, obični konzervatori.

To je ona ekipa kaj skuplja stare konzerve, a imaju debele nerve. Njihov je smisao postojanja da je zakon ono kaj je neko od njih napisal. Grehota je posumnjati jel to kaj pišu ima ikakav smisal. A negdo je od njih napisal da izvođač radova ni dobro most narisal. Konzervator ga je onda mam zato zbrisal.

A bit mosta je da prejdeš Gradnu, a ne zmočiš noge. Tak si ja barem mislim. Al konzervatorska misao je dublja. Vele da se u ovom slučaju čeka samo konzervatorska trublja. Za tri meseca napravili su glumci u onom čuvenom filmu novi most na reki Kwai. A ovaj naš bu gotov: "Jaj si ga meni jaj!" Ajd ti to bez konzervatora znaj. Morti za prvi maj. Morti bi ga stigli završiti do Dana grada kad bi radovi počeli sada. Samo da dojde kantautor, restaurator, kolaudator i njegov asistent. On bu donesel instrument kaj se zove most-vibrator. Proučili buju jel most vibrira, jer po mostu vojska mora stupat. A onda gospon konzervator pečat mora lupat.

Uglavnom, dok se ne utvrdi činjenično stanje, most ne sme niko dirati, a kamoli borbeni marš svirati. Po konzervatorskoj logici most mora biti stariji nek kaj je bil. Mili moj Božek, i onda neš pil?! Most bu se moral vrnut vu prvobitno sranje, jer ak se obnovi, onda to ne bu onak kak je negda bilo, a to nije konzervatorima milo.

A kak je bilo? Nekak je bilo, jer nemre biti da ni nikak bilo. Pa po mostu se vozilo i hodilo! Nekak je moralo biti, jer se inače ne bi do Lavice moglo iti i gemišta si spiti. A sad vele konzervatori da bi najbolše bilo da se most vu Gradnu hiti, jer tak obnovljen novi tu nemre biti. A ak bu tak kak oni vele, onda smo v riti, pa onda je najbolše da mam počnemo bermet na litre piti!

Bedastoče je teško razmeti, pak još to trezan gledeti, od jutra do mraka, i tak več 90 dana. Kak se meni čini, to bu tak do sledečeg svete Ane blagdana. Znači, još najmanje leto dan. Budi do tada dobri Bogec z nama i duhom restauratorsko - konzervatorskim.

Amen.

Romeo Ibrišević

 
14.10.2020.

Službena zastava i plaketa eTwinning škole stigla u Breganu

Lijep podstrek za učenike i nastavnike OŠ Milana Langa

Službena zastava i plaketa eTwinning škole stigla u Breganu

U srijedu, 14. listopada, u školu u Bregani stigla je službena zastava i plaketa eTwinning škole 2020. - 2021. Prvenstveno zahvaljujući učiteljici Aleksandri Gudlin Mićić koja je "zakotrljala" cjelokupnu priču (zajedno sa svojim učenicima sudjeluje u mnogim međunarodnim projektima), kao i suradnjom ostalih članova eTwinning tima, OŠ Milana Langa sada krasi prestižno europsko priznanje.

Svakako lijep podstrek za budućnost i prilika za uključivanje u nove zanimljivije projekte namijenjene učenicima.

I.M.

 
14.10.2020.

Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

U prvih 6 mjeseci ostvareno 3,49% manje prihoda

Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćen je Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2020. godine prema kojem su za konsolidirani* proračun ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 493.961.839,39 kn i ispunjeni su na razini 41,93% plana. U istom razdoblju ostvareni rashodi konsolidiranog proračuna iznose 425.102.738,52 kn, što predstavlja 36,09% plana. Ukupni prihodi koji se odnose na županijski dio proračuna ostvareni su u iznosu od 183.499.957,99 kn i ispunjeni su na razini 39,57% plana, dok su ostvareni rashodi u iznosu 124.661.347,59 kn, tj. 26,88% plana. Zbog smanjenja gospodarske aktivnosti uslijed pandemije koronavirusa županijski dio proračuna ostvario je 3,49% manje prihoda.

Skupština je podržala osnivanje Fonda za obnovu Grada Zagreba Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije. Osnivačkim ugovorom predviđa se sufinanciranje fonda prema sljedećim postocima: Vlada Republike Hrvatske 70%, Grad Zagreb 20%, Krapinsko-zagorska županija 5% i Zagrebačka županija 5%. Temeljem spomenutog ugovora Zagrebačka županija imenovat će jednu osobu u Upravno vijeće fonda koji će imati 9 članova. Inače, prema podacima zaprimljenim od strane gradova i općina s područja Zagrebačke županije u potresu je oštećeno 500 objekata, a šteta se procjenjuje na 50 milijuna kuna. Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine.

Učenici i studenti uskoro mogu očekivati raspisivanje natječaja o dodjeli stipendija za ovu školsku godinu koja iznosi 1.200 kn mjesečno za studente i 600 kn mjesečno za učenike. Preduvjet tome bilo je današnje zeleno svjetlo članova Skupštine, koji su se složili da se izmjeni dosadašnji kriterij izvrsnosti. Naime, zbog pandemije COVID-19 tijekom školske godine 2019./2020. nije održana većina državnih i međunarodnih natjecanja za učenike i studente. Iz tog razloga u ovogodišnjem natječaju za dodjelu stipendija sudjelovanje na državnim/međunarodnim natjecanjima neće biti isključiv uvjet za dobivanje stipendije prema kriteriju izvrsnosti.

Na samom početku sjednice s 23 glasa "protiv", 5 "suzdržanih" i 8 glasova "za" odbačen je prijedlog kluba SDP-a da se u dnevni red uvrsti rasprava o predsjedniku Županijske skupštine Zagrebačke županije.

Na Aktualnom satu vijećnike je zanimalo u kojoj je fazi izgradnja škole u Strmcu, kakvi su gospodarski pokazatelji na području županije s obzirom na koronakrizu, u kojoj je fazi natječaj za bespovratne potpore poduzetnicima te planiraju li se dodatna sredstva za potpore. Također, zanimalo ih je koje korake županija mora poduzeti u vezi obnove nakon potresa 22. ožujka, je li bilo potrebno da se županija odrekne prava sudjelovanja u Skupštini trgovačkog društva Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, u kojim će ljekarnama na području županije biti moguće cijepljenje protiv gripe, te koliko je sredstava pripalo Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije iz projekta prekogranične suradnje "Utrka za život". Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na podršku predsjedniku Županijske skupštine, energetsku obnovu kompleksa zgrada srednjih škola u Velikoj Gorici i izgradnju Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-Istok.

*Konsolidirani ili ukupni proračun sastoji se od Županijskog proračuna s kojim raspolaže županija i proračuna proračunskih korisnika (Zagrebačka županija ima 57 proračunskih korisnika) koji su samo evidencijski uključeni u proračun.

M.B.

 
14.10.2020.

Samoborski branitelji na hodočašću u Mariji Bistrici

Blagoslovio ih i vlč. Jurković, "naše gore list"

Na poziv Ministarstva hrvatskih branitelja Udruga branitelja 151. samoborske brigade 4. listopada prisustvovala je 28. hodočašću Hrvatske vojske, policije i branitelja u svetištu Majke Božje Bistričke. Tridesetak članova udruge nazočilo je svetoj misi i obišlo naše najpoznatije svetište.

Hodočasnici su potom posjetili i župnu crkvu sv. Jurja Mučenika u Gornjoj Stubici, koja je oštećena u potresu, gdje ih je srdačno dočekao vlč. Nikola Jurković (rodom iz Konščice), pokazao im štete od potresa te ih blagoslovio molitvom pod šatorom.

Prije povratka u Samobor upriličeno je kratko druženje uz ručak u obližnjem Lazu.

V.V.

 

Dom zdravlja Zagrebačke županije traži 2 pedijatra i 2 ginekologa uz atraktivne uvjete

Svečano otvorenje spomen sobe 151. samoborske brigade

Ne daju dušmani, al ne daju ni konzervatori

Službena zastava i plaketa eTwinning škole stigla u Breganu

Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Samoborski branitelji na hodočašću u Mariji Bistrici

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002