20.02.2020.

Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Četiri nove dvorane i dvije nove škole

Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

U Zagrebačkoj županiji gradit će se četiri nove sportske dvorane - u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom i Zaprešiću, dvije nove osnovne škole - u Strmcu i Luki te će se dograditi i rekonstruirati još 11 škola. Financijska sredstva za navedene kapitalne investicije osigurat će Zagrebačka županija u suradnji s gradovima i općinama te kreditnim zaduženjem za koje su vijećnici Županijske skupštine danas dali zeleno svjetlo.

Riječ je o 80 milijuna kuna vrijednom kreditu s rokom otplate od 10 godina, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,79%.

- Kad su investicije u školstvu u pitanju čeka nas pravi građevinski "boom". Ukupna vrijednost planiranih gradnji, rekonstrukcija te obnova škola i dvorana iznosi 201 milijun kuna, što je iznimna financijska injekcija u gospodarstvo i nastavak naših nastojanja da djeci osiguramo jednake uvjete školovanja. S obzirom da naše gospodarstvo kontinuirano raste, a time raste i proračun Zagrebačke županije, otplata ovog kredita neće biti nikakav problem - istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Na sjednici je prihvaćen prijedlog izmjena i dopuna akcijskih planova javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu za 2020. godinu, donesen je Akcijski plan energetske učinkovitosti Zagrebačke županije za razdoblje 2020. - 2022. godine, kao i Akcijski plan Županijske razvojne strategije za ovu godinu.

Prihvaćena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta Zagrebačke županije te izmjene i dopune statuta svih škola kojima je osnivač županija, do čega je došlo radi zakonskih usklađenja.

Na sjednici je prihvaćeno Izvješće o radu župana za drugu polovicu 2019. godine, kao i izvješća o radu za prošlu godinu županijskog Savjeta mladih, Savjeta za socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava. Također, prihvaćeno je i Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije za 2019. godinu.

M.M.

 
20.02.2020.

Pred nama je i drugi fašnički vikend

Vrhunac zabave tek slijedi

Pred nama je i drugi fašnički vikend

Nova doza veselja i zabave pod maskama slijedi dolazećeg vikenda na 194. Samoborskom fašniku. Fašničke splenacije u Samoboru nastavljaju se u petak, 21. veljače, i to izborom najboljih pojedinačnih i skupnih maski, a potom od 20 sati uz koncert grupe Magazin.

Svi koji žele sudjelovati u izboru najboljih maski trebaju u 19 sati doći kod glavne fašničke pozornice na Trgu fašničkih velikana. Poželjno je držati se teme Fašnika, a to je ove godine "Od bedaka do superjunaka", a ocjenjuje se originalnost kostima, kreativnost, duhovitost i način prezentacije. Maksimalno trajanje nastupa pojedinačnih maski je 5 minuta, a skupnih 10 minuta. Najbolje maske ulaze u finalni izbor na pokladni utorak, 25. veljače, a nagrade su novčane, putovanja po izboru te poklon bonovi raznih sponzora.

Nagrađivat će se po tri maske u pojedinačnoj, skupnoj i obiteljskoj konkurenciji. Najbolje obiteljske maske birat će se u subotu i u nedjelju od 13 sati i 30 minuta.

U subotu, 22. veljače, na Fašnik dolazi Opća opasnost, u nedjelju, 23. veljače TS Garavi, dok će na velikoj završnici Samoborskog fašnika, na pokladni utorak, 25. veljače, koncert održati Jelena Rozga.

Subotnji program na Trgu fašničkih velikana počinje u 11 sati dječjim fašnikom, tijekom kojeg će se na glavnoj fašničkoj pozornici predstaviti dječji zborovi, djeca iz vrtića i plesne skupine. Nastupaju: DV Tintilinić, DZ Bajka, DV Smokvica, DZ Zagrebački anđeli, PK Point, DZ Zagrepčanke i dečki, ŠPK Samobor, DZ Kikići i Genijalci.

Subota poslijepodne, od 18 sati, rezervirana je za brojne gostujuće skupine koje će se također predstaviti fašničkom puku, a ovaj put dolaze iz raznih krajeva Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

U subotu će se održati i Srakotrk - tradicionalno natjecanje u orijentacijskom trčanju za djecu koja uz pomoć karte pronalaze kontrolne točke po gradu.

Posebno će veselo i šareno biti u nedjelju na dječjem fašniku, za kojeg se marljivo spremaju brojni učenici s 30 maskiranih skupina iz svih pet samoborskih osnovnih škola. Svoje kostime i koreografije pokazat će od 11 sati, kada će prodefilirati Trgom fašničkih velikana i glavnom fašničkom pozornicom.

Sa svojim alegorijskim kolima i satirično-humorističnim nastupima u nedjelju poslijepodne, od 15 sati i 30 minuta, predstavit će se mjesni odbori Celine i Rude te Gradska četvrt Južno naselje.

Zabavni program za djecu tijekom oba dana vikenda održava se na Trgu srakinih mališana u Maloj dvorani Galerije Prica, gdje od 10 do 17 sati djeca mogu uživati u predstavama, radionicama, žongliranju i cirkusiranju, zabavi uz ekipu iz ZOO Zagreb, a predstavljen će biti i strip "1573" Nika Titanika.

Na Art ledini iza kina, oba dana vikenda, održavaju se od 10 do 17 sati radionice izrade grafita, kao i radionice breakdanca.

I samoborski Centar za mlade Bunker pridružuje se fašničkim spelancijama. Mladi iz Bunkera ispred samoborskog kina priređuju Disko zonu. U petak, 21. veljače, od 22 pa do 2 sata house glazbu će puštati DJ Yakka i DJ Hooks, a u subotu, 22. veljače, moći će se uživati uz hitove disca, funka, hip-hopa, popa, treša i svega ostaloga, i to uz DJ-eve Sašu Barthezza i Popova.

U Bunkeru će se u subotu, 22. veljače, održati festival "Kay Boo Too". Na festivalu će mladi kreativci sjediniti svoje glazbene, plesne, akrobatske i ostale kreativne vještine te na taj način prirediti potpuno novo i jedinstveno iskustvo. Nastupaju: Alice in WonderBand, Acid Carrots, OTO projekt, Superjunaci i Ogenj. Ulaz na ovaj festival je slobodan, a "Kay Boo Too" održava se pod okriljem neprofitabilne Udruge Igguanna iz Svetog Martina pod Okićem.

E.K.

 
20.02.2020.

"Kino na putu" opet u Bregani

Sredina tjedna je idealan dan za film

Kino na putu 19. veljače je opet stalo u Osnovnoj školi Milana Langa u Bregani. U sklopu suradnje POU Samobor i školskog projekta "Srijedom navečer u Bregani" stotinjak okupljenih, djece i odraslih, imali su priliku uživati u filmu Dugi iz kamenog doba, uz nezaobilazne kokice za koje se pobrinula kuharica Mirjana Bencalić.

S obzirom na interes, ovo zasigurno nije posljednja kino-predstava u našoj školi.

I.M.

 

Sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije

Pred nama je i drugi fašnički vikend

"Kino na putu" opet u Bregani

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002