23.09.2020.

Završna konferencija za medije projekta "Nisi sam!" i otvorenje "socijalne samoposluge" u Samoboru

Sustavna briga o sugrađanima u životnim nevoljama

U novouređenim prostorijama bivšeg Mikrodoma u Samoboru, u srijedu, 23. rujna, održana je završna konferencija za medije projekta "Nisi sam!", a okupljanje svih partnera i sudionika u ovom projektu iskorišteno je i za svečano otvorenje "socijalne samoposluge" Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika te najavu novih akcija i projekata društva.

Projekt "Nisi sam!" bio je usmjeren zapošljavanju žena starosne dobi oko 50 godina, onih koje tržište rada uglavnom ne prepoznaje pa teško dolaze do posla, a čije su usluge pomoći i njege za starije i nemoćne u današnje vrijeme itekako potrebne. Edukaciju je završilo 12 žena, koje su unazad 2 godine brinule najprije za 87, a potom za 60-ak korisnika, dok su njih još 3 pred završetkom osposobljavanja za gerontodomaćice.

Sve je u potpunosti, u iznosu od 2.516.365,28 kuna, financirano iz Europskog socijalnog fonda, a uz samoborsko Gradsko društvo Crvenog križa partneri u projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Centar za socijalnu skrb Samobor, Grad Samobor, Grad Sveta Nedelja i Općina Stupnik.

Konferenciju je, uz pozdrave i zahvalu na dolasku nazočnima, otvorio predsjednik GD Crvenog križa Samobor Edi Kirschenheuter, a potom su o samom projektu i iskustvima tijekom njegovog provođenja govorile ravnateljica samoborskog Crvenog križa Anica Francetić Kufrin, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Samobor Sanja Helfrih, voditeljica samoborske ispostave HZZ-a Jadranka Fernežir, zamjenica svetonedeljskog gradonačelnika Marija Hršak, zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković te načelnik Općine Stupnik Bruno Perković.

Govornici su redom pohvalili organizaciju provođenja samog projekta, rad djelatnika i volontera Crvenog križa, sa željom da se on nastavi, jer interes za ovakav način brige i pomoći prema starijima i nemoćnima postoji s obje strane – i nezaposlenih žena i samih korisnika, a korist za društvo u cjelini je nemjerljiva.

Uz kratku videoprezentaciju, dvogodišnji rad gerontodomaćica i dosege samog projekta predstavila je glavna koordinatorica Josipa Čepuran, najavivši i njegov nastavak, za što je već predana dokumentacija i očekuje se pozitivna povratna informacija od nadležnih institucija, s obzirom da su svi završni izvještaji o provedbi ovog projekta prihvaćeni bez primjedbi.

Ravnateljica Anica Francetić Kufrin povela je potom prisutne u razgledavanje novoobnovljenih prostorija bivšeg Mikrodoma, koji je do nedavno bio u takvom stanju da više nije mogao zadovoljavati svoje korisnike pa je njegova obnova bila nužna, bez obzira na buduću namjenu. Korisnici su zbrinuti, a s novim prostorom razvijaju se ideje i planovi kako ga najbolje iskoristiti, o čemu će na vrijeme svi biti obaviješteni.

Svoje mjesto unutar male zgrade, s posebnim ulazom, našla je tako najprije "socijalna samoposluga" za korisnike u sustavu socijalne skrbi te sve samoborske obitelji čiji prihod ne prelazi više od 2.000 kn po članu kućanstva. Police su popunjene osnovnim namirnicama prikupljenima donacijama građana i trgovačkih centara s kojima surađuju, a iz Crvenog križa uputili su poziv i prema samoborskim tvrtkama, obrtima i svima ostalima da ih svojim prilozima i nadalje dopunjavaju, na korist našim sugrađanima koji su se našli u životnim nevoljama.

M.K.

 
23.09.2020.

Tribina o uvođenju 5G mreže u Samobor

Građani žele više informacija od stručnjaka

U organizaciji Gradskog vijeća Grada Samobora, a na inicijativu grupe građana koja se okupila pod geslom "Samobor bez 5G", u samoborskom kinu je u utorak, 22. rujna, održana tribina o 5G mreži.

Iako je prvotno zamišljeno da će uz predstavnike HAKOM-a (Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti) na tribini sudjelovati i predstavnici Ministarstva zdravstva, to nije bilo moguće organizirati u ovoj situaciji s koronavirusom, a, ukoliko se situacija popravi, organizirat će se tribina na kojoj će biti riječi o zdravstvenim aspektima na koje eventualno utječe ova nova tehnologija, rekao je uvodno predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić. Grad je tribinu organizirao kako bi se prepoznali problemi, ali i izazovi koje donosi uvođenje 5G mreže, te ciljevi koje želimo ispuniti, dodao je Šoić.

Na tribini je bilo tek dvadesetak građana, no pažljivo su popratili detaljno izlaganje u kojem je dipl.inž. Gordan Šimac iz Odjela radiokomunikacija HAKOM-a podsjetio na dosadašnje generacije telekomunikacijskih mreža te predstavio novosti i regulativu koju donosi ova peta generacija.

Na upite prisutnih odgovarala je i pomoćnica ravnatelja HAKOM-a Ana Katalinić Mucalo, a građane je najviše zanimalo kome se i na koji način mogu obratiti kada posumnjaju da su neke bazne stanice ili nove tehnologije postavljene suprotno važećim propisima ili rade nelegalno, bez dozvola. Prava adresa za takve prijave je HAKOM, a saznali smo da 6 stanica koje su sada postavljene na području Samobora i Svete Nedelje imaju dozvolu za jednogodišnji testni rad, koji za sada nije komercijalan.

Od članova inicijative građana "Samobor bez 5G", koji su došli na tribinu i podijelili građanima materijale u kojima se govori o štetnosti po zdravlje i okoliš 5G mreže, ali nisu postavljali pitanja, saznali smo da oni žele ukazati na potrebu za maksimalnim uključivanjem građana oko pitanja koja se tiču uvođenja rizičnih tehnologija. Zato su, kažu, tražili javne rasprave u mjesnim odborima i gradskim četvrtima, na kojima bi građani odlučili o tome što žele i tako utjecali na donošenje političkih odluka u Gradu. S tim svojim zahtjevima obratili su se, između ostalih, i gradskim vijećnicima da ih podrže.

Također, pokrenuli su i peticiju za uvođenje moratorija na 5G mrežu u Samoboru, koju možete potražiti na www.peticija24.com/moratorij_na_5g_samobor.

D.K.

 
23.09.2020.

Trening i predavanje o zdravoj prehrani u Bunkeru

Jačanje zdravlja mladih

U samoborskom centru za mlade Bunker ovaj je tjedan posvećen zdravlju mladih.

U srijedu, 23. rujna u 19:30, na rasporedu je kružni trening pod vodstvom Maje Stanivuković, certificirane trenerice.

U četvrtak, 24. rujna, u 18 sati, prvo predavanje iz ciklusa #NutriMe, pod nazivom "Osnove zdrave prehrane", održat će Paula Franceković, prvostupnica nutricionizma.

Oba programa su besplatna, no zbog ograničenog broja mjesta obavezno je poslati prijavu (ime, prezime, datum rođenja) na mail: kresimira.zuzic@bunker.hr ili u FB inbox.

Više o programima na sljedećim poveznicama:

https://www.samobor.hr/bunker/fit-i-sit-by-bunker-n6243

https://www.samobor.hr/bunker/osnove-zdrave-prehrane--249-n6294.

T.I.

 
23.09.2020.

Berba jabuka u školskom voćnjaku u Noršić Selu

Bit će domaćih jabuka za sve

Berba jabuka u školskom voćnjaku u Noršić Selu

Djelatnici Osnovne škole Milana Langa u Bregani pozivaju sve zainteresirane (odrasle i djecu) na jedinstveno druženje – berbu jabuka u školskom voćnjaku u Noršić Selu. U subotu, 3. listopada, povedite obitelj i prijatelje i pridružite se i ovoj njihovoj akciji.

Jabuka možete nabrati koliko želite i ponijeti ih kući, a dio ubranih plodova bit će poslan djeci u sigurnim kućama te staračkim domovima u našem gradu.

Polazak je u 9.30 sati ispred škole u Bregani, a berba započinje u 10 sati. Za sve dodatne informacije nazovite 091/7242-472.

I.M.

 

Završna konferencija za medije projekta "Nisi sam!" i otvorenje "socijalne samoposluge" u Samoboru

Tribina o uvođenju 5G mreže u Samobor

Trening i predavanje o zdravoj prehrani u Bunkeru

Berba jabuka u školskom voćnjaku u Noršić Selu

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002