01.08.2020.

Obilježena 83. obljetnica osnutka KPH

Na Anindolu su udareni temelji Hrvatske

Samoborski Anindol i ove je godine prvog dana kolovoza bio mjesto ponosa i slave, jer su do spomen obilježja došli nasljednici tradicije Komunističke partije Hrvatske (KPH) i poštovatelji vođe komunističkog pokreta Josipa Broza Tita. Naime, poznato je da je KPH osnovana upravo u šumi Anindol 1. kolovoza 1937. godine, a na okolnosti koji su do toga dovele podsjetili su dopredsjednik Saveza komunista Hrvatske (SKH) Josip Tepeš, predsjednik Socijalističke radničke partije (SRP) Vladimir Kapuralin te predsjednik samoborskog Gradskog odbora za branitelje, član središnjice i Savjeta za ratne veterane SDP-a Zlatko Demerac.

Josip Tepeš je istaknuo povijesni značaj osnutka KPH, rekavši da su tu udareni temelji države Hrvatske, koja je i prije 90-ih imala svojstva državnosti, iako to sada mnogi negiraju. Dodao je kako se te činjenice ne smiju zaboraviti i ne treba ih se sramiti, već ih trebaju čuvati generacije koje dolaze. Čovjek koji se srami svoje prošlosti nema budućnosti, zaključio je Tepeš.

Vladimir Kapuralin izdvojio je iz proglasa nakon osnivačkog kongresa KPH dio u kojem se govori da se radništvo bori protiv nacionalne zagriženosti, jer su pravi napredak i sloboda hrvatskog naroda osigurani samo u hrvatskoj slozi i suradnji s ostalim narodima Jugoslavije, zaključivši da su ondašnji komunisti, koliko se god sada to negiralo, bili bolji zaštitnici nacionalnih prava od kapitala, jer je kapital transgranični i transnacionalni. Rezultat borbe bio je oslobođenje od okupatora i izgradnja prosperitetnog društva u kojem je rad imao svoj prostor u emancipaciji, a osobito značaj rezultat antifašističke borbe bio je povrat okupiranih ili poklonjenih dijelova zemlje te velik međunarodni ugled ostvaren kroz pokret nesvrstanih, između ostalog naglasio je Kapuralin.

Zlatko Demerac istaknuo je pak da desnica može povremeno ojačati, ali da su jaki onoliko koliko im se to dopusti, jer nisu brojčano veliki, ali su glasni. Država Austrija je pokazala da se ta glasnost može ograničiti zabranom pokazivanja i izvikivanja fašističkih pozdrava, rekao je Demerac.

Franjo Golenko u ime domaćina je istaknuo da je samoborska organizacija UABA i Društva Josip Broz Tito otisnula ediciju koja sadržava najvažnije datume vezane uz ilegalno djelovanje članova KPH i "skojevaca" u tadašnjem kotaru Samobor, a u njoj su podrobnije opisane okolnosti koje su dovele do pogibije sekretara SKOJ-a Janka Mišića i braće Oreški te uloga Agate Oreški, koja je prošla svu golgotu ilegalnog rada.

Ispred spomen obilježja vijence su položili predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista, Društva Josip Broz Tito, Saveza komunista Hrvatske, Socijalističke radničke partije i Socijaldemokratske partije (SDP) iz Samobora, Zagreba, Stupnika te iz Pule. Održana je i minuta šutnje za poginule te potpredsjednika SABA Vinka Šunjaru, nekadašnjeg zapovjednika kasarne 7. sekretara SKOJ-a u Samoboru.

M.Š.

 

Obilježena 83. obljetnica osnutka KPH

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002