17.07.2020.

Završna konferencija za medije o EU projektu POU-a "Mjesto za nas"

Od 48-ero novih hotelskih pekara dvoje već zaposleno

U jednoj od učionica samoborskog Pučkog otvorenog učilišta održana je u petak, 17. srpnja, završna konferencija za medije o projektu "Mjesto za nas", vrijednom 655.250 kuna, koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Projekt "Mjesto za nas", za osposobljavanje za zanimanje hotelskog pekara, osmišljen je ciljano za najugroženiju skupinu društva, za mlade od 15 do 25 godina koji nisu u sustavu školstva, nemaju potrebna znanja ili kompetencije koje se traže na tržištu rada, a žele pronaći posao i osamostaliti se.

Kroz besplatne interaktivne radionice od travnja 2019. godine do srpnja ove godine edukaciju je završilo 48-ero mladih, od kojih je dvoje našlo posao već tijekom obrazovanja, a svima ostalima se temeljem stečenih uvjerenja o osposobljavanju, s opisom znanja i vještina u kojima su se posebno istaknuli, otvara mogućnost zapošljavanja u različitim ugostiteljskim objektima, pekarnicama i velikim trgovačkim centrima, jer ovo zanimanje je i vrlo traženo. Radionice i praktičnu nastavu vodili su Krešimir Pečarić, Dunja Vukelja, Renata Kruhan, Dragutin Adžić i Željko Otmačić.

Rezultate projekta predstavili su ravnateljica POU-a Jelena Vojvoda, koordinator programa Nikola Glibo i vlasnica Pekarnica Zemljič, partnera u projektu, Renata Kruhan, a konferenciji su nazočili još i pročelnik za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat, ravnateljice Gradske knjižnice i Samoborskog muzeja Mirjana Dimnjaković i Nikolina Puljić Glasnović, voditeljica Centra za obrazovanje u POU Itana Bukovac i njezina suradnica Vlasta Marjanović Milanović.

Svi redom izrazili su zadovoljstvo ostvarenim rezultatima projekta i nadu da će polaznici, unatoč trenutnoj krizi na tržištu rada zbog koronavirusa, brzo pronaći zaposlenje.

M.K.

 
17.07.2020.

8 novih vozila hitnoj pomoći, do kraja godine stižu još 4

Jedno vozilo pripalo i Samoboru

8 novih vozila hitnoj pomoći, do kraja godine stižu još 4

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije od danas raspolaže s osam novih vozila, a do kraja godine stiže ih još četiri. Ključeve novih vozila ravnatelju Zavoda Davorinu Gajniku uručio je danas u Dugom Selu župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Ukupna vrijednost 4 vozila hitne medicinske pomoći (HMP) i 4 vozila za sanitetski prijevoz iznosi 3 milijuna kuna, a do kraja godine stižu još 4 vozila za hitnu medicinsku pomoć ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna.

Prema riječima ravnatelja Davorina Gajnika 2 vozila HMP idu u ispostavu zavoda u Jastrebarskom, a po jedno u ispostave u Vrbovcu i Samoboru. Po jedno sanitetsko vozilo dobit će ispostave Velika Gorica, Ivanić-Grad, Dugo Selo i Zaprešić. Čim stignu nova vozila HMP, ona će postati dio voznog parka ispostava Sveti Ivan Zelina, Dugo Selo, Zaprešić i Velika Gorica.

- Kao i cijeli zdravstveni sustav, tako su i djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije podnijeli velik teret posljednjih mjeseci u jeku pandemije koronavirusa. Bila je to nova situacija za sve, ali djelatnici Zavoda bili su i još su na prvoj crti, prevoze pacijente sa sumnjom na zarazu u bolnicu i zaista smo im dužni zahvaliti na trudu i profesionalnosti. Još jednom su dokazali kako njihov posao nije samo posao, već životni poziv – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Dodao je i kako je Zagrebačka županija od 2014. godine do danas osigurala 64 nova vozila za potrebe zavoda ukupne vrijednosti oko 21,2 milijuna kuna.

- Zbog posebnog geografskog položaja, ali i činjenice da se pacijenti nerijetko voze u Zagreb, jer nemamo svoju bolnicu, naša vozila godišnje prijeđu oko 5,5 milijuna kilometara i redovita obnova voznog parka je nužna. Naša je dužnost voditi brigu o sigurnosti djelatnika i pacijenata – poručio je Gajnik.

Inače, Zagrebačka županija financira nadstandard hitne medicinske pomoći i to po jedan T1 tim (jedan liječnik, jedna medicinska sestra i jedan vozač) u Svetom Ivanu Zelini, Ivanić-Gradu, Zaprešiću i Samoboru, za što je u ovoj godini osigurano 2,5 milijuna kuna.

M.B.

 

Završna konferencija za medije o EU projektu POU-a "Mjesto za nas"

8 novih vozila hitnoj pomoći, do kraja godine stižu još 4

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002