11.12.2020.

OŠ Milana Langa sudjeluje u humanitarno-edukativnom programu Škole za Afriku

Hoćemo li im pomoći? Pa naravno!

OŠ Milana Langa sudjeluje u humanitarno-edukativnom programu Škole za Afriku

Učenici 3. c razreda Oš Milana Langa u Bregani, s razrednicom Aleksandrom Gudlin Mićić, i učenici 8.b razreda, s razrednicom Sanjom Rapljenović, nositelji su humanitarno-edukativnog programa Škole za Afriku, a svojim su se radovima uključili i ostali učenici i učitelji naše škole. Tijekom školske godine kroz edukativne radionice učit će o dječjim pravima, toleranciji, poznavanju drugih i poštivanju različitosti. Humanitarnim akcijama prikupljat će sredstva za osiguranje boljeg školovanja djece Madagaskara.

- Kada nam je razrednica pokazala prezentaciju u kojoj smo vidjeli kakve škole imaju djeca na Madagaskaru, ali i koliko snažnu prijateljsku zajednicu imaju, znali smo da im želimo pomoći. Smišljali smo načine kako im vratiti osmijehe na lica i poboljšati njihovo školovanje. Na pitanje hoćemo li im pomoći, nismo ni u jednom trenutku pomislili reći NE - rekla je Amalija Bošnjak, učenica 8.b razreda.

Nakon predstavljanja programa, već od listopada se krenulo s provedbom edukativnih aktivnosti, ponajprije s upoznavanjem učenika s Konvencijom o pravima djeteta, dokumentom usvojenim na Generalnoj skupštini UN-a 1989. godine. Potpisivanjem ovog dokumenta zemlje diljem svijeta obvezale su se zaštititi i osigurati prava djece na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Na radionicama su se potom svi bolje upoznali s pravima djece, što su potrebe, a što želje, kakva sve prava postoje, izrađivali su ukrasne predmete, straničnike i drugo, namjeravajući tako prikupiti donacije.

Zbog epidemiološke situacije svoje će predmete pokazati online te pozivaju sve da svojim donacijama podrže njihovu humanitarnu akciju za pomoć djeci Madagaskara, a zahvalit će vam slanjem predmeta koji odaberete.

Program Škole za Afriku provodi se u suradnji s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku od 2008. godine. Naša je zemlja time pokazala kako je dio globalne zajednice koja pomaže djeci iz 21 afričke zemlje osigurati jedno do temeljnih prava – pravo na obrazovanje. U protekloj je godini u programu sudjelovalo gotovo 45 000 djece iz cijele Hrvatske.

Naša djeca na zanimljiv način imaju priliku učiti o dječjim pravima i pomoći svojim vršnjacima u Madagaskaru organiziranjem različitih aktivnosti prikupljanja sredstava. Novac koji prikupe upotrijebit će se za izgradnju i obnovu škola te sanitarnih prostorija, opskrbu pitkom vodom, nabavu knjiga i dodatnu edukaciju školskog osoblja. Posebna će se briga voditi o djevojčicama i djeci s teškoćama u razvoju, kojima je više od dječaka uskraćena mogućnost obrazovanja.

Za više informacija možete se obratiti učiteljicama: Aleksandra Gudlin Mićić, bruna3kids@gmail.com i Sanja Rapljenović, sanja.rapljenovic@skole.hr.

S.A.

 
11.12.2020.

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite grada Samobora

Situacija je izuzetno ozbiljna

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite grada Samobora

Stožer civilne zaštite grada Samobora, na čelu s načelnikom Željkom Stancem, sazvao je u petak, 11. prosinca, konferenciju za medije na kojoj su prisutnim novinarima izneseni najnoviji podaci o pandemiji koronavirusa na području Grada Samobora, kao i detalji o provođenju mjera, testiranju građana i brojkama koje izlaze u javnost, a koje često (u)zbunjuju građane.

Konferencija je održana u prostorijama zgrade bivše Barutane na prostoru Vojarne Taborec, koja će nakon potpunog uređenja do kraja proljeća 2021. biti na raspolaganju upravo civilnoj zaštiti i samoborskoj ispostavi Hrvatske gorske službe spašavanja, a uz Željka Stanca o epidemiološkom stanju u našem gradu govorili su još i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, voditeljica Ispostave Doma zdravlja Samobor Irena Danyi Holetić te načelnik Policijske postaje Samobor Željko Stopić.

Željko Stanec rekao je da i u Samoboru, sukladno općem nepovoljnom stanju u državi, raste broj zaraženih. Smatra da su kvalitetne mjere za zaštitu stanovništva trebale biti donesene znatno ranije, već u lipnju nakon takozvanog prvog vala epidemije, jer sada se mjere nacionalnog stožera donose na brzinu, pod pritiskom javnosti i zbog velikog pritiska na zdravstveni sustav. Naglasio je kako u svemu tome najteži posao odrađuju liječnici, čije preporuke i upute, uz sve ostale, treba slijediti i pridržavati ih se, pogotovo što se tiče testiranja.

Trenutno je u Samoboru oko 550 osoba zaraženo COVIDOM-19, brojke se mijenjaju iz dana u dan, a velike razlike u dnevnim izvješćima županijskog stožera rezultat su kašnjenja u obradi briseva koji se šalju u HZJZ. No, i prosječan broj od 40 do 50 novozaraženih dnevno u Samoboru ukazuje na ozbiljnu situaciju te poziva građane da si sami dodatno "propišu" još strože mjere od već propisanih i tako sačuvaju zdravlje svojih obitelji i prijatelja.

Zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković istaknula je kako su već s početkom epidemije, temeljem propisanih mjera, u Centru za mlade Bunker pronašli dodatan prostor za dnevni boravak za 2 razreda OŠ Bogumila Tonija, koja ima i najviše učenika, te da nema značajnijeg porasta zaraze djece u samoborskim školama i vrtićima, a izolacije se propisuju najčešće zbog zaposlenika. Stabilniju situaciju očekuje tijekom zimskih praznika i zahvaljuje svim djelatnicima u sustavu osnovnih škola na iznimnom naporu da i dalje održavaju nastavu u razredima.

Voditeljica samoborskog Doma zdravlja Irena Danyi Holetić potvrdila je velik pritisak na zdravstveni sustav, ali i mali broj samoborskih liječnika u samoizolaciji, tako da privremena preraspodjela u organizaciji za sada omogućava normalan rad dijagnostike i specijalističkih ambulanti u našem gradu. Što se tiče telefonskih poziva i prijava liječnicima, koji se u ovim uvjetima dulje čekaju, pozvala je građane da se jave u trijažu i ne čekaju više od par dana od pojave eventualnih simptoma. Dnevno se u Samoboru, rekla je Holetić, uzima oko 140 uzoraka, od mogućih 150 koji se mogu obraditi, s time da pokrivaju područje Samobora, Svete Nedelje i Jastrebarskog. Dodatno je apelirala na sve građane da se odazovu pozivima svojih obiteljskih liječnika, koji trenutno provode cijepljenje protiv gripe te pripremaju prve liste pacijenata za cijepljenje protiv COVIDA-19.

Načelnik Policijske postaje Samobor Željko Stopić izvijestio je da se na području Grada Samobora, temeljem svih ovlasti policije i novog zakona, provode sve kontrole, ali do sada nije bilo ozbiljnijih kršenja mjera niti kaznenih prijava te se nada da će se građani i nadalje pridržavati svih propisanih mjera.

Na pitanje novinara o broju preminulih od koronavirusa u Samoboru, Željko Stanec je odgovorio kako i dalje prema službenim podacima imamo 4 preminula, jer tu nisu ubrojani oni koji su preminuli u zagrebačkim bolnicama pa se pripisuju Zagrebu, ali je taj broj, nažalost, veći (11 osoba prema podacima Komunalca). Stanec je ponovio i da neće biti proslave Nove godine, kao ni uobičajenih pratećih manifestacija u vrijeme blagdana, sve dok se ne poboljšaju epidemiološki uvjeti.

M.K.

 
11.12.2020.

Nove nagrade Matiji Hržiću na Sajmu inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020"

Na kraju završili kod Rimca i u Samoboru

Prije nešto manje od mjesec dana, 23. i 24. studenoga, održan je prvi regionalni virtualni Sajam inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020". Sajam je na jednom mjestu okupio više od 1200 sudionika i čak četiri generacije inovatora iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije. Među njima su bili i naši predstavnici Mate Rimac i mladi inovator Matija Hržić. Ono što spaja Matu i Matiju je ljubav prema inovacijama, ali i zajednički mentor. Ivan Vlainić, nastavnik u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, nadaleko je poznat po svojoj strasti za prenošenjem znanja te brojnim uspjesima svojih učenika i učenica. Prošlo je već skoro dva desetljeća otkad je Vlainić nagovorio Rimca da se prijavi na prvo učeničko natjecanje, na kojem je i pobijedio. Prije nekoliko mjeseci potaknuo je i Matiju Hržića da se prijavi na Sajam inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020", gdje je osvojio treće mjesto i specijalnu nagradu za inovaciju Pametna pčelarska vaga.

Matijina inovacija je izložena u Srednjoj strukovnoj školi u Samoboru, koju su pohađali i Matija i Mate, a danas pored nje prolaze brojni novi učenici koji sada, uz svog mentora Ivana Vlainića i Mate Rimca, imaju još jedan uzor. Matija je bio jedan od 36 inovatora i inovatorica koji su se natjecali na sajmu "Sarajevo 2020". Iz jednog od najopremljenijih laboratorija za vježbe u Hrvatskoj, Matijino izlaganje su uživo pratili polaznici samoborske Srednje strukovne škole i navijali za njegov što bolji plasman.

U srijedu, 9. prosinca, u Rimac Automobile stigla je delegacija iz Sarajeva, koja je Matiji Hržiću i službeno uručila priznanje za osvojeno treće mjesto i medalju za Specijalnu nagradu "Sarajevo 2020". Zahvaljujući ovoj nagradi, inovacija Pametna pčelarska vaga nosit će znak Međunarodne federacije udruženja izumitelja, poznatije pod skraćenicom IFIA. Matiji je nagradu uručio Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, koja je sa Sarajevo Business Forumom organizirala sajam "Sarajevo 2020".

Gosti iz Sarajeva s domaćinima su potom razgovarali o inovacijama i poduzetništvu, značaju mentorske podrške za mlade inovatore i novim izazovima, ali i prilikama koje je donijela pandemija. Naglasili su važnost novih rješenja za susrete i razmjenu koje donose virtualni događaji kao što je bio i Sajam inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020".

O susretu je snimljen i kratak video, koji će biti predstavljen u regionalnoj Zajednici za aktivizam i poduzetništvo www.lonac.pro.

I.H.

 
11.12.2020.

Donesen proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu

Izvorni proračun 521.397.586 kn veći za 12,43 posto u odnosu na rebalans I

Donesen proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je proračun za 2021. godinu koji iznosi 1.267.039.937 kuna i veći je u odnosu na Rebalans I. za 7,56%. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu iznosi 521.397.586 kuna i veći je za 12,43% u odnosu na Rebalans I. proračuna iz 2020. godine. Proračun je prihvaćen s 35 gasova "za" i 6 glasova "protiv".

- Proračun za 2021. godinu je realan, izbalansiran, sadrži razvojnu komponentu, nastavlja kontinuitet započetih projekata, te ujedno predstavlja odgovorno i transparentno financiranje svih ciljanih skupina, od poduzetnika, preko kulture i sporta, do udruga civilnog društva - rekao je župan Stjepan Kožić predstavljajući proračun.

Najveći iznos Izvornog proračuna, odnosno više od 186 milijuna kn, namijenjeno je Upravnom odjelu za odgoj i obrazovanje, u kojem će se za kapitalnu izgradnju u školstvu osigurati 93 milijuna kn. Za Upravni odjel za gospodarstvo i fondove EU planirano je nešto više od 100 milijuna kn. Najveći dio sredstava od oko 50 milijuna kn osiguran je za energetske obnove škola, poduzetnici i iduće godine mogu računati na bespovratne potpore u iznosu od 9 milijuna kn, a za Centar za kompetentnost je planirano 8 milijuna kn.

Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje upravljat će s nešto više od 51 milijuna kn, pri čemu će se najveći dio sredstava utrošiti na izgradnju i opremanje zdravstvenih ustanova. Osigurana su sredstva za pokriće troškova trijaže u ispostavama domova zdravlja, a kao i prethodnih godina za svaku novorođenu bebu isplaćivat će se po 1.000 kn.

Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planira se više od 24 milijuna kuna. Poljoprivrednici mogu računati na bespovratne potpore u ukupnom iznosu od 6,5 milijuna kuna, 5 milijuna kuna dodjeljivat će se gradovima i općinama za razvoj infrastrukture na ruralnim područjima, kao i milijun kn za vrtiće. Novost je projekt vezan uz ekološku poljoprivredu vrijedan 2,2 milijuna kn. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu planira se 38 milijuna kn. U proračunu za iduću godinu osigurano je više sredstava za vatrogastvo, tj. ukupno 4,3 milijuna kn, a sredstva za civilnu zaštitu bit će veća za 67%u odnosu na 2020. godinu. Za kulturu se planira gotovo 4 milijuna kn, a za sport 7,1 milijuna kn.

Na sjednici je donesen i drugi rebalans proračuna za 2020. godinu, koji iznosi 1.163.417.944 kn, što je manje za 1,24% u odnosu na prvi rebalans. Izvorni proračun temeljem novog rebalansa iznosi 438.857.553 kn, što je smanjenje u odnosu na prvi rebalans za 5,37%. Rebalans II. je donesen radi potrebe preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata sukladno dosadašnjoj realizaciji, prijenosu neiskorištenih sredstava kredita, otvaranja novih projekata i aktivnosti te usklađivanja prihoda s rashodima.

Zavodu za hitnu medicinu Zagrebačke županije dana je suglasnost da se kreditno zaduži za 1,7 milijuna kuna na 5 godina kod Zagrebačke banke uz fiksnu kamatu od 1,1% kako bi se kupio novi poslovni prostor u Velikoj Gorici u koji će se preseliti ravnateljstvo Zavoda. Time se stvaraju uvjeti da se u samoj ispostavi zavoda u Velikoj Gorici osiguraju bolji uvjeti za rad hitne medicinske pomoći.

Na sjednici su donesene VII. izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije. Zahtjev za izradu Plana i mišljenje na sadržaj Strateške studije o utjecaju na okoliš dalo je 14 ministarstava, 12 gradova i općina te 7 susjednih županija. Od ukupno 218 zahtjeva i mišljenja njih 75% je prihvaćeno u cijelosti, a 6% djelomično. Održane su i dvije javne rasprave, jedna početkom 2019. godine, druga u lipnju ove godine. U javnim raspravama pristiglo je više od 400 mišljenja, prijedloga i primjedbi, od kojih je velika većina prihvaćena (gotovo 70%). Kroz sveobuhvatnu izmjenu planskih rješenja i usklađenje s novim propisima i stručnim podlogama te potrebama gradova i općina, ovim se izmjenama Prostornog plana osiguravaju daljnji uvjeti za kvalitetan prostorni i gospodarski razvoj područja Zagrebačke županije. Više informacija o novom prostorom planu dostupno je na https://www.zpuzz.hr/.

Donesena je odluka o visini turističke pristojbe za 2022. godinu u Zagrebačkoj županiji. Pristojbe se kreću od 10 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, ovisno o pojedinom gradu i općini (12 kn Samobor, Velika Gorica, Jastrebarsko, ostale JLS 10 kn), odnosno od 8 kuna u kampovima. Visina godišnjeg paušala za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu po krevetu iznosi 350 kuna, a na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) po 200 kuna i to za sve jedinice lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. Visina godišnjeg paušalnog iznosa za osobe koje pružaju usluge smještaja u domaćinstvu u kampu za svaku smještajnu jedinicu iznosi 500 kuna, a na OPG-u po 250 kuna.

Na sjednici je donesen i godišnji plan razvoja sustava civilne zaštite, kao i plan unapređenja zaštite od požara. Podršku skupštine za svoje planove rada za iduću godinu dobili su Koordinacija za ljudska prava, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova i Savjet mladih.

Na Aktualnom satu vijećnici su najviše pitanja postavljali vezano za epidemiološku situaciju i pandemiju koronavirusa. Zanimao ih je rad novouspostavljenog mikrobiološkog laboratorija u Rakitju, kao i uvjeti rada u ispostavama Doma zdravlja Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, ali i funkcioniranje županijskog Stožera civilne zaštite. Također, zanimalo ih je koliko stipendista županija ima ove godine, funkcionira li model održavanja nastave na daljinu za srednjoškolce te kako napreduje kapitalna izgradnja u školstvu. Ostala pitanja odnosila su se na isplatu tzv. COVID potpora poduzetnicima, energetsku obnovu zgrada javne namjene, održavanje županijskih i lokalnih cesta, kupnju opreme za projekt JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, zbrinjavanje pasa lutalica te županijske projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina.

Sjednica Županjske skupštine Zagrebačke županije održana je uz strogo poštivanje epidemioloških mjera, a izravan prijenos sjednice bilo je moguće pratiti preko YouTube kanala Zagrebačke županije.

M.B.

 

OŠ Milana Langa sudjeluje u humanitarno-edukativnom programu Škole za Afriku

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite grada Samobora

Nove nagrade Matiji Hržiću na Sajmu inovacija i poduzetništva "Sarajevo 2020"

Donesen proračun Zagrebačke županije za 2021. godinu

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002