28.12.2020.

Ostvaruje se ideja o osnivanju Veleučilišta Samobor

Samobor postaje akademski grad

Unazad desetak godina u nekoliko navrata javljala se ideja o osnivanju visokoškolske ustanove u našem gradu. Različita veleučilišta, specijalizirana za pojedine programe visokog obrazovanja, niknula su diljem Hrvatske, tako i u našem bližem susjedstvu, ponajviše u Zagrebu, a ima ih nekoliko i u manjim gradovima od Samobora.

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora potvrđena je vijest i donesena je odluka o osnivanju ustanove naziva Veleučilište Samobor, pravne strukture temeljene na Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju i Zakonu o ustanovama, koje su osnivači Grad Samobor i partnerska tvrtka Scientia pro Futuro d.o.o. Temeljem svojih ovlasti Grad Samobor za ovaj projekt osigurava prostor u bivšoj zgradi srednjih škola u Langovoj ulici broj 35, dok stručnjaci i znanstvenici iz Scientia pro Futuro d.o.o. pripremaju programe, obavljaju poslove vezane uz dopusnice Ministarstva znanosti i obrazovanja i ostalih institucija, te osiguravaju predavače i mentore za buduće studente. Sukladno ugovoru, Grad Samobor u vlasništvu sudjeluje s 51%, a partnerska tvrtka s 49%, pri čemu je važno naglasiti da se radi o neprofitnoj organizaciji čija se eventualna dobit mora reinvestirati u proširenje i poboljšanje projekta.

Gradski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte Europske unije Marinko Džepina, koji je voditelj tima za osnivanje veleučilišta, pojasnio je i što će u budućnosti nuditi Veleučilište Samobor, a radi se o potpuno novim i deficitarnim programima, kao što su preddiplomski specijalistički studij i specijalistički stručni studij iz područja zdravstva (dentalna medicina, sestrinstvo, zdravstvena njega), kozmetologija i wellnes, potom programi za buduće stručnjake iz područja obnovljivih izvora energije, za mehatroničare, stručnjake za zaštitu okoliša...

Cilj ovog projekta je uvrstiti Samobor na listu akademskih gradova, gdje će naš grad biti i u tom dijelu prepoznatljiv, kao što je to već odavno po svojem gospodarstvu, obrtništvu i kulturi. Nova je to dimenzija u razvoju Grada, kojom će se sa provjerenim stručnjacima povezati naša vrlo uspješna Srednja strukovna škola, njihovi profesori i mentori, te tako svojim polaznicima omogućiti i akademska znanja. Dodatna vrijednost budućeg Veleučilišta Samobor su programi koji jako nedostaju u cijeloj državi i koji bi trebali iznjedriti nove kadrove kroz tri različita studija – iz područja zdravstva, elektronike i elektrotehnike, te zaštite okoliša.

Ovi perspektivni programi omogućit će našim mladim sugrađanima da ostanu usavršavati se i stjecati visoko obrazovanje u svojem gradu, ali se itekako računa i na velik interes buduće studentske populacije iz obližnjih gradova te iz Slovenije.

FOTO:

- Na bivšoj zgradi srednjih škola u Langovoj ulici, budućoj lokaciji Veleučilišta Samobor, već je obnovljen krov

- Počelo je i uređenje prizemlja zgrade

 
28.12.2020.

Za Novu godina nema odvoženja otpada

Umjesto u petak - u subotu!

Za Novu godina nema odvoženja otpada

Na Novu godinu, 1.1.2021. godine, trgovačko društvo Komunalac d.o.o. neće sakupljati miješani komunalni otpad, biootpad, papir te plastiku i metal.

Zamjenski termini odvoza za sve vrste otpada bit će u subotu 2.1.2021. godine.

A.P.

 

Ostvaruje se ideja o osnivanju Veleučilišta Samobor

Za Novu godina nema odvoženja otpada

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002