02.10.2020.

Samoborski umirovljenici obilježili Međunarodni dan starijih osoba

Uz dobro zdravlje važna je i kvaliteta života

U svojim prostorijama u Kompareovoj ulici članovi samoborske Udruge umirovljenika i ostalih srodnih udruga okupili su se u četvrtak, 1. listopada, kako bi obilježili Međunarodni dan starijih osoba. Druženje su, između ostalog, iskoristili kako bi istaknuli i brojne probleme s kojima se suočavaju u poznijim godinama, kada im je najvažnije zdravlje, ali i kvaliteta života i dostojanstvena starost.

Umjesto predsjednika udruge Josipa Kosa, koji je zbog bolesti izostao, nazočne su pozdravili tajnica Udruge umirovljenika Renata Brdarić, predsjednica Kluba starijih osoba Mirjana Tunjko, tajnica kluba Marija Majstorović, Vlatka Novosel iz Sindikata umirovljenika i Vjekoslav Tkalec iz podružnice Udruge umirovljenika Samobora te predstavnici Crvenog križa i Udruge osoba s invaliditetom Grada Samobora, koji su redom govorili o aktivnostima koje organiziraju i brizi koju posvećuju bolesnim i potrebitim članovima, ističući kako još uvijek na razini grada nije riješen gorući problem doma za umirovljenike ili barem prostora za njihov dnevni boravak.

Obilježavanju Međunarodnog dana starijih osoba nazočili su i zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i pročelnik za gospodarstvo i EU fondove Marinko Džepina. Zamjenica Horvat Iveković rekla je kako su svjesni problema s kojima se suočavaju naši umirovljenici te da ih Grad rješava u skladu s mogućnostima pa tako prijavljuju različite projekte koji bi poboljšali status umirovljenika prema EU fondovima, a nedavno je uređen i prostor u bivšem Mikrodomu, u kojem će se i za njih naći mjesta. Potvrdio je to i pročelnik Džepina, rekavši da se čeka potvrda, a zatim i realizacija projekta centra za potrebite, u kojem bi se uredio i višenamjenski prostor za umirovljenike. Pročelnik Horvat poručio je okupljenima da iskoriste sredstva koja je Grad osigurao za isplatu božićnica, kao i druge vrste pomoći, a Miran Šoić pozvao je sve da se još više povežu i surađuju, istaknuo kako imaju potporu i razumijevanje gradskih čelnika, te najavio uređenje i obnovu prostorija koje sada koriste za svoje potrebe, pri čemu očekuju potporu županije i Matice umirovljenika.

M.K.

 

Samoborski umirovljenici obilježili Međunarodni dan starijih osoba

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002