30.07.2020.

Od sljedeće školske godine nova aktivnost u OŠ Milana Langa u Bregani

To je prava škola za život!

Od sljedeće školske godine nova aktivnost u OŠ Milana Langa u Bregani

Ukoliko epidemiološke prilike budu dopuštale i učenici se najesen vrate u školu, početkom nove školske godine u OŠ Milana Langa u Bregani uvest će i jednu novinu – domaćinstvo.

Nova izvannanstavna aktivnost, koju će voditi svestrana kuharica Mirjana Bencalić, bit će namijenjena učenicima viših razreda, a djeca će, između ostalog, naučiti sama ispeći kolač ili napraviti pekmez, saznati kako pravilno zašiti gumb, isglačati košulju te zasaditi poneku biljku.

Mnogobrojne su to stvari koje će im biti itekako korisne u budućem životu… To je samo još jedna potvrda da je OŠ Milana Langa oduvijek bila #školazaživot.

I.M.

 
30.07.2020.

Cikloturizam sve popularniji i na području Samobora

Obnova i nadopuna biciklističke infrastrukture i ponude

Kako u zadnje vrijeme sve više zamaha dobiva razvoj cikloturizma, Turistička zajednica grada Samobora ove je godine krenula s obnovom i nadopunom biciklističke infrastrukture i ponude na postojećih sedam biciklističkih ruta.

Redizajnirana je postojeća karta biciklističkih ruta, a osim što vizualno olakšava snalaženje korisnika poradilo se i na njenoj praktičnosti, tako da je format sveden na minimalističko - džepno izdanje. Podsjetimo, na karti su, na hrvatskom i engleskom jeziku, uz tehničke karakteristike i visinske profile staza navedeni i opisi svake rute, a GPX zapisi istih mogu se preuzeti putem QR koda na karti. Osim online, besplatan primjerak karte dostupan je i u uredu Turističke zajednice grada Samobora, na Trgu kralja Tomislava 5.

Da boravak u Samoboru na dva kotača bude ugodniji, uz postojeće stanice za popravak bicikala u Kompareovoj ulici u Samoboru, Bregani, te kod Planinarskog doma Ivica Sudnik na Velikom Dolu, postavljene su i četiri nove: kod skele u Medsavama, kod Planinarskog doma dr. Maks Plotnikov na Okiću, u centru Ruda, te u sklopu Izletišta Gogo u Slanom Dolu, čime je svaka ruta dobila po jednu stanicu za eventualne nezgode.

U tijeku je i obnova dotrajale biciklističke signalizacije na postojećim rutama.

U proteklih nekoliko godina predstavljeno je 7 biciklističkih ruta, koje svoj početak i završetak imaju na Trgu kralja Tomislava i sa svojih 150 kilometara ukupne duljine vode kroz najslikovitije samoborske predjele – biciklom se može na Veliki Dol i Oštrc, do Grgosove špilje, staroga grada Okića pa sve do Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje ili do skele u Medsavama.

Prilikom osmišljavanja i uređenja ruta mislilo se na obitelji koje žele biciklima na izlet, rekreativce, kao i one željne testiranja svojih fizičkih sposobnosti, pa se nudi raspon različitih težina, visinskih razlika i udaljenosti, od najkraće 10-kilometarske rute koja vodi prema Otruševcu, do najduže 30-kilometarske koja vodi kroz Rude prema Oštrcu.

Ivana Kokot

 

Od sljedeće školske godine nova aktivnost u OŠ Milana Langa u Bregani

Cikloturizam sve popularniji i na području Samobora

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002