08.01.2020.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak replicirao je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Tamo gdje je HSS na vlasti živi više ljudi

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak replicirao je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

Predsjednik HSS-a i gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak reagirao je na izjavu predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, u kojoj je Plenković ustvrdio kako je HDZ izgubio izbore jer u sredinama gdje HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi.

- Plenkoviću, tamo gdje HSS ima bolje rezultate danas živi više ljudi. Dođite u Samobor da Vam pokažemo kako se to radi. I častim Vas kremšnitama - poručio je predsjedniku Vlade RH Plenkoviću predsjednik HSS-a Beljak.

- Svjesni loše demografske situacije u cijeloj Hrvatskoj, ponosni smo što možemo istaknuti još neke od sredina, osim Samobora, u kojima je HSS na vlasti, a koje bilježe trend doseljavanja stanovništva ili pozitivan prirodni prirast. Jedan od najsvjetlijih primjera sigurno je Grad Orahovica u Slavoniji, u Slavoniji koju HDZ svojata i naziva svojom utvrdom. Naime, od svih gradova u Slavoniji jedino Orahovica bilježi pozitivan prirodni prirast otkako je 2017. godine HSS na čelu s gradonačelnicom Ana-Marijom Petin srušio HDZ-ovu vlast i preuzeo odgovornost za upravljanje Gradom.

Ima još nekoliko manjih sredina s pozitivnim demografskim trendovima gdje je HSS na vlasti, no izdvajamo Općinu Sali na Dugom otoku, koja zahvaljujući pozitivnim demografskim mjerama HSS-ovog načelnika Zorana Morovića bilježi rast broja stanovnika i rast broja rođene djece za čak 16 posto. Naime, Općina Sali za svako rođeno dijete obitelji dodjeljuje 60 tisuća kuna.

Priznajemo, predsjednik Vlade RH Plenković je ovoga puta apsolutno u pravu – ljudi bježe iz onih sredina u kojima je HDZ, nažalost, na vlasti - dodao je Beljak.

T.I.

 
08.01.2020.

U 2019. godini 14 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u Zagrebačkoj županiji

Samobor, kao i obično, na vrhu

U 2019. godini 14 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u Zagrebačkoj županiji

U Zagrebačkoj županiji se nastavlja višegodišnji trend rasta turističkih pokazatelja. Prema podacima e-Visitora Zagrebačka županija je u 2019. godini zabilježila 139 720 turističkih dolazaka, što je za 14% više nego tijekom 2018. godine, a porastao je i broj noćenja za 12%, i to s 205 003 na 229 827.

I prošle godine Zagrebačku županiju su posebice posjećivali strani gosti koju su ostvarili 107 821 dolazaka i 169 732 noćenja. Najviše ih je bilo iz Kine i Južne Koreje, a zatim tradicionalno iz Njemačke, Italije, Nizozemske, Francuske i SAD-a.

Najposjećeniji gradovi bili su Velika Gorica, Samobor i Jastrebarsko, koje bilježi porast turističkih noćenja za 35% velikim dijelom zahvaljujući novootvorenim hotelima. Turisti su najviše odsjedali u hotelima, objektima u domaćinstvu te kampovima, a prema organizaciji dolazaka čak 75% ih je dolazilo individualno, dok ostalih 25% agencijski.

- Zdravstveni turizam u Ivanić-Gradu, vjerski turizam u Krašiću, shopping turizam u Rugvici, ciklo turizam diljem županije, kao i vrhunska eno-gastro ponuda te bogata kulturna baština, naši su aduti koje iz godine u godinu razvijamo i unapređujemo - rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, nadodavši da je u proračunu za 2020. godinu za turizam osigurano 7,3 milijuna kuna. Tako će i ove godine biti raspisan natječaj za obnovu i opremanje smještajnih jedinica, te njihovih pratećih sadržaja s ciljem povećanja standarda i kvalitete, poput bazena, wellnesa, zabavnih parkova itd. Također, za gradove i općine raspisat će se javni poziv za sufinanciranje izgradnje, rekonstrukcije i uređenja javne turističke infrastrukture, kao i uređenja okoliša objekata javne turističke infrastrukture, a novost je i postavljanje znakova dobrodošlice na državnim i županijskim cestama. Kao i prethodnih godina županija će podržati organizaciju turističkih manifestacija i rad Turističke zajednice Zagrebačke županije, čija direktorica Ivana Alilović u 2020. godini najavljuje još konkurentniji model upravljanja turizmom s naglaskom na pozicioniranje i promociju destinacije Zagrebačke županije temeljenu na integriranom identitetu područja i portfelju doživljaja s uporištem na teritorijalni kapital i regionalne specifičnosti, kulturnu baštinu i tradiciju te lokalni proizvodni i uslužni sustav.

U 2020. godini kreće i naplata turističkih pristojbi prema novom Zakonu, koje se u Zagrebačkoj županiji kreću, ovisno o pojedinom gradu i općini, od 7 do 12 kuna po osobi i noćenju za boravak u smještajnim objektima, odnosno od 5 do 8 kuna u kampovima.

M.B.

 

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak replicirao je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću

U 2019. godini 14 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u Zagrebačkoj županiji

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002