28.02.2020.

Zagrebačka županija nastavlja s potporom operativnim snagama civilne zaštite

4,2 milijuna kuna za mirniji san

Zagrebačka županija nastavlja s potporom operativnim snagama civilne zaštite

Zagrebačka županija osigurala je 4,2 milijuna kuna za operativne snage civilne zaštite. Vatrogasnoj zajednici Zagrebačke županije dodijeljeno je 3.980.000 kn, Društvu Crvenog križa Zagrebačke županije 50.000 kn, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanje – stanici Samobor 100.000 kn, stanici Zagreb 40.000 kn, dok je za Hrvatsku udrugu za obuku potražnih pasa osigurano 25.000 kn.

Ugovore s predstavnicima spomenutih snaga civilne zaštite potpisala je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

- Veličina prostora Zagrebačke županije i mjesta potencijalnih opasnosti obvezuje nas da kontinuirano unapređujemo čitav sustav zaštite i spašavanja, jer dobra i kvalitetna organizacija pola su obavljenog posla. Stoga iz godine u godinu povećavamo sredstva, razvijamo sustav civilne zaštite te opremamo operativne snage. U ovoj godini radi se o najvećem iznosu do sada - 4.195.000,00 kuna, a usporedbe radi taj iznos u 2017. godini bio je 3 milijuna kuna - izjavila je zamjenica župana Žužak, zahvalivši svim pripadnicima snaga civilne zaštite, jer zahvaljujući i njima Zagrebačka županija već dugi niz godina ima status najsigurnije županije u RH, radi čega je privlačna za življenje, ali i ulaganja.

Zapovjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Josip Novosel rekao je:

- Imamo 19 000 članova, od čega 5000 dobrovoljaca i godišnje odradimo preko 2000 intervencija od prometnih nesreća, tehničkih intervencija, požara, čišćenja drveća.

Poručio je i kako će se dobivena sredstva iskoristiti za kupnju opreme, natjecanja, kao i osposobljavanje kadrova.

Drinka Sopta iz Društva Crvenog križa poručila je kako će se sredstva iskoristiti za kupnju isušivača, ali je naglasila kako Zagrebačka županija svake godine osigurava više sredstava od onoga što je propisano zakonom. Zahvalila se županiji što je kupila automobile za 6 gradskih društava Crvenog križa kao pomoć u provedbi projekta "Zaželi". Njime je osigurano zapošljavanje stotinjak teže zapošljivih žena koje skrbe o petstotinjak starijih osoba u samačkim domaćinstvima. Osim spomenutog iznosa Zagrebačka županija u 2020. godini za rad županijskog Društva Crvenog križa izdvojit će 1,3 milijuna kuna.

Spomenuto je i kako je Zagrebačka županija postala koordinator 457.000 eura vrijednog europskog projekta iz područja civilne zaštite pod nazivom COMMAND d. Osim Zagrebačke županije kao koordinatora, na ovom projektu, za kojeg EU osigurava 84,68% ukupnih sredstava, sudjeluju i partneri iz još četiri države i to Općine Tirana iz Albanije, Grada Tuzle iz Bosne i Hercegovine, Grada Skopja iz Sjeverne Makedonije te Grada Podgorice iz Crne Gore. Završetkom projekta Zagrebačka županija postat će jedinstveni primjer jedinice regionalne samouprave koja će imati potpuno funkcionalan zapovjedno-operativni sustav IT upravljanja podacima o katastrofama i izvanrednim situacijama. No, što je najvažnije, stečeno znanje i iskustvo moći će se podijeliti kroz suradnju s drugim županijama, gradovima i općinama u Hrvatskoj i izvan nje. Također, COMMAND d bit će iznimna podrška Ravnateljstvu civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova RH.

M.B.

 
28.02.2020.

Redovita izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Organizirali 56 različitih aktivnosti

Redovita izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Skupštinari Gradskog društva Crvenog križa Samobor u četvrtak su, 27. veljače, u Hotelu Lavica održali redovitu izvještajnu skupštinu na kojoj su izvješća o lanjskom radu prihvaćena jednoglasno i uz pohvale operativnom vodstvu udruge na čelu s ravnateljicom Anicom Francetić Kufrin. U njezinom prezentacijskom izvješću o radu pobrojano je 56 različitih prošlogodišnjih aktivnosti iz područja dobrovoljnog darivanja krvi, socijalne djelatnosti, programa Civilne zaštite, prve pomoći, zaštite zdravlja, volonterskog rada i rada mladih, a o kojima smo redovito i sustavno izvještavali.

Govoreći o financijskom poslovanju u 2019. godini, potpredsjednica društva Martina Štefković rekla je da su lanjski prihodi društva u iznosu od 3 milijuna i 45 tisuća kuna bili za otprilike 4% niži u odnosu na godinu prije, jer je s radom prestao Mikrodom, čije se prostorije sada preuređuju i prenamjenjuju za druge potrebe i aktivnosti Crvenog križa. Rashodi su, pak, znatno porasli, s 2 milijuna i 518 tisuća kuna u 2018. godini, na 3 milijuna i 673 tisuće kuna u prošloj godini, u prvom redu zbog europskog projekta "Zaželi", odnosno "Nisi sam", preko kojeg je zaposleno 12 gerontodomaćica, a koji je započeo potkraj 2018. godine.

Potporu takvim pokazateljima dali su predsjednik Društva Crvenog križa Zagrebačke županije dr. Ivica Cvetković, gradski pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić.

Posebne zahvalnice Mjesnom odboru Glagovo i tamošnjem dobrovoljnom vatrogasnom društvu, s kojima je uspostavljena izvrsna suradnja na području darivanja krvi i zdravstvenog prosvjećivanja, uručio je predsjednik samoborskog Crvenog križa Edi Kirschenheuter. Primili su ih predsjednik Vijeća mjesnog odbora Darko Lisec i voditelj djece i mladih u DVD-u Ivan Šeper.

E.K.

 
28.02.2020.

Najava akcija prikupljanja krvi u ožujku

3., 9. i 13. darujte krv

Najava akcija prikupljanja krvi u ožujku

U samo 10 dana ožujka Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika priredit će 3 akcije prikupljanja krvi.

Prvo je na redu redovita velika mjesečna gradska akcija na Autobusnom kolodvoru u Samoboru, u utorak, 3. ožujka od 9,30 do 17 sati i 30 minuta.

Potom će se u ponedjeljak, 9. ožujka, u Društvenom domu Galgovo održati manja, ali ne i manje vrijedna akcija prikupljanja krvi u vremenu od 17 do 19 sati.

Dobrovoljni darivatelji krvi imat će priliku odazvati se još jednoj akciji, ovaj put u Sportskom centru Sveta Nedelja, u petak, 13. ožujka od 13 do 18 sati.

E.K.

 
28.02.2020.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Nikolina Puljić Glasnović nova ravnateljica Samoborskog muzeja

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora, održanoj 27. veljače, jednoglasnu podršku svih vijećnika za novu ravnateljicu Samoborskog muzeja dobila je Nikolina Puljić Glasnović, sada viša stručna suradnica za ustanove i udruge u kulturi u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Samobora. Četverogodišnji mandat počet će obnašati od 2. ožujka ove godine.

Kao i ova, uglavnom bez rasprave i uz minimum pitanja i zamjerki, jednoglasno je usvojena i većina ostalih točaka dnevnog reda, od promjene Statuta i Statutarne odluke zbog usklađivanja s promjenama u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi, preko promjene (iz istih razloga) Poslovnika Gradskog vijeća u prvom čitanju te davanja suglasnosti Komunalcu za zaduživanje putem financijskog leasinga od 1,2 milijuna kuna za nabavu hidraulične platforme za postavljanje LED rasvjete i šatora za privremeno deponiranje korisnog otpada na pretovarnoj stanici Trebež, pa do Izvješća o radu davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada u 2019. godini, Izvješća Savjeta mladih u 2019. godini (koje je podnio predsjednik Savjeta Lovro Broketa) i Izvješća o korištenju sredstava proračunske zalihe Proračuna Grada u prosincu 2019. i siječnju 2020. godine.

Gradski su vijećnici jednoglasno donijeli i zaključak da se prihvati kreditna ponuda OTP banke, kojom će se Grad zadužiti u ovoj godini u visini od 37,9 milijuna kuna za komunalne aktivnosti. Radi se o najpovoljnijoj od četiri bankarske ponude (s kamatom od 0,91 posto i otplatom kredita od sljedeće pa do kraja 2030. godine). Ipak, kad je kod sljedeće točke dnevnog reda trebalo donijeti i Odluku o tom istom zaduženju Grada, vijećnici oporbe to nisu prihvatili (4 glasa protiv i dva suzdržana), uz brojne primjedbe da se radi o predizbornom zaduživanju, da bi možda trebalo graditi školu u Farkaševcu, a ne sportske terene, da bi trebalo koristiti za komunalnu infrastrukturu namjenska sredstva...

Sredstva kredita koristit će se, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, za financiranje sljedećih kapitalnih objekata: nabava vatrogasnog vozila, izgradnja igrališta s umjetnom travom u Samoboru i Farkaševcu, rekonstrukcije nerazvrstanih cesta prema usvojenom programu, izgradnja zamjenskih mostova, pješačkih i biciklističkih staza i sanacija klizišta.

S tek jednim suzdržanim glasom Irene Franceković donesen je zaključak o otpisu financijske imovine i vlastitih izvora iz poslovnih knjiga Grada Samobora. Nezavisna vijećnica Irena Franceković smatra da se radi o grešci u knjiženju, sa čime se nije složio pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Radovanić, rekavši da je tako knjiženo od 2007. godine i da u međuvremenu dvije revizije nisu na to imale primjedbi, a sad je revizija tražila da se knjiženje uskladi u sudskim i gradskim knjigama.

Veliku raspravu, ali uz jednoglasno prihvaćanje svih vijećnika, izazvao je Zaključak o otpisu potraživanja prema trgovačkim društvima zbog brisanja iz sudskog registra i nemogućnosti izvršenja prisilne naplate.

Marinko Džepina, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU, pojasnio je da se radi o nenaplativim potraživanjima prema trgovačkim društvima koja su otišla u stečaj i već su sva brisana iz registra Trgovačkog suda (njih 160) i to u periodu od 1997. godine te da se radi dijelom o nenaplaćenoj komunalnoj naknadi (koju naplaćuje Komunalac) te nenaplaćenoj spomeničkoj renti i porezu na tvrtku (koje naplaćuje Upravni odjel za financije).

Lovro Mihelić (HDZ) pitao je za ukupni iznos otpisanih dugova, a kad je pročelnik rekao da je taj iznos samo za komunalnu naknadu oko 4 milijuna kuna, Mihelić je rekao da je ukupan otpis, prema njegovim saznanjima, oko 17 milijuna kuna. Njega je, kao i Vladimira Skendrovića, zanimalo tko je odgovoran što dugovanja nisu naplaćena na vrijeme, a pročelnik je odgovorio da su cijelo vrijeme poduzimane sve radnje za naplatu koje zakon omogućava. Također, Lovro Mihelić, a potom i Vladimir Skendrović, imali su primjedbe da se na popisu za otpis nalaze i tvrtke koje vode ljudi (V. Skendrović rekao je desetak njih no nije želio navesti niti tvrtke, niti imena) koji i dalje posluju s Gradom u nekim novoosnovanim tvrtkama te je konstatirao da se uredni platiše osjećaju neravnopravnima. S tim se djelomično složio Željko Stanec no, dodao je, to bi trebao riješiti zakonodavac koji omogućava otvaranje novih tvrtki osobama koje su imale tvrtke s nepodmirenim dugovima koje su otišle u stečaj. On smatra da bi to trebalo vezati uz OIB, no zakonodavac to ne mijenja.

Bez glasova oporbe (1 protiv i 4 suzdržana) donesen je zaključak o prihvaćanju ponude za prodaju dvije gradske parcele kod Autobusnog kolodvora trgovačkom društvu Hornet Medical d.o.o., po cijeni od 1.311.000 kuna. Iako je to bila jedina ponuda na javnom natječaju, Irena Franceković izrazila je sumnju da se radi o pogodovanju jednoj osobi, jer se po njenom mišljenju radi o rasprodaji gradske imovine po cijenama daleko ispod tržišnih.

Na početku sjednice je predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić rekao da je dobio pismo vijećnika Vladimira Skendrovića, kojim ga obavještava da je 15. siječnja napustio HDZ te da postaje nezavisni vijećnik i da napušta mjesto u Međustranačkom vijeću, ali ostaje članom Odbora za financije.

Miran Šoić na kraju je najavio sljedeću sjednicu Gradskog vijeća Grada Samobora za 26. ožujka.

Aktualni sat

Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović pitao je kako je bez natječaja (nakon nove sistematizacije u studenom 2019.) zaposlen Danijel Cvetković, koji je prije bio primljen na određeno vrijeme kao zamjena za porodiljski dopust. Odgovor će (jer je pročelnica na bolovanju) dobiti u pisanom obliku.

Na upit Irene Franceković kada će se početi rješavati komunalni problemi u MO Gradna, zamjenik gradonačelnika Željko Stanec odgovorio je da će biti napravljeno sve što je ušlo u program za 2020. godinu, a prioritet je izgradnja nogostupa prema Samoboru (koja će zbog duljine trase trajati 2 do 3 godine), pa proširenje mosta između MO Otok i MO Gradna.

Irena Franceković izrazila je i bojazan građana, vlasnika zemljišta, koji se pozivaju u Odvodnju, vezano uz izgradnju budućeg kolektora, da neće dobiti pravednu nadoknadu. Željko Stanec pojasnio je da se rješavaju imovinsko–pravni odnosi za budući kolektor i da će naknada biti pravična, a dobar dio predmeta već je i riješen.

Damir Skok (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) pitao je što je s bazenima u Samoboru, s daljnjim uređenjem bazena na Vugrinščaku i s najavljenom izgradnjom novog bazena.

Željko Stanec podsjetio je da su na Vugrinščaku lani obnovljena i uređena oba bazena, a ove će godine biti obnovljena i zgrada uz bazen. Za planirani novi bazen na području bivše vojarne, pojasnio je da se Grad javio na natječaj Urbane aglomeracije, no za projekt je odobreno tek 30% potrebnih sredstava i Grad ne bi to mogao realizirati. Zato je zahtjev ponovljen, uz traženje većeg iznosa, uz najavu da bi Grad osigurao dio sredstava u 2021. i 2022. godini, a ostalo da se osigura iz EU fondova.

Lovro Mihelić zatražio je pisani odgovor na svoj prijedlog da Grad osigura neki prostor kako bi se omogućilo otvaranje privatne kirurške ambulante, jer su stalne velike gužve u ambulanti u Samoboru u koju dolaze liječnici iz Merkura na svega 2 sata dnevno.

Pročelnik za društvene djelatnosti Juro Horvat složio se da Samoboru nedostaje specijalista, a prostor vapi za obnovom, iako Samobor izdvaja najviše sredstava u Zagrebačkoj županiji za zdravstvo i sufinancira specijalističke ambulante i Hitnu pomoć te je najavio da će razgovarati s ravnateljem DZ Zagrebačke županije, kao i s pročelnicom za zdravstvo u županiji.

Lovro Mihelić zatražio je i da mu se dostavi popis nekretnina u vlasništvu Grada, a Marinko Džepina pozvao ga je u Upravni odjel za gospodarstvo, razvoj i projekte EU, gdje će popis dobiti na uvid.

D.K.

 

Zagrebačka županija nastavlja s potporom operativnim snagama civilne zaštite

Redovita izvještajna skupština Gradskog društva Crvenog križa Samobor

Najava akcija prikupljanja krvi u ožujku

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002