02.07.2020.

Grad Sveta Nedelja uvodi transparentnu online javnu nabavu gradskih poduzeća

Transparentno da transparentnije ne može biti

U četvrtak, 2. srpnja, u Društvenom domu Strmec predstavljen je novi iskorak Grada Svete Nedelje prema potpunoj transparentnosti poslovanja gradskih poduzeća. Nakon najvećeg poreznog rasterećenja i uvođenja transparentne nabave gradske uprave, svi ugovori, narudžbenice i fakture Dječjeg vrtića Slavuj, komunalnog poduzeća SVENKOM d.o.o. i Kulturnog centra Grada Svete Nedelje od sada će biti dostupni online na poveznici grad-svetanedelja.hr/transparetnost/.

Gradonačelnik Dario Zurovec izrazio je zadovoljstvo što je Sveta Nedelja još jednom pokazala kako je među pionirima digitalizacije u Hrvatskoj.

- Po mnogo stvari, a posebno kada je riječ o digitalizaciji, prvi smo u Hrvatskoj. Želimo inspirirati i druge da krenu našim primjerom i zato vjerujemo da će ovaj sustav povećati transparentnost ne samo u Svetoj Nedelji, već i cijeloj Hrvatskoj – rekoa je Zurovec.

U posljednje tri godine Sveta Nedelja je provela najveće porezno rasterećenje i uvela najbolje softvere za transparentnost, čime je postala najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Dvije godine zaredom proglašena je najboljim gradom za gospodarstvo te je prva u Hrvatskoj uvela fiksni i varijabilni dio plaće za gradsku upravu temeljem ocjena građana.

Zamjenik gradonačelnika Grada Svete Nedelje Davor Nađi demonstrirao je korištenje aplikacije i pojasnio njezinu svrhu.

- Već i prije uvođenja ove aplikacije Sveta Nedelja bila je najtransparentniji grad u Hrvatskoj. Digitalizirali smo cijeli niz alata kojima pratimo rad gradske uprave, još dok se mnogi nisu usudili ovako nešto uvesti. Isto želimo napraviti i s gradskim poduzećima i nadamo se da će naš primjer slijediti ostali gradovi i općine, ali i ministarstva, agencije i državna poduzeća. Udruge Glas poduzetnika i Lipa – udruga poreznih obveznika su putem peticije tražila da sva javna poduzeća svoje troškove objavljuju transparentno. Mi smo ovime jedini u Hrvatskoj koji to ispunjavamo.

Inače, aplikacija je napravljena kako bi bila što jednostavnija za pristup i korištenje. Jednostavnom pretragom pojma "Sveta Nedelja transparentnost" odmah će se prikazati aplikacija kojoj je moguće pristupiti jednim klikom. Pretraga se može vršiti putem upisivanja pojma ili odabira ključne riječi. Svaki ugovor, narudžbenica i račun mogu se vidjeti klikom na dokument ili izvesti u željenom formatu. Ukoliko korisnik želi pratiti određeni postupak javne nabave, od kreiranja narudžbenice do ispostave računa, to je moguće uz samo jednu pretragu.

Konferenciji za medije su prisustvovali i ravnatelj Kulturnog centra Robert Maračić, ravnateljica Dječjeg vrtića Slavuj Gordana Supanc te direktor SVENKOM-a Dalibor Jakopec, koji je pojasnio kako ova aplikacija nije samo korisna građanima, već i poduzećima koja je koriste.

- Ovo je najbolji način kako bi naši građani i cijela zajednica mogli pristupiti podacima o našem poslovanju. Ova aplikacija koristit će i nama kao poduzeću, jer ćemo moći napraviti izvješća i planove za budućnost, zbog čega sam uvjeren kako je njezina korist višestruka - rekao je Jakopec.

Grad Sveta Nedelja prvi je i jedini grad u Hrvatskoj koji je dosad učinio ovakav iskorak. Pokrenuli su savjetodavni e-referendum, otvoreni GIS sustav i Registar javne nabave, te uveli aplikaciju za praćenje sredstava za sport i vatrogastvo SOM Sport, čime su uveli potpunu transparentnost financija.

A.B.B.

 
02.07.2020.

7. Susret kod Kalina u povodu obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Granice, meje, žice i ograde samo su još fizičke prepreke

I 7. godinu zaredom, unatoč i usprkos sveprisutnom koronavirusu, na slovensko-hrvatskoj granici održan je u srijedu, 1. srpnja, na datum kada je Republika Hrvatska i službeno primljena u članstvo Europske unije, sada već tradicionalni Susret kod Kalina.

Mjesto je to i prostor na kojem je suživot dvaju prijateljskih naroda oduvijek bio važniji od svega što su im tijekom brojnih desetljeća krojile državne i lokalne politike, jer su jedino tako, zajedno, dobrosusjedski i složno, mogli naprijed.

Uobičajene veselice, velikog okupljanja i glazbenog programa nije bilo, tako da se ispred Kalina okupilo četrdesetak sudionika proslave, koju su organizirale Rajka Križanac sa slovenske strane i predsjednica Mjesnog odbora Bregana Maja Gračanin.

Samoborce su srdačno dočekali podžupani Občine Brežice Jure Pezdirc i Bogdan Palovšnik, kojima su se pridružili njihovi suradnici i obližnji stanovnici, priredivši im svoje autohtone kulinarske specijalitete, uz nezaobilazni cviček za zdravicu. Na svemu im je zahvalila samoborska delegacija predvođena zamjenikom gradonačelnika Željkom Stancem, gradskim vijećnicima i nekolicinom suradnika, a za samoborsku gastronomsku ponudu bila je zadužena Renata Kruhan i njezina Pekarnica Zemljič.

Ugodno druženje, uz puno toplih prijateljskih riječi, početno su najavili već gore spomenuti govornici, koji su redom naglasili kako su postojeće granice, meje, ograde i žice samo još fizičke prepreke koje Hrvatsku dijele od ulaska u čuveni Schengen. No, o tome odlučuje viša politika, a primjer Grada Samobora i Občine Brežice te pripadajućih mjesnih odbora, njihove suradnje i nastojanja da se ta granica što prije ukloni, važan su doprinos cjelovitosti Europske unije.

Susret kod Kalina nastavljen je do kasnih večernjih sati, kada su već ozbiljno zaprijetili tamni oblaci i munje, uz obećanje da će, ako ne i prije, još veće druženje biti održano dogodine.

M.K.

 

Grad Sveta Nedelja uvodi transparentnu online javnu nabavu gradskih poduzeća

7. Susret kod Kalina u povodu obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002