11.08.2020.

Počeli radovi u još jednoj samoborskoj ulici

Krležina ulica zatvorena do 9. rujna

U utorak, 11. kolovoza, počeli su radovi na rekonstrukciji Ulice Miroslava Krleže od Gajeve do raskrižja s ulicama Ljudevita Šmidhena, bana Josipa Jelačića, odnosno Andrije Hebranga te je na tom području uspostavljena privremena regulacija prometa. Kako je i dalje zatvoren dio Gajeve ulice, zbog čega je Šmidhenova postala dvosmjerna, tako se sada iz pravca juga prema sjeveru neće moći iz Šmidhenove skretati u Krležinu, nego će se morati nastaviti Jelačićevom do Voćarske kod stadiona. Prvog dana još se moglo do parkirališta samoborskog Doma zdravlja s južne strane, ali ubuduće će biti bolje koristiti ono sjeverno s kojeg se ulazi iz Ulice Milana Reizera, a do Gradske knjižnice i Zavrtnice će se moći preko Ulice Petra Preradovića.

Što se tiče autobusnog prijevoza, iz Autoturista javljaju kako će zbog radova u Ulici Miroslava Krleže linije koje njome prolaze voziti zaobilazno. Tako će linije 147 (za Breganu) te 150 i 150A (za Grdanjce, Noršić Selo, Jarušje i Gornje Vas) voziti s Autobusnog kolodvora Ulicom grada Wirgesa prema sjeveru, skrenuti u Ul. Bleiburških žrtava, nastaviti Voćarskom do Ul. bana Josipa Jelačića te dalje redovitom trasom do svojih odredišta. Ista trasa je i za dolazak do Autobusnog kolodvora.

Za linije 143 (Rude i Braslovje), 144 (Lipovec) te 145 (Slani Dol) obilazna trasa je s Autobusnog kolodvora preko Ulice Bleiburških žrtava i Voćarske do Ulice bana Josipa Jelačića, gdje će autobusi skretati prema Šmidhenovoj i dalje redovitom trasom do odredišta te se vraćati istim putom do kolodvora. Na trasi se uvodi novo stajalište kod Dječje knjižnice.

Građani se mole za strpljenje i razumijevanje te pridržavanje signalizacije za vrijeme privremene regulacije prometa.

M.Š.

 
11.08.2020.

Sudionici Erasmus programa posjetili samoborski Mali Tehnopolis

U Samobor došlo 35 mladih iz 7 zemalja

U Samoboru su boravili studenti koji sudjeluju u Erasmus+ programu, a tijekom obilaska 7. kolovoza posjetili su i Mali Tehnopolis Samobor, koji se nalazi u prostoru bivše vojarne Taborec. Riječ je o projektu „Youth Competences“ koji se odvija u okviru Erasmus+ programa, a usredotočen je na razvoj ključnih kompetencija mladih. U samom projektu sudjeluje 35 sudionika i njihovih voditelja iz čak sedam europskih zemalja, koji unutar programa neformalnog obrazovanja razvijaju kreativnost i inovativnost kao dio osobnog razvoja te stvaranje preduvjeta za vlastite poduzetničke pothvate.

Kako su se projektne aktivnosti provodile u Hostelu Samobor od 5. do 10. kolovoza, model za prezentaciju primjera dobre prakse i alat za kvalitetno učenje o inkubaciji, edukaciji i 3D tehnologijama, bio je upravo projekt Mali Tehnopolis Samobor. Sve sudionike na početku je pozdravila zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković koja je, između ostalog, istaknula značajnu ulogu MTS-a, uspješno provedenog EU projekta zasnovanog na modernim tehnologijama i inovativnosti. Nakon kratke informativne prezentacije ekonomskih pokazatelja Samobora te detaljnog prikaza prostora i usluga za korisnike MTS-a za koje je bila zadužena Renata Razum iz Poduzetničkog centra Samobor, slijedilo je razgledavanje prostorija. Sudionici su posebno bili zainteresirani za razgledavanje opreme za 3D printanje te mogućnostima koje nudi ovakav oblik tehnologije. Osim tehnološkog aspekta ovog razgledavanja saznali su i opće uvjete ulaska u inkubator poduzetništva te pojedinosti o poduzetničkoj klimi u Republici Hrvatskoj.

D.C.

 
11.08.2020.

Zagrebačka županija gradovima i općinama dodijelila bespovratna sredstva

13,4 milijuna kuna za infrastrukturu

Zagrebačka županija gradovima i općinama dodijelila bespovratna sredstva

Zagrebačka županija dodijelila je gradovima i općinama sa svog područja 13,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za realizaciju projekata u prometu i komunalnoj infrastrukturi te za izgradnju i opremanje poduzetničkih zona i inkubatora.

- Svi gradovi i općine koji su prijavili projekte i ispunjavali kriterije natječaja, dobili su županijska sredstava. Zahvaljujući kvalitetnoj suradnji između gradova, općina i Županije do sada su realizirani brojni projekti, a ovih 13,4 milijuna kuna konkretan je nastavak te suradnje s ciljem podizanja kvalitete života i ravnomjernog razvoja cijele županije - istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Od spomenutog iznosa najveći dio, i to 7,4 milijuna kuna dodijeljen je za izgradnju prometne infrastrukture. Po milijun kuna dodijeljeno je za vodoopskrbu i zbrinjavanje otpadnih voda, dok je 1,2 milijuna kuna dodijeljeno za zbrinjavanje otpada. Za izgradnju infrastrukture i opremanje poduzetničkih zona i inkubatora dodijeljeno je 2,75 milijuna kuna.

- Što se tiče komunalne infrastrukture, realizirat će se 44 projekata gradnje novih te sanacije i održavanja postojećih komunalnih objekata i prometnica. Iznos bespovratnih potpora za ovu namjenu unatoč korona krizi ostao je isti kao i prošle godine, jer su ovo investicije koje imaju višestruki učinak na gospodarstvo, a posebice u očuvanju radnih mjesta - rekao je Kožić.

Na području Zagrebačke županije aktivno je dvadesetak poduzetničkih zona u kojima posluju brojne domaće i strane tvrtke, a u njihovu izgradnju i opremanje Županija je uložila više od 50 milijuna kuna.

- Želimo privući nove investitore, a dosadašnji trend je pokazao da investitori idu tamo gdje je dobra infrastruktura. Stoga smo rebalansom proračuna sredstva za infrastrukturu u poduzetničkim zonama povećali za milijun kuna tako da je gradovima i općinama za tu namjenu u ovoj godini na raspolaganju još 750.000 kuna - naglasio je župan Kožić.

M.M.

 

Počeli radovi u još jednoj samoborskoj ulici

Sudionici Erasmus programa posjetili samoborski Mali Tehnopolis

Zagrebačka županija gradovima i općinama dodijelila bespovratna sredstva

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002