28.08.2020.

Otvorenje novouređenog parka u Lugu

Vrijeme je ponovno za ples

Otvorenje novouređenog parka u Lugu

Teška su vremena, puno se znojimo, teško dišemo, malo se smijemo, a još manje plešemo... Potraga za dobrim tulumom postala je teža od potrage za toplim burekom u pekari...

Upravo iz tih razloga okupilo se par ambicioznih mladih Samoboraca i odlučili su napraviti jednu plesnu poslasticu za sve Samoborce, one koji se tako osjećaju, pa i za sve ostale. Tako počinje poziv na besplatan event u subotu, 29. kolovoza, u organizaciji Grada Samobora, MO Lug, Bunkera i San Pancha. Riječ je o prvom, a sigurno ne i jedinom Samobor Open Air eventu ove godine. Lokacija je novouređeni park pored igrališta u Lugu Samoborskom, u Ulici kneza Domagoja.

Cijela priča kreće od ranog popodneva u 16 sati i traje do ponoći, s tim da je zadnji ulaz moguć do 21 sat. Bit će osigurano dovoljno ića i pića za sve po promotivnim cijenama, a mjesta za svoju dekicu i ekipu ima dovoljno. Nastupaju: Aldo Morro (BSH Events, NOA Zrće), San Pacho, Noide i Hooks.

Važna napomena je da se sve održava prema mjerama i preporukama Civilnog stožera te će na svim ulazima biti postavljenje stanice za dezinfekciju. Organizatori pozivaju posjetitelje da se ponašaju odgovorno, pridržavaju propisanog razmaka, ali i da se unatoč svemu tome dobro zabave.

I.H.

 
28.08.2020.

Nova ulaganja u OŠ Milana Langa

Bežični internet uveden u PŠ Grdanjci

Nova ulaganja u OŠ Milana Langa

Kažu da je svako ulaganje u školske prostore zalog za budućnost, a u OŠ MIlana Langa iz Bregane nastoje se u potpunosti voditi tim načelom. U Područnoj školi Grdanjci, koja djeluje u OŠ Milana Langa, 27. kolovoza postavljen je ruter koji omogućava bežični internet u svim školskim prostorima. Budući da će od nove školske godine svi razredi imati izbornu informatiku, nesumnjivo će im to olakšati rad na računalima ili tabletima.

U matičnoj školi u Bregani postavljene su i klime u dvije preostale velike prostorije u kojima još do sada nisu našle svoje mjesto. Nakon što su opremljene sve učionice, knjižnica, kuhinja, uredi stručne službe i administrativnog dijela, na red je došla i školska zbornica te ured ravnatelja. Iako početkom nadolazeće godine, zbog poznatih razloga, klimatizacijski uređaji vjerojatno neće biti u funkciji, ipak se gleda prema unaprijed - i ova će sadašnja epidemiološka slika jednom zasigurno biti bolja te će klime u potpunosti moći rashladiti sve navedene prostore.

I.M.

 
28.08.2020.

Sastanak županijskog Stožera civilne zaštite s lokalnim stožerima

Županija će učenicima osigurati maskice

Sastanak županijskog Stožera civilne zaštite s lokalnim stožerima

Prvog školskog dana oko 32 000 djece koja pohađaju osnovnu i srednju školu na području Zagrebačke županije na klupama će dočekati po dvije pamučne perive maske – rečeno je 27. kolovoza na sastanku Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije s predstavnicima svih lokalnih stožera na području županije i epidemiologa Županijskog zavoda za javno zdravstvo. Sredstva za kupnju maski osigurala je Zagrebačka županija.

Spomenuti sastanak održan je uoči početka nove školske godine i dolaska jeseni, s ciljem pripreme za provođenje mjera sprečavanja širenja zaraze COVID-19 u predstojećem razdoblju. Dogovoreno je kako će se ovakvi sastanci održavati jednom mjesečno, a po potrebi i češće.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić podsjetio je kako je najavljeno da će se u predstojećem razdoblju izbjegavati donošenje horizontalnih mjera koje će se odnositi na cijelu Hrvatsku.

- Sukladno uputi Nacionalnog stožera lokalni i županijski stožeri u predstojećem razdoblju imat će vrlo važnu ulogu u smislu predlaganja mjera za svoja područja Nacionalnom stožeru – rekao je Babić te dodao kako trenutno u Zagrebačkoj županiji nema potrebe za donošenjem posebnih mjera.

- Zahvaljujući odgovornim građanima, ali i svim snagama civilne zaštite do sada nismo imali niti jedno žarište, a uspjeli smo sačuvati i domove za starije - istaknuo je Babić.

Upoznao je prisutne s procedurom kako se prijedlozi šalju prema Nacionalnom stožeru. Vezano za početak školske godine rekao je kako je cilj spriječiti širenje virusa među djecom i zaštiti starije te da trenutno ravnatelji škola rade na stvaranju uvjeta kako bi se čitav niz propisanih mjera mogao provoditi u školama. Najavio je i održavanje posebnog sastanka s ravnateljima škola.

- Županija nabavlja oko 70 000 pamučnih maski za djecu, kako bismo rasteretili roditelje i zaštitili djecu i starije – poručio je.

Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije, rekao je da hitna medicina uredno funkcionira, da je od početka pandemije 14 djelatnika prošlo samoizolaciju, ali srećom nisu bili zaraženi, te da raspolažu s dovoljnom količinom zaštitne opreme.

Prema riječima ravnatelja Većeslava Bergmana, Dom zdravlja Zagrebačke županije funkcionira u posebnim uvjetima i u svim ispostavama se provodi trijaža, radi koje pacijenti povremeno negoduju, opreme se koristi mnogo, ali se i stalno nabavlja, a trenutno je dvoje zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji, jer su bili u kontaktu sa zaraženima.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji Krunoslav Sokol, epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kako i Zagrebačka županija bilježi rast zaraženih. Radi se uglavnom o povratnicima s godišnjih odmora, osobama koje su boravile u susjednim državama te kontaktima oboljelih. Primjetan je trend porasta oboljelih u mlađoj populaciji od 10 do 29 godina.

- Do kraja svibnja udio oboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina bio je 3,8 posto, a sada je 6,3 posto. U dobnoj skupini od 20 do 29 godine prije smo imali 11,5 posto, a sada je taj postotak narastao na 29 posto – pojasnio je Sokol te apelirao na mlade da se drže mjera.

M.M.

 

Otvorenje novouređenog parka u Lugu

Nova ulaganja u OŠ Milana Langa

Sastanak županijskog Stožera civilne zaštite s lokalnim stožerima

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002