11.03.2020.

Zagrebačka županija i pronatalitetna politika

1.000 kuna za svako novorođenče

Zagrebačka županija i pronatalitetna politika

Zagrebačka županija i u 2020. godini nastavlja s dodjelom 1.000 kuna jednokratne novčane pomoći za svako novorođeno dijete. Zahtjev za ostvarivanje prava podnosi se u roku 4 mjeseca od dana rođenja djeteta. Za tu namjenu planirano je 2,9 milijuna kuna.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć može ostvariti jedan od roditelja/samohrani roditelj/roditelj iz jednoroditeljske obitelji, koji je državljanin Republike Hrvatske s neprekidnim prijavljenim prebivalištem na području Zagrebačke županije najmanje 1 godinu prije dana rođenja djeteta i u trenutku podnošenja zahtjeva ima prijavljeno prebivalište na području Zagrebačke županije.

Inače, u 2019. godini Zagrebačka županija isplatila je 2378 jednokratnih novčanih pomoći za novorođeno dijete, dok je u 2018. godini isplaćeno 2375 jednokratnih novčanih pomoći.

Obrasci zahtjeva za 2020. godinu, kao i sve dodatne informacije o ostvarivanju prava na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče, nalaze na web stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr, pod rubrikom Ustrojstvo/Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb/Jednokratna novčana pomoć za novorođeno dijete. Više informacija može se dobiti u Upravnom odjelu za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Ulica grada Vukovara 72/VI ili na broj telefona 01/6009-485.

Postupak za ostvarivanje prava pokreće podnositelj zahtjeva s kojim novorođeno dijete živi u zajedničkom kućanstvu. Zahtjev i pripadajuća dokumentacija podnose se u pisanom obliku na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb.

M.B.

 
11.03.2020.

Na Građanskom utorku predavanje dipl.ing. Zvonka Žibrata o meteorologiji

Prognoza nije samo "kaj je rekel Vakula"

Vrlo zanimljivo i dobro posjećeno predavanje naziva "Što sve predstoji prognozi vremena?" u sklopu Građanskog utorka 10. ožujka organiziralo je samoborsko Društvo inženjera i tehničara u suradnji s POU, na kojem je naš Samoborac dipl.ing. Zvonko Žibrat govorio o meteorologiji i prognozi vremena.

Ova uvijek aktualna tema danas još više dobiva na značenju u okolnostima sve izraženijih i naglijih vremenskih promjena u cijelom svijetu pa su točne i pravovremene prognoze iznimno važne. Ljudski rod oduvijek se oslanjao na vremenske mijene i izmjene doba u okolišu promatranjem i bilježenjem prirodnih pojava, ponašanjem životinja, praćenjem nebeskih tijela i svega povezanog s onime što bi moglo utjecati na njegov opstanak.

Uvodno je Žibrat donio povijesni pregled meteorologije, koja je danas ozbiljna grana znanosti, podsjetivši pritom da je i Samobor imao svojevrsnog pionira u ovom području – Marijana Gollnera, koji je već davne 1972. izdao knjižicu naslova Od primitivne do naučne prognoze vremena, u kojoj je prikupio i brojne narodne izreke o predskazivanju vremenskih prilika.

Od 19. stoljeća do danas sustavno se prikupljaju podaci o vremenu diljem svijeta, u čemu ni Hrvatska nije nimalo zaostajala, a milijuni stručnjaka i volontera vrše motrenja i bilježe promjene iz zraka, na vodi i s kopna. Sustav je ujednačen i oprema za motrenje sve je sofisticiranija, naglasio je Žibrat, što pridonosi točnosti današnjih prognoza, ali i sve boljim znanstvenim spoznajama o vremenu, klimi i njihovom utjecaju na život na Zemlji.

M.K.

 
11.03.2020.

Godišnja skupština DVD-a Sošice

90. obljetnica bit će obilježena 10. listopada

Godišnja skupština DVD-a Sošice

U subotu, 7. ožujka, u Sošicama je održana skupština tamošnjeg DVD-a, a pored članova društva prisustvovali su joj i članovi desetak okolnih društava iz općina Žumberak i Krašić te gradova Ozlja i Samobora.

Presjednik društva Zdravko Radić izvijestio je članove o radu u protekloj godini i obavijestio ih da će 90. godišnjica rada društva biti obilježena 10. listopada. Ovo je vatrogasno društvo osnovano 21. prosinca 1930. godine, a osnivači su bili napredni ljudi ovoga kraja (trgovci, učitelji...). Prvi presjednik bio je Nikola Radić – Ilas, tajnik Marko Peris, a članovi uprave još su bili i učitelj Nikica Smičiklas, trgovci Janko Hranilović i Petar Radić. Vatrogasci iz Sošica su najstarije društvo na području gorskog dijela Žumberka.

M.R.

 
11.03.2020.

Mijenja se dotrajali asfalt na cesti od Anindola prema Cerju

Do subote otežano prema Cerju

Mijenja se dotrajali asfalt na cesti od Anindola prema Cerju

U tijeku su radovi na iskopu dotrajalog asfalta na dionici ceste od Anindola prema Cerju u duljini od 500 metara pa se promet od 7 do 22 sata odvija otežano, s povremenim propuštanjem vozila po jednoj kolničkoj traci.

Radove izvodi trgovačko društvo Komunalac d.o.o., a predviđeno vrijeme trajanja radova je do subote, 14. ožujka.

M.S.

 

Zagrebačka županija i pronatalitetna politika

Na Građanskom utorku predavanje dipl.ing. Zvonka Žibrata o meteorologiji

Godišnja skupština DVD-a Sošice

Mijenja se dotrajali asfalt na cesti od Anindola prema Cerju

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002