22.08.2020.

Vinogradari i vinari samoborske udruge održali godišnju skupštinu

Postavljeni zadaci ostvareni, ide se dalje

Skupština Vinogradarsko vinarske udruge grada Samobora trebala se održati u mjesecu ožujku tekuće godine. Znane okolnosti sve su prolongirale do prije nekoliko dana (skupština održana 21. kolovoza, op.a.) kada su se u znanoj "Brenti" okupili članovi Udruge, kako bi ovjekovječili svoj rad u 2019 godini. Skupštinu je otvorio i sve nazočne pozdravio predsjednik Udruge Marijan Žganjer, koji je podnio i izvještaj o radu za 2019 godinu.

- Mnoge su aktivnosti od strane Udruge bile provedene, a sve sukladno programskim ciljevima i radu za proteklo razdoblje. Veliki broj nastupa Udruge na raznim skupovima i prezentacija vina članova samo su doprinijeli cjelokupnosti ugođaja i pozitivnosti kritika na ostvarene domete - naglasio je Žganjer. Ostvareno je dosta suradnje sa značajnim čimbenicima, među kojima su Grad Samobor, Zagrebačka županija, ali i mnogi drugi koji su u mnogim segmentima pomogli u radu Udruge.

Poseban je naglasak u izvještaju o radu stavljen na prezentacije vina članova na raznima izložbama, što je nedvojbeno itekako značajno, jer ostvareni su rezultati veliko ohrabrenje za nastavak unapređenja vinogradarstva i vinarstva samoborskog područja.

- Mnogo su naši članovi postigli na svim nastupima i prezentacijama u Hrvatskoj, ali sada su vina naših članova našla svoje mjesto i bivala nagrađena na značajnim međunarodnim izložbama - naglasio je Žganjer.

Nastavak trenda edukacije članstva, kao i primjena svih novih agro tehničkih dostignuća, samo mogu pridonijeti još boljoj vinskoj kapljici samoborskog vinogorja.

Udruga radi u financijskom pogledu svrsishodno i bez mogućih traumatičnih negativnih događanja. Prihodi su stabilna stavka ostvarena s nekoliko osnova, a rashodovna strana prati onu prihodovnu pa je tako i protekla 2019. godina završila u pozitivnom financijskom poslovanju.

Usvojen je plan rada za ovu 2020. godinu koja je, kako je naglašeno, posebno fokusirana na ostvarenje planova i ciljeva Udruge. Omasovljenje članstva, kao i želja za uključivanje mladih u programe vinogradarstva i vinarstva i nadalje ostaje trajna zadaća.

- Imamo potencijala u proizvodnji kvalitetnih vina. Treba se educirati, treba pokazati želju i volju, a onda će biti i rezultata - završio je Žganjer.

Nakon održane kratke, jasne i vrlo sadržajne Skupštine, održano je i predavanje članovima o odabiru kvasaca koji pomažu da vina budu još bolja, točnije da se primjenom novih dostignuća i materijala dođe do još kvalitetnijeg vinskog proizvoda. Predavanje je održao enolog Nenad Maslek, koji je svim nazočnima objasnio kako i na koji način uz primjenu novih tehnoloških dostignuća i materijala doći do još bolje, u ovom slučaju, "samoborske kaple".

F.S.G.

 

Vinogradari i vinari samoborske udruge održali godišnju skupštinu

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002