21.03.2020.

Obavijest i pojašnjenja iz Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Volontera za dostavu hrane i lijekova ima dovoljno

Obavijest i pojašnjenja iz Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor u borbi s ovom kriznom situacijom nastupa iz više različitih pravaca. Društvo djeluje na području Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, što znači da sudjeluje u aktivnostima čak tri lokalna stožera civilne zaštite, odnosno pokrivamo veliko područje i velik broj stanovnika. Svakodnevno putem naše web i Facebook stranice (Crveni križ Samobor), te uz potporu lokalnih medija, upozoravamo naše sugrađane na opasnosti ove novonastale situacije.

Protekli vikend proveli smo na graničnom prijelazu Bregana kada je naše društvo zapravo stavljeno u stanje pune pripravnosti. Od tada upozoravamo na važnost poštivanja mjera samoizolacije (što znači da osobe koje su ušle u RH imaju papir na kojem je strogo navedena zabrana kretanja u narednih 14 dana), ali i preporuka za samoizolaciju osoba starijih od 65 godina.

Prošla su 3 mjeseca od prvog susreta čovječanstva s ovim nevidljivim neprijateljem, no u tom kratkom vremenu smo i puno naučili, uključujući podatak da najteže pogađa bolesne i starije osobe. Nastavno na te mjere o kojima redovito i sami upozoravamo, zaprimamo sve veći broj poziva tih istih osoba koje sada trebaju našu pomoć. Obzirom na veličinu područja i činjenicu da nam dio dosadašnjih volontera pripada rizičnim skupinama, raspisali smo poziv novim volonterima koji bi u ovoj situaciji ugroženim skupinama i osobama u samoizolaciji dostavljali hranu i lijekove. Volontera se za sada javilo dovoljno, no ukoliko u nekom trenutku ni s novim volonterima nećemo uspijevati pokriti sve potrebe, uputit ćemo novi poziv. Koristimo ovu priliku da upozorimo sve koji primaju ili će primiti tuđu pomoć u ovoj situaciji, da je prije svega prihvaćaju od sebi poznatih osoba (djece, unuka, susjeda i sl). Ukoliko primaju pomoć od Crvenog križa upozoravamo da su tada naši volonteri i djelatnici označeni znakovljem Crvenog križa, odnosno da su obučeni u službenu odjeću Hrvatskog Crvenog križa. Također, ukoliko se pomoć nudi od osobe koja nije propisno označena, a u ime Crvenog križa, apeliramo na građane da na takvu pomoć ne pristaju, jer naše volontere educiramo, s njima potpisujemo ugovor i za njih tražimo uvjerenje o nekažnjavanju, te ih štitimo od zaraze maskama, rukavicama i dezinficirajućim sredstvima, a sve u svrhu zaštite krajnjih korisnika. Osim toga, svaki primatelj pomoći bit će telefonski obaviješten o točnom vremenu u koje može očekivati volontera Crvenog križa.

Na naš telefon (01/3361-681) svi građani u potrebi ili nedoumici mogu dobiti pomoć svakim radnim danom od 7:30 do 15:30 sati. Za područje Zagrebačke županije otvorena je i telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške osobama u karanteni ili samoizolaciji (099/4702-460).

Obzirom da su mnoge informacije pružene putem medija u proteklih tjedan dana pogrešno protumačene, želimo naglasiti da je za građane naša aktivnost dostave osnovnih živežnih namirnica i lijekova volonterska, no potrepštine nisu besplatne. Dakle, osobe koje nisu u sustavu socijalne skrbi te potrebe i dalje moraju platiti, no kupiti i dostavit će ih naš volonter, isključivo kao jednu od mjera sprečavanja širenja zaraze. Apeliramo na rizične skupine naših sugrađana i osobe koje su u samoizolaciji da ostaju u svojim domovima, a našim volonterima od srca zahvaljujemo u ime svih onih kojima pružaju i tek će pružiti pomoć.

Anica Francetić Kufrin

ravnateljica GD Crvenog križa Samobor

 
21.03.2020.

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Željko Stanec, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora

Oprez da, panika nikako

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize
Željko Stanec, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora

Novonastala epidemiološka situacija poprilično je uzdrmala dosadašnje životne, ali i poslovne navike. Iako se sve promijenilo "preko noći", pokušavam cjelokupnu situaciju maksimalno pojednostaviti na način da se strogo pridržavam svih uputa izdanih od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva i HZJZ. Prema istim naputcima postupa i moja obitelj. Dakle, strogo se držimo higijenskih naputaka perući i dezinficirajući ruke, mobitele i sve ostale predmete s kojima smo svakodnevno u doticaju te više puta u danu prozračujemo prostorije. Držimo propisani socijalni razmak u zatvorenim i otvorenim prostorima te pazimo na starije članove kućanstva ne dozvoljavajući im bespotrebne izlaske.

Što se tiče poslovnog okruženja, a pogotovo sastanaka kojih je inače i desetak dnevno, svedeni su na minimum, s najviše jednom osobom, ako je nemoguće isti obaviti telefonskim putem ili video pozivom. Strogo se pridržavamo naputaka, prostorija u kojoj se eventualni sastanak odvija ima otvorene prozore te od svojih poslovnih suradnika, kao i od sebe, zahtijevam dezinfekciju ruku prije ulaska i nakon izlaska iz prostorije.

Gradsku upravu odlučili smo prepoloviti, tako da pola djelatnika dolazi na posao, a pola radi od kuće 2 tjedna te će se u istim periodima izmjenjivati do daljnjega. Takvu mjeru odlučili smo napraviti sukladno naputcima Stožera o smanjenju socijalnog kontakta. Svi zaposlenici uistinu se pridržavaju uputa.

Što se pak tiče naših sugrađana, ponosan sam na način na koji se ponašaju u ovoj situaciji. S obzirom na to kako smo kao Grad neke mjere poduzeli i prije nego što su postale obavezne na državnoj razini, naši su sugrađani već prošli vrijeme prilagodbe na ograničeno kretanje i posjećivanje mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi. Prazne ulice i parkirališta dokaz su kako su svi smanjili kretanje što je više moguće, a primijetio sam u više navrata kako građani u redovima stoje na preporučenoj udaljenosti, pogotovo na ulascima u ljekarne i manje trgovine.

Unatoč tome što ova situacija u svima opravdano izaziva određenu dozu straha, pridržavajući se svih mjera možemo doprinijeti sprečavanju širenja zaraze, vodeći pritom računa ne samo o sebi samima, već i o svojim bližnjima, starijima i nemoćnima te svima ostalima. Oprez da, panika nikako.

 
21.03.2020.

Promijenjen autobusni vozni red

Od subote autobusi voze rjeđe

Promijenjen autobusni vozni red

Sukladno sve strožim mjerama Stožera civilne zaštite RH, promijenjen je vozni red autobusa javnog gradskog prijevoza na području Grada Samobora. On je rezultat dogovora koncesionara i Stožera civilne zaštite Grada Samobora koji služi kao svojevrsna priprema za sve strože mjere Stožera za civilnu zaštitu RH, a koje se tiču javnog gradskog prijevoza.

Privremeni vozni red stupa na snagu u subotu, 21. ožujka 2020., a možete ga pronaći na web stranici Autoturista: https://www.autoturist.com.hr/jesenski-vozni-red/.

D.C.

 

Obavijest i pojašnjenja iz Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Željko Stanec, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora

Promijenjen autobusni vozni red

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002