16.12.2020.

Zagrebačka županija pomaže u krizi: ukupno 13,7 milijuna kuna COVID potpora za 241 poduzetnika

Do kraja godine poduzetnicima još bespovratnih 9,7 milijuna kuna

Zagrebačka županija pomaže u krizi: ukupno 13,7 milijuna kuna COVID potpora za 241 poduzetnika

Zagrebačka županija pomaže u krizi: ukupno 13,7 milijuna kuna COVID potpora za 241 poduzetnika

Do kraja godine poduzetnicima još bespovratnih 9,7 milijuna kuna

Nakon što je za 597 poduzetnika isplaćeno 4 milijuna kuna tzv. COVID potpora, do kraja ove godine na račune 241 poduzetnika s područja Zagrebačke županije sjest će ukupno 9,7 milijuna kuna bespovratnih sredstava isplaćenih temeljem provedenog natječaja za poticanje razvoja poduzetništva. Tako će u 2020. godini Zagrebačka županija bespovratno dodijeliti rekordan iznos od 13,7 milijuna kuna.

Na natječaj za poticanje poduzetništva namijenjen subjektima malog gospodarstva, koji je bio otvoren od 10. do 30. rujna 2020. godine, pristiglo je ukupno 475 zahtjeva od kojih je uvjete natječaja ispunilo njih 341. Potpore su odobrene za ukupno 241 poduzetnika i to 73 za proizvodne djelatnosti te 168 za neproizvodne djelatnosti.

Prema uvjetima natječaja sredstva su se dodjeljivala za proizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, kao i za neproizvodne djelatnosti i to za nabavu strojeva, alata i druge opreme potrebne za obavljanje djelatnosti, uređenje poslovnog prostora, nabavu informatičke opreme, izradu web stranica te nabavu vozila ili radnih strojeva za obavljanje djelatnosti.

- Interes za naše potpore ove je godine bio rekordan, što je i logično radi teških okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa. Upravo radi toga naš plan s početka 2020. godine smo u potpunosti promijenili i bespovratna sredstva za poduzetnike smo povisili za 97%, na ukupno 13,7 milijuna kuna – rekao je župan Stjepan Kožić, najavivši da i u 2021. godini poduzetnici mogu ponovno računati na izdašne županijske potpore.

M.B.

 
16.12.2020.

Grad Samobor za školsku/akademsku godinu 2020./21. dodijeljuje ukupno 93 stipendije

15 stipendija više za učenike slabijeg imovinskog statusa

Grad Samobor za školsku/akademsku godinu 2020./21. dodijeljuje ukupno 93 stipendije

Grad Samobor će za školsku/akademsku godinu 2020./21. dodijeliti ukupno 93 stipendije. Iznos stipendija nije se mijenjao u odnosu na prošlu godinu, tako da stipendije za učenike iznose 600 kuna mjesečno, a za studente 1.000 kuna mjesečno i dodjeljuju se za 10 mjeseci.

U odnosu na prošlu godinu povećan je broj stipendija za učenike temeljem socio-ekonomskog statusa s 30 na 45, a osim toga dodijelit će se 10 stipendija učenicima po kriteriju izvrsnosti, 15 studentima po kriteriju izvrsnosti, 3 učenicima, a 2 studentima – mladim glazbenicima te 18 studentima temeljem kriterija socio-ekonomskog statusa.

Ukupna sredstva osigurana u proračunu Grada Samobora za stipendije u 2020. godini iznose 610.000 kuna, dok se proračunom za 2021. godinu sredstva povećavaju i iznose 700.000 kuna.

Ove godine potpisivanje će se održati u skladu sa strogim epidemiološkim mjerama u ponedjeljak, 21. prosinca, u predvorju kina, Trg Matice hrvatske 3, Samobor, prema sljedećem rasporedu: učenici koji su ostvarili pravo na stipendiju temeljem kriterija izvrsnosti, učenici i studenti mladi glazbenici u vremenu od 9 do 10 sati, studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju temeljem kriterija izvrsnosti u vremenu od 10 do 11 sati, studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju temeljem kriterija socio-ekonomskog statusa u vremenu od 11 do 12 sati, a učenici koji su ostvarili pravo na stipendiju temeljem kriterija socio-ekonomskog statusa u vremenu od 12 do 14 sati.

Odluka je objavljena na www.samobor.hr.

P.A.

 
16.12.2020.

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora prvi put održana video konferencijskom vezom

Uskoro besplatan javni prijevoz, a kreće i željeznica

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora prvi put održana video konferencijskom vezom

Održavanje sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora video konferencijskom vezom, koje je 15. prosinca, zbog epidemioloških mjera, po prvi put organizirano, pokazalo se prilično uspješnim. Sjednici je nazočilo 18 do 21 vijećnika (što se cijelo vrijeme moglo vidjeti i evidentirati) te uz zamjenike gradonačelnika i pročelnici raznih upravih odjela gradske uprave. Svi zainteresirani imali su priliku sudjelovati u raspravama, a gradski su dužnosnici odgovarali na njihova pitanja.

Kod rasprave o dnevnom redu vijećnik Vladimir Skendrović tražio je da se s dnevnog reda skinu dvije točke, uz obrazloženje da on smatra da nisu prošle adekvatnu javnu raspravu. Bio je to Prijedlog odluke o osnivanju Veleučilišta Samobor i Prijedlog odluke o komunalnom linijskom prijevozu putnika na području Samobora. Većina vijećnika odbila je taj prijedlog.

Većina točaka dnevnog reda 33. sjednice Gradskog vijeća Grada Samobora prihvaćena je bez rasprave, ali i bez uvodnih obrazloženja da se ne gubi vrijeme, jer su materijali dostavljeni na vrijeme. Naravno, to nije bio slučaj s Proračunom za 2021. i projekcijama proračuna za 2022. i 2023. godinu, uz koje je dodatno obrazloženje dao pročelnik Upravnog odjela za financije Željko Radovanić.

Proračun za sljedeću godinu iznosi oko 360 milijuna i 100 tisuća kuna, što je povećanje nešto više od 8%, odnosno oko 27 milijuna i 200 tisuća kuna više u odnosu na ovogodišnji proračun.

Proračun je transparentan, rekao je Radovanić, podsjetivši da je Samobor dobio odličnu ocjenu za transparentnost za izradu planskih dokumenata ove godine.

Nije bilo lako raditi proračun u ovom turbulentnom vremenu. Vlada je donijela smjernice i procjenu da će bruto nacionalni dohodak rasti 8%, a pratilo se i sve ostvarene prihode i rashode, pojasnio je Radovanić. Naglasio je i da su u planskom razdoblju 2021. - 2023. napravili iskorak u povećanju udjela aplikacija na fondove EU, jer Grad je pripremio dokumentaciju i pretpostavka je da će iz EU u tom razdoblju ostvariti značajna sredstva za brojne projekte pa je to i glavni razlog rasta proračuna.

Razlog povećanju proračuna je i novi Zakon o porezu na dohodak, koji Samoboru donosi više prihoda od poreza na dohodak, od 5 do 10 milijuna kuna. Očekuje se i porast prihoda od komunalne naknade i komunalnog doprinosa, najavljenim ulaganjima i projektima.

U proračun za sljedeću godinu prenose se i sredstva od zaduženja koja nisu zbog poznatih okolnosti potpuno potrošena ove godine. Od 38 milijuna kredita potrošeno je oko 20 milijuna, a više od 13 milijuna potrošit će se sljedeće godine. Planirano je i rješavanje LED rasvjete sredstvima iz EU ili nekog drugog izvora.

Grad će ukinuti porez na potrošnju ugostiteljima, a smanjen će biti i prihod od poreza na kuće za odmor i porez na najam javnih površina. Prihodi od prodaje nefinancijske imovine će porasti, jer je prodana jedna parcela u radnoj zoni i bivši prostor Komunalca u Perkovčevoj, a u sljedećoj godini planira se prodaja više građevinskih parcela u poduzetničkim zonama, ali i stambenoj zoni.

U rashodima za sljedeće tri godine najveći dio investicija je u području društvenih djelatnosti, ukupno 148 milijuna kuna, a najveća je bazen u iznosu od oko 46,5 milijuna kuna, zatim rekonstrukcija zgrade u bivšoj vojarni za potrebe školstva i dvorana u vrijednosti 45 milijuna kuna, vrtić u Pavučnjaku, u iznosu oko 2 milijuna kuna, te gradnja dvorane u Bregani i dogradnja tamošnje škole. Za Odjel za komunalne poslove osigurano je oko 100 milijuna kuna, od toga je samo za ceste predviđeno 63 milijuna kuna.

Planiranje kroz sljedeće tri godine bit će u znaku razvoja prometne, komunalne, sportske, kulturne i socijalne infrastrukture, rekao je Željko Radovanić, a to je sve razrađeno u planskim dokumentima koji su usvojeni uz proračun.

Interesantan detalj za sve one koji se još nadaju da će željeznica ponovno stići u Samobor je da je u proračunu za 2021. godinu amandmanom predlagača osigurano 350.000 kuna za izradu studije izvodljivosti izgradnje željezničke pruge Podsused – Samobor – Bregana. Studiju, uz Hrvatske željeznice, financiraju gradovi Zagreb, Samobor i Sveta Nedelja. Sveta Nedelja će također osigurati 350.000 kuna, a ukupna vrijednost studije je 1,7 milijuna kuna.

Vladimir Skendrović zamjerio je Gradu što nije realiziran projekt LED rasvjete, uz tvrdnju da je to koštalo 2,4 milijuna kuna, uz veću potrošnju struje, a pitao je i hoće li se rekonstrukcija zgrade u vojarni financirati iz fondova EU ili kreditnim zaduženjem. Za bazen je rekao da je lijepa želja te da je proračun podređen lokalnim izborima sljedeće godine.

Željko Radovanić rekao je da će se LED rasvjeta raditi bez zaduženja i da Grad traži najjeftiniji izvor financiranja, a to su EU fondovi.

Za rekonstrukciju zgrade broj 5 u nekadašnjoj vojarni radi se na ishođenju suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, kako bi se također apliciralo na nacionalne ili EU fondove. Ako to ne uspije, moguće je i kreditno zaduženje budući da se radi o iznimno važnom projektu – rekla je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Irena Franceković upozorila je da bi se trebali više baviti time kako osigurati prihode, jer pola gospodarstva Samobora ne radi i ne zna se hoće li uopće biti novca za sve planirane projekte.

Gotovo bez rasprave vijećnici su prihvatili Odluku o izvršavanju proračuna za 2021. godinu i sve prateće programe, od građenja komunalne infrastrukture, preko programa gospodarenja i upravljanja gradskom imovinom, programa razvoja malog gospodarstva, poljoprivrede i turizma, pa do javnih potreba u predškolskom odgoju, u školstvu, kulturi, sportu, tehničkoj kulturi, socijalnoj skrbi i zdravstvu.

Kao jedan od provedbenih dokumenata proračuna donesena je i Odluka o izmjeni Odluke o gradskim porezima, kojom je, kao pomoć ugostiteljima u ovim teškim uvjetima poslovanja, Grad ukinuo porez na potrošnju, koji je iznosio 3% i do sada je ostvarivan u visini 1 do 1,2 milijuna kuna pa se taj porez neće naplaćivati od 1. siječnja sljedeće godine.

Nakon uvodnog obrazloženja pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, razvoj i projekte EU Marinko Džepina morao je odgovarati na brojna pitanja vezana uz Prijedlog odluke o osnivanju ustanove Veleučilište Samobor.

Iako su se svi složili da je dobro, kako za Samobor, tako i za njegove građane, da postane akademski grad, Vladimir Skendrović bio je mišljenja da bi bilo bolje da u Samobor dođe podružnica neke već postojeće institucije te izrazio sumnju u partnerski odnos Grada i privatnog poduzeća, zanimalo ga je gdje su predviđeni smještajni kapaciteti za buduće studente te što je s projektom Udruženja obrtnika, koji se trebao smjestiti u zgradi u Langovoj 35, gdje se sada planira smjestiti veleučilište.

Franju Bedeničića zanimalo je tko su u tom poslu partneri Grada i kako oni financijski sudjeluju u projektu, s kojim udjelima, budući da će Grad osigurati rezervu od 200.000 kuna, a partnerska firma osnovana je prije 3 mjeseca.

Irenu Franceković zasmetalo je što se ne spominju kao partneri Samoborci te smatra da su partneri trebali biti izabrani javnim natječajem, jer se radi o javno-privatnom partnerstvu.

Istovremeno je nekoliko vijećnika dalo načelnu potporu projektu te su naglasili da se radi o prilici da naši srednjoškolci nastave visoko obrazovanje u Samoboru, a pohvaljeni su i programi koji će sigurno privući i studente iz drugih dijelova Hrvatske, pa i susjedne Slovenije.

Naime, pojasnio je Džepina, ovo je tek prvi korak u nastojanju da Samobor zaista i dobije veleučilište, a donošenje odluke je nužno kako bi se pokrenuo postupak za dobivanje dopusnice kod Ministarstva znanosti i obrazovanja. Kao što je podsjetio predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, u Samoboru je već više od 10 godina u nekoliko navrata bilo, nažalost bezuspješnih, pokušaja za osnivanje visokoškolske ustanove (ili njene podružnice), a Džepina je naglasio da se radi o ekipi znanstvenika i stručnjaka koja će kao partnerska firma Scientia pro Futuro d.o.o. pripremiti programe, obaviti poslove potrebne za dobivanje dopusnice ministarstva, osigurati predavače i mentore, te u budućem veleučilištu imati 49, a Grad Samobor 51% vlasništva. Za sada, naglasio je Džepina, Grad nije imao nikakvih troškova, već će osigurati prostor za veleučilište u bivšoj srednjoj školi u Langovoj 35.

Vrlo je važno, naglasio je Džepina, da se radi ili o potpuno novim ili o deficitarnim programima, za koje sigurno postoji interes. To su preddiplomski specijalistički studij i specijalistički stručni studij, na primjer iz područja zdravstva (dentalna medicina, sestrinstvo, zdravstvena njega), kozmetologija i wellnes, potom stručnjaci za obnovljive izvore energije, mehatroničari, stručnjaci za zaštitu okoliša… Partneri na projektu napravili su elaborat kojim će se tražiti dopusnica ministarstva, a ova odluka o osnivanju veleučilišta je preduvjet da se u taj proces može krenuti.

Vijećnik Zlatko Rešetar, koji je uključen u projekt, podsjetio je da većina gradova u našem okruženju već ima veleučilišta te pojasnio da se radi o neprofitnoj organizaciji čija se eventualna dobit mora reinvestirati u proširenje i poboljšanje projekta.

Također, odgovarajući Vladimiru Skendroviću, Miran Šoić je rekao da je projekt koji je iniciralo Udruženje obrtnika napušten, nakon što se u njega nije uključila Zagrebačka županija, a dobivena inicijalna sredstva potrošena su na izradu tog projekta.

Dosta rasprave, kao i obično o toj temi, bilo je uz Prijedlog odluke o javnom prijevozu na području Grada Samobora. Naime, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, u svojoj namjeri da osigura besplatan prijevoz svojim građanima, Grad će raspisati javni natječaj za odabir najpovoljnijeg autobusnog prijevoznika. Do sada se to radilo dodjelom koncesije, a sada će biti raspisan javni natječaj te je zbog toga morala biti izmijenjena dosadašnja odluka.

Natječajem će Grad, naglasio je Stanec, inzistirati da se udovolji određenoj kvaliteti autobusa, Grad će odrediti i vozni red prema potrebama građana, posebno školaraca, a što je najvažnije, autoprijevoznici će biti plaćeni po prijeđenom kilometru, dok će za učenike osnovnih i srednjih škola, studente i umirovljenike prijevoz biti besplatan, jer će to plaćati Grad.

Budući da smo sada pod epidemiološkim mjerama te da velik broj građana ne putuje redovito kao inače, a isto vrijedi i za školarce, novi režim prijevoza neće se organizirati s početkom sljedeće godine, kao što je prvotno planirano, već bi se uveo od 31. ožujka 2021. godine, a tko će biti prijevoznik znat će se nakon odabira po javnom natječaju.

Izmjenom Odluke o komunalnoj naknadi, gradski vijećnici snizili su komunalnu naknadu za predškolske ustanove i domove za starije i nemoćne s dosadašnjeg koeficijenta 5, na minimalni zakonom predviđen, koeficijent 1, budući da se radi o deficitarnim djelatnostima pa se i na ovaj način želi potaknuti njihovo osnivanje.

Na kraju sjednice uslijedile su čestitke za dolazeće blagdane i Novu godinu, budući da ove godine neće biti organiziran tradicionalni blagdanski domjenak.

Po završetku sjednice vijećnici su imali još sat vremena da elektronskim putem dostave svoje glasačke listiće, a od stručne službe grada informirani smo da su sve točke dnevnog reda usvojene većinom glasova.

D.K.

AKTUALNI SAT

Damir Skok (Stranka rada i solidarnosti Milan Bandić 365) predložio je da Grad svim školarcima omogući besplatno klizanje na samoborkom klizalištu, ne samo ove zime, već i ubuduće. Zamjenik gradonačelnika Željko Stanec podržao je prijedlog te najavio da će ga proslijediti Ustanovi Sportski objekti Samobor, čije Upravno vijeće može donijeti odluku o besplatnom klizanju za samoborske školarce.

Nezavisna vijećnica Irena Franceković pitala je što se događa s odvozom otpada na Trebežu, o čemu se piše na društvenim mrežama, jer, navodno, i Komunalac po noći tamo odvozi otpad. Željko Stanec rekao je da je prije dva mjeseca inspekcija na Trebežu utvrdila da Komunalac nije imao jednu od dozvola za pretovarnu stanicu pa im je zabranila rad na 60 dana, dok istovremeno dozvolu ima odlagalište u Vrbovcu, a ne zadovoljava potrebne uvjete. Stanec je dodao da Komunalac od sanacije Trebeža nikada nije deponirao nikakvo smeće na tom području, jer se to, prema ugovoru, deponira u Općini Otočac, a tamo se samo pretovaruje dnevna količina otpada koja se prikupi na samoborskom području. Budući da i za to treba dozvola, ishodit će ju od Zagrebačke županije, rekao je Stanec. Dodao je da se otpad odlaže u Vrbovcu na području nekadašnje betonare pa je dogovoren sastanak s MO Vrbovec i mještanima kako bi se taj problem riješio.

Nezavisni vijećnik Vladimir Skendrović požalio se da još uvijek nije dobio pisani odgovor na upit koji je postavio u ime mještana Jazbine na prošloj sjednici, a prigovorio je i što se sjednica Gradskog vijeća s puno važnih točaka dnevnog reda održava online, a ne uživo, uz poštivanje epidemioloških mjera, u Centru za mlade ili samoborskom kinu. Predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić obećao je provjeriti zašto vijećniku nije stigao pisani odgovor te izrazio nadu da će sljedeća sjednica biti održana u boljem okruženju.

 

Zagrebačka županija pomaže u krizi: ukupno 13,7 milijuna kuna COVID potpora za 241 poduzetnika

Grad Samobor za školsku/akademsku godinu 2020./21. dodijeljuje ukupno 93 stipendije

Sjednica Gradskog vijeća Grada Samobora prvi put održana video konferencijskom vezom

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002