07.09.2020.

Samobor je posjetila delegacija Veleposlanstva Republike Bugarske

Položen vijenac na spomen ploču profesoru Stjepanu Juriniću

Samobor je posjetila delegacija Veleposlanstva Republike Bugarske

U povodu obilježavanja Dana ujedinjenja Bugarske, veleposlanica Republike Bugarske Genka Vasileva Georgieva je u petak, 4. rujna, položila vijenac na spomen ploču profesoru Stjepanu Juriniću, koja se nalazi u Milakovićevoj ulici u Samoboru, a u znak zahvalnosti zbog njegove podrške neovisnosti i samostalnosti bugarske države.

Bugarska je ujedinjena 6. rujna 1885. godine, a Stjepan Jurinić pomogao je bugarskom narodu kao dobrovoljac u Srpsko – bugarskom ratu. Pored toga je punih 35 godina bio generator hrvatsko-bugarskih kulturnih veza i među prvima je prevodio bugarsku književnost na hrvatski jezik. Živeći u Bugarskoj obogatio je kulturni život Sofije utemeljivši 1893. prvo hrvatsko društvo Hrvatska zadruga, a bio je i rektor Sofijskog sveučilišta. U znak zahvale za sve spomenuto Veleposlanstvo Bugarske 2002. postavilo je spomen-ploču na kući u Samoboru, u kojoj je Stjepan Jurinić živio posljednjih dvadesetak godina.

Bugarska veleposlanica Genka Vasileva Georgieva tijekom posjeta Samoboru izrazila je želju da Samobor i Grad Karlovo, koji se nalazi u bugarskoj regiji Ružina dolina, postanu gradovi prijatelji, usprkos trenutnim okolnostima, te da se međusobna suradnja Bugarske i Hrvatske dodatno produbi.

M.S.

 
07.09.2020.

Počela je nova školska godina

U klupe sjelo i 367 prvašića

Počela je nova školska godina

U svih pet gradskih osnovnih škola i jednoj privatnoj, koja je u Samoboru otvorena prošle godine, počela je redovna nastava u novim, posebnim uvjetima, sukladno preporukama i odlukama Ministarstva znanosti i obrazovanja. Način organizacije nastave i boravka djece u školi bili su velik zalogaj za sve ravnatelje, posebice onih škola s većim brojem učenika, roditelji i djeca upute su dobivali "u hodu", kako su stizale od nadležnih tijela, a sada svima slijedi uhodavanje i navikavanje na nova pravila.

Koliko dugo će sve potrajati ovisi o epidemiološkoj situaciji vezanoj uz pandemiju koronavirusa, koja ne posustaje i predstavljat će svakodnevni izazov za sve djelatnike u sustavu obrazovanja, kao i za roditelje i učenike.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Samobora Juro Horvat potvrdio je da prvi dan nastave u samoborskim školama protječe u redu, jednako funkcionira i prijevoz učenika, a svi eventualni problemi rješavat će se promptno u dogovoru s ravnateljima, u okviru mogućnosti i zadanih mjera. Učenici su prvog dana nastave dobili i 4 perive maske, osigurana su dezinfekcijska sredstva, a nastavnici i osoblje prate poštivanje držanja razmaka pri ulasku u školu i učionice.

Ove školske godine po prvi puta je u klupe sjelo i novih 367 đaka, od kojih je u OŠ Bogumila Tonija 143 prvašića, u OŠ Samobor 96, u OŠ Milana Langa u Bregani 69, u OŠ Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem 36, u OŠ Rude 16, a u privatnoj Novoj školi 8 – sveukupno 7-ero više nego prošle godine.

Broj učenika u našim školama iz godine u godinu raste, raste i učenički standard, škole su nam dobro opremljene, ali sve je veća potreba za novim prostorom, barem još jednom osnovnom školom koja bi rasteretila postojeće kapacitete i time omogućila možda i željenu jednosmjensku nastavu.

M.K.

 

Samobor je posjetila delegacija Veleposlanstva Republike Bugarske

Počela je nova školska godina

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002