19.10.2020.

Sanacija drvenog mosta kod Lavice - zašto je zapelo?

Naknadna reakcija konzervatora

Sanacija drvenog mosta kod Lavice - zašto je zapelo?

Tragom pisma našeg suradnika Romea Ibriševića, koji je ukazao na poduži zastoj radova na drvenom mostu koji preko Gradne vodi do Hotela Lavica i tamošnjeg parkirališta, pitali smo nadležne u Gradu o čemu se stvarno radi i zašto je sve zapelo.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, promet i mjesnu samoupravu Zvonko Župančić ukratko je opisao tijek događanja. Kako je rekao, Grad je krenuo u nužnu sanaciju ovog mosta i njegovo dovođenje u ispravno stanje, jer je pregledom utvrđeno da su neki njegovi dijelovi truli te ih treba zamijeniti. O tome što sve treba napraviti napravljen je stručni elaborat kako je propisano i, obzirom da je most pod zaštitom konzervatora, i njima su prije početka radova poslani svi dokumenti i obavijest o tome što sve će se na mostu raditi i koji dijelovi konstrukcije mijenjati.

Župančić posebno naglašava kako se ne radi ni o kakvim vizualnim niti tehničkim izmjenama, već samo o nužnoj obnovi radi sigurnosti svih koji taj most koriste. S obzirom da se konzervatori u predviđenom roku nisu oglasili niti imali primjedbi, izabran je izvođač – Obrt Tanković, koji je i radio taj most kada je on temeljito rekonstruiran, dakako, i prema uputama konzervatora. No, nakon što je izvođač radova, sve prema ugovoru s Gradom, postavio skele i krenuo na posao kako bi se ispoštovali i vremenski rokovi, došli su konzervatori i sve obustavili, s obrazloženjem da se ne zna točno što će se raditi i koji je obuhvat radova.

Pitali smo i Mirjanu Tanković, vlasnicu istoimenog obrta, koji slovi kao jedan od najboljih u Samoboru, ali i puno šire, kada su u pitanju restauratorski radovi drvenih i krovnih konstrukcija, što se zapravo dogodilo. Potvrdila nam je da su radovi obustavljeni, a da zapravo ne znaju ni oni zašto, ali odluku o zabrani moraju ispoštovati. Tako i oni čekaju rasplet situacije, s time da im vremenske prilike i dolazak hladnijih dana itekako otežavaju planiranje radova.

Pročelnik Župančić potvrdio je kako su na koncu iz Konzervatorskog odjela dobili dodatne upute i sada se čeka njihova pisana suglasnost za nastavak radova.

M.K.

 
19.10.2020.

Vodstvo Bratovštine sv. Jakova raspravljalo o planovima za naredno razdoblje

Veliki projekti male bratovštine

Članovi Bratovštine sv. Jakova apostola su u nedjelju, 18. listopada, u Planinarskom domu Cerinski vir na Cerini, održali sastanak. Vodstvo Bratovštine pripremilo je materijale o dvije važne teme, o kojima je upoznalo sve članove ove male zajednice koja u Samoboru djeluje gotovo pet godina. Sastanak je moderirao vjeroučitelj Radovan Librić.

Tematska hodočasničko-turistička staza "Camino kroz Hrvatsku" počela je, nakon dosta mjeseci priprema, dobivati svoje prve obrise. Projekt uključuje razvoj hodočasničkog (vjerskog) turizma Hrvatske kroz razvoj tematske turističke staze "Camino kroz Hrvatsku", kao dijela europske mreže puteva sv. Jakova. Hrvatska je jedina zemlja u Europi koja nije razvila mrežu Camino puteva. Članovi bratovštine žele povezati susjedne zemlje – Italiju, Sloveniju i Mađarsku, s Camino putevima koji će pristizati iz raznih dijelova Hrvatske. Članovi su u bogatoj raspravi razmišljali o načinima obilježavanja Camino puteva i duhovnim sadržajima koji bi se ponudili budućim hodočasnicima. Doprinos raspravi dao je i mons. Nedjeljko Pintarić, progovorivši o naglascima konferencije koja se održala u Strasbourgu 27. i 28. studenoga 2018. u Palači Europe na temu "Kulturne rute vijeća Europe, putevi vjere i susreta". Zaključci rasprave o ovoj temi ugradit će se u projekt "Camino putevi kroz Hrvatsku" i krenuti obilježavati pojedine dionice mreže Camino puteva.

Sudionici sastanka razmišljali su i o eremitorijima – malim pustinjačkim kućicama, mjestima na kojem se u tišini i samoći boravi, moli i radi. Takve drvene objekte, u tradicijskom stilu, žele graditi i članovi bratovštine na Cerini u Samoborskom gorju, a tim će projektom članovi bratovštine sudjelovati i u duhovnoj obnovi Hrvatske, gradeći duh nacije. Malo pustinjačko selo bilo bi mjesto tišine, kontemplacije i meditacije za sve one koji imaju potrebu u takvom okruženju boraviti kraće ili duže vrijeme.

Za lakše planiranje i realizaciju ovih dvaju projekata članovi bratovštine podijelili su se u dva tima. Jedan će voditi brigu o Camino putevima, na čelu s tajnikom Vedranom Praženom, a drugi će voditi aktivnosti oko gradnje eremitorija, na čelu s predsjednikom Antom Blaževićem.

Nakon sastanka članovi su slavili svetu misu u kapeli sv. Izidora Seljaka, koju je vodio mons. Nedjeljko Pintarić. U misi su članovi bratovštine zahvalili za zajedništvo i molili Boga za blagoslov svojih planova. Monsinjor je članove ohrabrio na njihov rad riječima iz poslanice Diogenetu, koja datira iz kraja drugog stoljeća, a govori o ondašnjim kršćanima i njihovoj vrijednosti. Poslanica ima mnoštvo poveznica s kršćanima današnjeg vremena.

Slijedilo je zajedničko blagovanje i druženje članova uz prisjećanje na lijepe trenutke zajedništva i protekle susrete.

R.L.

 

Sanacija drvenog mosta kod Lavice - zašto je zapelo?

Vodstvo Bratovštine sv. Jakova raspravljalo o planovima za naredno razdoblje

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002