24.08.2020.

Završna konferencija projekta Mali tehnopolis Samobor

Nova tehnologija za neslućene mogućnosti

Nakon gotovo pune tri godine od njegovih začetaka, Mali tehnopolis Samobor je zaživio i u njemu već djeluju mali poduzetnici koji planiraju iz tog inkubatora krenuti u smjeru proizvodnje i privređivanja. Do tada u Malom tehnopolisu imaju sve uvjete da stasaju i ojačaju. Kako je do toga došlo, što se sve napravilo rezimirano je na završnoj konferenciji projekta Mali tehnopolis Samobor, na kojoj su bili oni čija se inicijativa, znanje i upornost utkala u izgradnju i rad.

Na početku je voditeljica projekta u Gradu Samoboru Martina Delišimunović Vojvodić podsjetila na sve korake koji su se trebali realizirati da bi se došlo do završnog stupnja. Počelo je u srpnju 2017. godine potpisivanjem prvih ugovora koji su omogućili sudjelovanje na natječajima EU-a. Uslijedile su aktivnosti oko izvedbenih projekata, rekonstrukcije i dogradnje prostora, nabave opreme, prije svega dva 3D printera s pripadajućim skenerom, nabava računalne i multimedijalne opreme. Ukupna vrijednost projekta je 21,6 milijuna kuna.

- Rekonstrukcijom ovih dvaju zgrada u bivšoj vojarni željelo se uspostaviti jedan poduzetnički centar, odnosno inkubator koji će omogućiti, kako mladim poduzetnicima samoborskog područja i šire, tako i onim već postojećim, da imaju kvalitetne poslovne prostore koje mogu zakupiti, u njima imati najnoviju opremu i strojeve te tehničku i administrativnu podršku zaposlenika, gdje će se moći razvijati i rasti te tako doprinijeti razvoju samoborskog gospodarstva u cijelosti - naglasila je Martina Delišimunović Vojvodić.

Osim mladih poduzetnika, ciljana skupina su i učenici Srednje strukovne škole, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, mreža djelatnosti u kulturi te znanstvene zajednice koji mogu koristiti prostore - od proizvodnih do multimedijske dvorane i informatičke učionice. Mali tehnopolis je već zaživio, jer je u njemu popunjeno 60 posto prostora, a uskoro će krenuti i novi natječaji za popunjavanje preostalog prostora.

O važnosti projekta za Samobor govorila je zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković izrazivši uvjerenje da će centar zaživjeti u potpunosti i time doprinijeti razvoju poduzetništva u gradu, posebice u dijelu koji koristi nove tehnologije, jer za njih već ima puno upita. Zahvalila je ljudima koji su imali hrabrost i viziju projekt pokrenuti i dovršiti, istaknuvši ulogu sadašnjeg zamjenika župana Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, koji je tada kao pročelnik za gospodarstvo inicirao javljanje na natječaj i ispunjavanje uvjeta. Također, potporu su dali ravnatelj i profesori Srednje strukovne škole, samoborski Poduzetnički centar, Pučko otvoreno učilište i ostali koji su prepoznali vrijednost uređenja prostora i pokretanja aktivnosti u njemu, rekla je Sanja Horvat Iveković.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić podsjetio je na razvoj projekta, još od 2012. godine kada je potpisan prvi ugovor za dodjelu pomoći za razvoj projektne ideje, a kada je Grad Samobor dao suglasnost da se na području bivše vojarne krene u realizaciju takvog projekta. Zanimljivo je kako prvi pokušaj 2014. godine nije bio uspješan, ali je 2016. godine dopunjavanjem projekta i izmjenom tehnologije s metalne tehnologije printanja na termoplastiku projekt prošao.

- Ono što je pri izradi tog novog koncepta bilo bitno i mislim da je bilo prevaga za dobivanje dovoljnog broja bodova je uključivanje učenika Srednje strukovne škole Samobor, studenata Fakulteta strojarstva i brodogradnje, jer su i jedni i drugi imali priliku sa svojim profesorima sudjelovati u procesu inkubacije i edukacije na najsuvremenijoj tehnologiji. Ovo je platforma koja omogućava mladim poduzetnicima da sudjeluju u procesu samog rada inkubatora, ali iskoriste i ostale mogućnosti prostora za uspostavljenje interakcije s ostalim sudionicima za postizanje još većeg uspjeha - rekao je između ostalog zamjenik župana Hrvoje Frankić i istaknuo da su mnoga uspješna svjetska imena u svojim počecima krenuli iz garaže, kao što je i naš Mate Rimac, a da je imao uvjete koji su dostupni u Malom tehnopolisu možda bi i brže došao do sadašnjih postignuća. Frankić je zahvalio svima koji su začeli ideju, sudjelovali i podržali njezinu realizaciju te je na kraju naglasio da će se osobno zauzeti da u programima za 2021. godinu i dalje Zagrebačka županija ostvari sufinanciranje najma poduzetnicima te subvenciju rada inkubatora.

Na kraju završne konferencije sudionici su obišli novouređene prostore Malog tehnopolisa i sa posebnim zanimanjem razgledali 3D printere.

Mato Šipuš

Osobna karta Malog tehnopolisa

Projekt je sufinancirala Europska Unija iz europskog fonda za regionalni razvoj. Cilj projekta je uspostava poduzetničkog centra i inkubatora koji će postaviti temelje za razvoj i rast poduzetništva orijentiranog na prerađivačku djelatnost, baziranu na znanju, novim tehnologijama i inovativnosti. Posrednička tijela bili su Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta te Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU. Nositelj projekta bio je Grad Samobor, partneri Zagrebačka županija i Poduzetnički centar Samobor, a suradnici Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, Centar za transfer tehnologije Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Srednja strukovna škola Samobor, POU Samobor, Udruženje obrtnika, Obrtničko učilište Zagreb i Razvojna agencija Zagreb.

 

Završna konferencija projekta Mali tehnopolis Samobor

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002