31.10.2020.

Radovi u i oko rudarskog muzeja u Rudama ne staju

Možete vidjeti i hologramsku projekciju mitskog patuljka

U Rudama je u četvrtak, 29. listopada, uspješno obavljen tehnički pregled novog objekta smještenog u blizini ulaza u Rudnik svete Barbare - simulacije rudarskog rova. Riječ je o 30-metarskoj armiranobetonskoj konstrukciji zamaskiranoj drvom, koja svojim izgledom oponaša rudarski rov. Objekt se sastoji od 12 modula dugačkih 2,5 metara i u sebi ima integrirane sadržaje kao što su prostor za vodiče, kovačnica, skladište za alat, prostor za podjelu hrane, sanitarni čvor, te otvorene module za radionice i izložbe. U izgradnji su sudjelovali domaći obrtnici Juripan i Sken mont, uz stručni nadzor firme Opting. Za samu ideju i njeno projektiranje zaslužne su Tatjana Miklenić i Mirna Jagarinec iz projektantskog ureda Studio DOT.

U ime Grada Samobora provedbu projekta je koordinirala Štefica Lustek, a cijeli projekt je, kako u pripremi tako i u izvedbi, realiziran u suradnji s KUD-om Oštrc, koji, temeljem sporazuma sa Samoborskim muzejom i uz suglasnost Ministarstva kulture, već petu godinu uspješno vodi brigu o ovom jedinstvenom nepokretnom kulturnom dobru u Republici Hrvatskoj.

Inače, u rudniku je prije dva mjeseca postavljen i dvojezični hologram. Za njegovu instalaciju zaslužan je još jedan Samoborac – Filip Šarić i firma Holofiction d.o.o., iz koje s ponosom tvrde da je hologramska projekcija mitskog patuljka Bergmana prvi hologram u svijetu ikad postavljen u nekom rudniku.

Simulacija rova i hologram dio su projekta "Rudnik sveta Barbara - Faza III – interpretacijski poligoni", za koji je Grad Samobor prije godinu dana potpisao ugovor o sufinanciranju s Ministarstvom turizma i sporta Republike Hrvatske, u okviru nacionalnog programa razvoja javne turističke infrastrukture. Vrijednost ugovora i izvedenih radova iznosi 970.000 kn s PDV-om, od čega je ministarstvo osiguralo 310.000 kn, a Grad Samobor preostalih 660.000 kn u ovogodišnjem proračunu. Posebno veseli činjenica da Grad Samobor u ovoj izazovnoj godini nije odustao od projekata usmjerenih prema poboljšanju turističke ponude, što će mu se sigurno vratiti kroz povećani interes posjetitelja u narednim godinama. Rudari imaju dosta razloga za optimizam, budući da je u pripremi nekoliko projekata vezanih uz rudnik s Rudarsko-naftno-geološkim fakultetom u Zagrebu, a i Samoborski muzej se sve aktivnije uključuje u razvoj svoje ustrojbene jedinice.

Za kraj, preostaje nam samo uputiti poziv svima da u jednom od narednih vikenda razgledaju nove sadržaje koje nudi Rudnik sveta Barbara. Rudnik je otvoren za posjetitelje subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati do 4. prosinca, nakon čega slijedi stanka do proljeća, tijekom koje će se provoditi radovi na zamjeni podgrade, dotrajalog stepeništa i opremanju novoizgrađene simulacije rudarskog rova.

Josip Lebegner

 

Radovi u i oko rudarskog muzeja u Rudama ne staju

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002