27.04.2020.

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Edi Kirschenheuter, novinar

Gužva i doma i na poslu

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize
Edi Kirschenheuter, novinar

Suživot s koronom već se udomaćio, jer i četvrti je tjedan u tijeku otkako su se naše navike i svakodnevni rituali promijenili. Iako nam se svima u redakciji Radio Samobora na prvu činilo da će, s obzirom na otkazivanje svih javnih događanja biti bar malo lakše i usporenije raditi, tomu baš i nije ispalo tako. U prvi mah smo se pitali o čemu ćemo sada kad sve stane, ali vrijeme je brzo pokazalo da je tema u ovoj nevolji napretek - preporuka, mjera, odluka, svakodnevnih izmjena i dopuna, a što sve mijenja i novi režim života. Na radiju isključivo objavljujemo samo provjerene i službene informacije pa ih na svaki upit i dodatno provjeravamo, a nastojimo i svakom slušatelju ili čitatelju naših objava, ponajprije na društvenim mrežama, i ponaosob potražiti odgovor na njegovo pitanje, a njih je gotovo pa "more". Nije nam sve to skupa teško, jer zbog toga i postojimo, a lijepo je i čuti ili pročitati kad ona druga strana iskreno zahvali. A nikad zadovoljnih... njih, naravno, uvijek ima. Ipak, manjina su i isto tako čine ovaj primijenjeni život, kao i onaj svakodnevni, ako ništa drugo, bar takvim da nam ne bude dosadan.

U svemu tome skupa ovih dana imam prigodu osjetiti i što to znači ostati doma i ne raditi. Malo grlobolje, kihanje, a potom i nos koji je procurio, već me šesti dan vežu uz dom i ukućane. Liječnica je procijenila da je to "samo" prehlada, jer temperaturu nemam, ne kašljem, opće stanje je dobro i uobičajeno, a da nije korone ne bih se na to vjerojatno ni posebno obazirao. Ali, eto, i sebe i kolega radi, ostao sam doma i još dan, dva pa ću natrag na posao.

S ukućanima tako dijelim opće stanje u društvu i svijetu, sa suprugom koja na HRT-u, po novom, 3 dana radi, pa 3 ne, starijom kćeri koja kao stažistica čeka poziv iz samoborskog Doma zdravlja na dežurstvo i mlađom koja je preuzela laptop u svoje ruke i prijepodne je na online nastavi u jednoj, a poslijepodne u drugoj, od dviju srednjih škola koje paralelno pohađa.

 

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Edi Kirschenheuter, novinar

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002