31.12.2020.

Gradonačelnik Krešo Beljak čestitao Novu godinu Samoborcima i svojim suradnicima koje je vodio 12 godina

Mene biti neće, a valjda će 2021. biti bolja

Godina koja je iza nas i u zadnjim nam je danima nanijela mnogo razaranja, boli i brige, ali i zajedništva koje proizlazi iz sućuti prema bližnjima.

Uobičajeni novogodišnji domjenak, kada bi, inače, pred novogodišnju noć, samoborski gradonačelnik ugostio najbliže suradnike i zahvalio im na svemu učinjenom u godini na izmaku, ove je godine, iz svima poznatih razloga bio skroman i, na neki način, intiman.

Uz gradonačelnika Krešu Beljaka, okupili su se u Gradskoj vijećnici njegovi najbliži suradnici: zamjenici Sanja Horvat Iveković, Željko Stanec i predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić i, vidno zabrinuti zbog svega što se događa, jedno drugom poželjeli sve najbolje u 2021. godini.

Gradonačelnik Beljak ukratko je ocrtao minulo razdoblje, spomenuo sve teškoće, nedaće i probleme s kojima su se i Hrvatska i Grad Samobor ove godine nosili te podsjetio na neosporive rezultate aktualne gradske uprave.

Posebno je istaknuo proglašenje Grada Samobora najboljim gradom u domeni gospodarstva te među najprivlačnijima za život i rad. Po posljednji je put, nakon tri mandata, zahvalio građanima Samobora, najbližim suradnicima i gradskoj upravi na dosadašnjoj suradnji i poželio im sretnu 2021. godinu.

Naravno, dobre želje je posebno usmjerio prema onima koji bi trebali nastaviti planirane i zacrtane programe, budući da nas na proljeće čekaju novi lokalni izbori, a dosadašnji gradonačelnik se na njima neće kandidirati.

R.Š.

 
31.12.2020.

Samobor će, možda, dobiti i Centar tehničke kulture

Novo mjesto za udruge s područja tehničkih znanosti

Na stupanj razvijenosti nekog društva uvelike utječe i njegov odnos prema tehničkoj kulturi, brzini širenja i usvajanja novih tehnologija te, posebice, inovatorstvu. Osim rada školovanih znanstvenika, koji sustavno obrazuju nove znalce iz područja tehnike, veliku ulogu u popularizaciji tehničke kulture imaju amaterske udruge koje okupljaju mlade s ciljem razvijanja novih ideja i njihovu interakciju kroz širok spektar aktivnosti koje im se nude.

U Gradu Samoboru uspješno djeluje desetak udruga članica Zajednice tehničke kulture Grada Samobora, od kojih je sada većina smještena u neprikladnim prostorima bivše zgrade Komunalca u Perkovčevoj ulici. Unatoč tome, samoborski tehničari-amateri redovito polučuju odlične rezultate na domaćim i svjetskim natjecanjima i smotrama, nadaleko su poznati po inovacijama i sustavno promiču svoj rad javnosti zanimljivim i dobro prihvaćenim predavanjima koje organiziraju.

Sve navedeno ponukalo je vodstvo ZTKGS-a da krene u projekt osnivanja i izgradnje Centra tehničke kulture u Samoboru, kojim bi svima osigurali bolje uvjete za rad i, još važnije, privukli još veći broj članova u svoje udruge.

S tim prijedlogom i već razrađenom idejom početkom 2019. godine predsjednik ZTKGS-a Stjepan Črnjak, dopredsjednik Ivan Vlainić i tajnik Franjo Bašić došli su kod zamjenika gradonačelnika Željka Stanca i gradskih pročelnika Jure Horvata i Marinka Džepine, koji su podržali njihovu inicijativu pa se postepeno krenulo i u realizaciju ovog hvalevrijednog projekta, kakvim su ga ocijenili gradski čelnici.

Novi Centar tehničke kulture trebao bi niknuti u Langovoj ulici pokraj tamošnjeg sportskog igrališta, a planiran je kao niskoenergetska zgrada uz koju ostaju postojeći sportski teren i zelena površina. U centru su predviđeni višenamjenski prostori koji omogućuju odvijanje sadržaja iz svih područja tehničke kulture, ali i ostalih kulturnih i sportskih manifestacija primjerenih prostoru, kao i ljetni kampovi koji bi se organizirali u suradnji sa Samoborskim športskim savezom i udrugama iz kulture. Visina i izgled zgrade pratili bi već postojeće susjedne objekte, a bila bi namijenjena prvenstveno djeci i mladima, hobistima i amaterskim udrugama tehničke kulture.

S obzirom da se radi o gradnji potpuno nove zgrade i jednom od budućih kapitalnih projekata Grada, prvi je korak bio da se isti uvrsti u Strateški program razvoja Grada Samobora do 2023. godine, što je i učinjeno u travnju 2019. Do kraja iste godine pribavljena je potrebna dokumentacija za izradu projektnog zadatka za idejno rješenje Centra, prihvaćeno je rješenje domaće tvrtke AR Plan, samoborski geodeti iz GEO-BIM-a odradili su svoj dio posla, a o svemu je, kako i zakon nalaže, zatraženo mišljenje o mogućnosti zahvata u prostoru Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, odnosno njihove Uprave za zaštitu kulturne baštine, jer se radi o novoj građevini unutar zaštićenog centra grada.

Prema idejnom rješenju, bruto površina zgrade (podrum, prizemlje, 2 kata, uvučeni kat i završna etaža) bit će 1180 m2, a za njezinu izgradnju potrebno je nešto manje od 14 milijuna kuna s PDV-om.

Sredstva za dosadašnje projektiranje i dokumentaciju osigurala je Zajednica tehničke kulture Zagrebačke županije, a veći dio za daljnju izradu dokumentacije i građevinski dio radova planiran je iz EU fondova, na koje će Grad i zajednice objedinjeno aplicirati.

Bude li teklo sve po planu, Grad Samobor i njegove vrsne udruge s područja tehničke kulture uskoro će biti bogatije za još jedan centar izvrsnosti, mjesto širenja ideja i znanja, bez kojih nam nema toliko iščekivanog napretka.

M.K.

 

Gradonačelnik Krešo Beljak čestitao Novu godinu Samoborcima i svojim suradnicima koje je vodio 12 godina

Samobor će, možda, dobiti i Centar tehničke kulture

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002