09.02.2020.

Na Trgu kralja Tomislava održan prosvjed "Stop govoru mržnje i međusobnoj netoleranciji"

Josip Pini Mahović: Novi zakon i operativne grupe spriječit će govor mržnje

U nedjelju, 9. veljače, na samoborskom Trgu kralja Tomislava okupilo se tristotinjak članova braniteljskih udruga, prosvjedujući proziv samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, a zbog njegovog twitanja o udbaškim egzekucijama nakon 2. svjetskog rata.

Na prosvjed ih je je pozvala Zajednica udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a, a stigli su autobusima iz raznih krajeva Hrvatske. Tema prosvjeda je "Stop govoru mržnje i međusobnoj netoleranciji", a organizatori su poručili da se prosvjed organizira kako bi se zaustavio govor mržnje između različitih društvenih i političkih skupina.

Prije početka obraćanja organizatora i govornika svirala je Thompsonova pjesma, a potom i državna himna.

Prvi je govorio jedan od organizatora, predsjednik Zajednice branitelja liječenih od PTSP-a Tihomir Trešćec, koji je izrazio "duboko nezadovoljstvo Beljakovim prijezirom prema braniteljskoj populaciji".

- Zvati branitelje šačicom pijanaca je nedopustivo - dodao je i rekao kako svaki dan umre oko 12 branitelja te kako oko svaka tri dana jedan branitelj počini samoubojstvo. Zahvalio je svima na dolasku.

Govorio je i jedan od zapovjednika 151. samoborske brigade Josip Mahović Pini.

- Vi predstavljate najvrjedniju Hrvatsku koju mi danas imamo - rekao uputivši pozdrave obiteljima poginulih branitelja, kao i svima kojima je netko poginuo nakon Drugog svjetskog rata i rekao kako o prošlosti ne želi govoriti.

- Vi koji ste došli sa svih strana Hrvatske vjerojatno ne znate da se ovaj grad u Domovinskom ratu časno borio za svoju zemlju. Nismo bili na direktnom udaru, ali smo dali 53 poginula borca, preko 250 ranjenih i 7000 branitelja - rekao je Mahović.

- Drago mi je da danas mogu izreći tu činjenicu koja govori sve o Samoboru. A danas, kada govorimo o govoru mržnje i političkom društvu, moram reći da su ih iznjedrile organizacije koje vode računa samo o sebi i koji samo gledaju kako će u Hrvatskoj sve pokrasti. Ne gledaju na malog čovjeka, sve su zaboravili. I onda se pojavi baš moj gradonačelnik koji je u stanju pljunuti na svakog mrtvog, svakog invalida i svakog poštenog građanina. Dragi suborci, Samoborci, a i šire. Mi smo danas trebali biti mala Švicarska da nije bilo lopovluka političkih elita.

Dragi Hrvati, nama ljudi odlaze, jedan dio naroda se predao jer im ovdje nije dobro, ne zato što nema novaca, nego jer ne mogu podnijeti ove politike u zadnjih 30 godina, čast izuzecima. I upravo ovaj skup ima veću težinu nego se nama čini, jer je najavom skupa i kroz organizaciju došlo do toga da je neki dan Tomo Medved javno rekao da će predložiti da se usvoji Zakon o obrani dostojanstvenosti Domovinskog rata, prema kojuem će biti formirane operativne grupe koje ovakve izjave više neće dozvoljavati. Sve nam ide u korist, Hrvatska ide naprijed i upravo ste vi potvrda da jedinstvo iz rata nije umrlo i da će ono spasiti Hrvatsku, ako bude trebalo još jednom i još jednom. Ja ću vas pozdraviti sa: Navik živi on ki živi pošteno - rekao je Josip Mahović.

Udovica branitelja je izjavila: - Porazili smo pobjednike 2. svjetskog rata. To poraženo zlo opet diže glavu.

Predsjednica Zagrebačke udruge udovica Rozalija Bartolić obrušila se na Beljaka, odluku Ustavnog suda o pravu gejeva da udomljavaju djecu, kao i na to da djeca branitelja nisu u Saboru i ne odlučuju o hrvatskim zakonima.

- Naša djeca neće prosvjedovati, mi s ovim prosvjedom dolazimo preuzeti našu slobodu i uništiti zlo protiv kojega se bunimo. Te riječi mora čuti naša Hrvatska, beljaci, obersneli, pupovci, stazići, plenkovići i svi koji nam nameću zlo umjesto dobra, nude tuđe ime i prezime. Moraju čuti i shvatiti da smo mi pobjednički narod. Ovim prosvjedom osuđujemo zlo koje se uselilo u naše institucije. Upiremo prstom u isto zlo zbog kojeg su toliki umrli. Pitajmo se ima li mjesta na našoj Zemlji na kojemu ne bismo trebali vrištati i upozoravati na zlo i opasnost. Nema, a to je opasno. Zato riječi Kreše Beljaka ne smijemo gledati kao slučaj, incident ili zločestoću - poručila je.

Govorila je i o 2. svjetskom ratu.

- Beljakove riječi su odavno pojava i politika koju nam nameću pobjednici 2. svjetskog rata, koje smo mi porazili uz strašnu žrtvu i herojstvo. Poraženo zlo opet je ovladalo našom državom, zato sam i tužna, iako sam ponosna, jer sam s vama. Umjesto da mi predstavljamo u našim institucijama, umjesto da sinovi i kćeri naših junaka donose zakone, u uredima divljaju beljaci, zakone donose nasljednici zločinačkih politika, pa i sami sudionici zločina - rekla je.

Okupljenima se obratio i veteran 4. splitske gardijske brigade Ivan Tomić, a govorili su i jedan od osnivača Hrvatskog sokola Željko Baić, Ivan Kovačević i njegov udbaški istražitelj Željko Kekić Pauk.

- Pratio sam Tuđmana, Kuharića, pa i majku Terezu kad je dolazila u Zagreb. UDBA je sotonska služba. Obrada se može završiti na pet načina: opomenom, vrbovkom, progonom, kaznenim progonom kao moj prijatelj Anto i fizičkom likvidacijom. Moram vam reći da je to bio jedan složen proces i da su uvijek konačnu odluku o likvidaciji Hrvata donosili u Beogradu. Odlučivali su koga se ubija, a koga ne. Ubijalo se one koje se nije moglo osuditi, uglavnom migrante - rekao je Kekić.

R.Š.

 

Na Trgu kralja Tomislava održan prosvjed "Stop govoru mržnje i međusobnoj netoleranciji"

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002