10.07.2020.

Asfaltiran odvojak Štulci u Drežniku Podokićkom

470 metara obnovljene prometnice

Dovršeni su radovi na rekonstrukciji i asfaltiranju odvojka Štulci u Mjesnom odboru Drežnik Podokićki.

Asfaltirano je ukupno 470 metara prometnice, a radove je izvelo trgovačko društvo Komunalac d.o.o.

A.B.

 
10.07.2020.

Tribina "Natura područje Sava kod Hrušćice sa šljunčarom Rakitje – suradnjom do rezultata"

Za očuvanje staništa crvenokljune čigre

Područje jezera Rakitje proglašeno je 2019. godine dijelom Natura 2000 područjem s ciljem očuvanja najveće kolonije crvenokljunih čigri u kontinentalnoj Hrvatskoj. Kako bi upoznali javnost s ciljevima i razlozima zaštite, te unaprijedili komunikaciju među dionicima zaštićenog prostora održana je tribina "Natura područje Sava kod Hrušćice sa šljunčarom Rakitje – suradnjom do rezultata".

Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim europskim zemljama, što se ogleda i u činjenici da zaštićena te Natura 2000 područja pokrivaju oko trećinu njenog teritorija. Upravljanje tim područjima na održiv način predstavlja izazov te postoji potreba za poticanjem komunikacije među različitim dionicima aktivnim na tim područjima kako bi se izbjegli potencijalni sukobi i osigurala potpora lokalne zajednice naporima da se ta područja očuvaju, što je i bio cilj tribine.

Na javnoj tribini okupili su se svi najvažniji dionici Natura područja Sava kod Hrušćice sa šljunčarom Rakitje - predstavnici Hrvatskih voda, Hrvatske elekotroprivrede, Javnih ustanova za zaštitu prirode, Turističke zajednice Svete Nedelje, Državnog inspektorata, Zavoda za ornitologiju, udruga ribiča, lovaca te gospodarstvenika koji djeluju na tom području. Raspravljalo se o modelima upravljanja zaštićenim područjima, načinu izmjene Uredbe o ekološkoj mreži te načinu suradnje s dionicima prostora na projektu o crvenokljunim čigrama kao ciljanom vrstom za zaštitu u Natura području "Sava kod Hrušćice sa šljunčarom Rakitje". Sudionici tribine saznali su koliko ima čigri u Hrvatskoj, gdje ih ima najviše, čime se hrane, zašto su ugrožene, što ih ugrožava, zašto su nam važne te kako svatko od njih može pridonijeti očuvanju staništa crvenokljune čigre.

Tribina je održana u sklopu projekta "Partneri za prirode", koji je financiran putem švicarsko-hrvatskog programa suradnje u iznosu od 1.400.000 kn. Projekt koordinira Zelena akcija. Partneri na projektu su tri javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima prirode u Hrvatskoj (JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, JU Park prirode Lastovsko otočje i Međimurska priroda) te švicarska nevladina organizacija Pro Natura. Glavni cilj projekta je izgradnja kapaciteta organizacija civilnog društva i javnih ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Hrvatskoj, kroz suradnju i partnerstvo sa švicarskim organizacijama civilnog društva i javnim institucijama, na način koji osigurava održivi socio-ekonomski razvoj lokalnih zajednica.

T.M.M.

 

Asfaltiran odvojak Štulci u Drežniku Podokićkom

Tribina "Natura područje Sava kod Hrušćice sa šljunčarom Rakitje – suradnjom do rezultata"

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002