27.03.2020.

Zapovijed zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladena Žitkovića

Vatrogasci u ophodnji i na dežurstvu

Na temelju naloga Stožera Civilne zaštite Grada Samobora od 27. ožujka zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladen Žitković donio je Zapovijed prema kojoj su zapovjednici DVD-a Samobor i Galgovo, 27. i 28. ožujka od 8 do 17 sati dužni provoditi dežurstvo - ophodnju na ulazu na područje Grada Samobora.

Ophodnju - dežurstvo provodit će na lokalnim prometnicama gdje se ulazi na područje Grada Samobora:

• DVD Samobor – lokacija Domaslovec

• DVD Galgovo - lokacija Drežnik Podokićki.

Zadaća je vatrogasaca upućivati građane na samozaštitno ponašanje i sprečavanje širenja virusa COVID-19 te ih upozoravati na pridržavanje mjera ograničenja kretanja i zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka.

U vatrogasni operativni centar potrebno je dojaviti podatke o vatrogascima koji su bili u ophodnji, mjesto, vrijeme i zatečeno stanje, putem radio veze ili telefonom na broj 01/3385-722.

Vatrogasci ne raspravljaju sa zatečenim građanima i građanima koji prolaze prometnicama, u slučaju potrebe obavještavaju VOC JVP Grada Samobora, koji će prema potrebi obavijestiti policiju.

Prilikom dežurstva - ophodnje treba koristiti potrebnu zaštitnu opremu (maske za lice, medicinske rukavice i sredstva za dezinfekciju ruku i vozila) te izbjegavati bliske kontakte.

Prilikom ophodnje koristit će službena vatrogasna vozila, vatrogasci moraju biti u službenim radnim odorama i s vidno istaknutim obilježjima vatrogasne organizacije.

Preporuča se za upozorenja građanima koristiti plakate s odgovarajućim porukama, na primjer "Ostani doma – ostani zdrav".

Za provođenje zapovijedi zadužuju se zapovjednici dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Grada Samobora, DVD Samobor i Galgovo i voditelji vatrogasnih odjeljenja JVP Grada Samobora.

Zapovijed stupa na snagu danom donošenja i dostavlja se na uvid Stožeru civilne zaštite Grada Samobora.

T.I.

 
27.03.2020.

Obavijest Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje

I propusnice zbog pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama

Obavijest Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje

Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje 26. je ožujka zaprimio dodatnu Uputu o načinu primjene Odluke o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događaja (Narodne novine br. 32/2020).

S obzirom na neprihvatljiva okupljanja na pojedinim benzinskim postajama koja predstavljaju rizik za prijenos bolesti COVID-19, mnogobrojne upite i različita tumačenja u vezi s trgovačkom djelatnošću na benzinskim postajama, a uzimajući u obzir i svrhu zbog koje je predmetna odluka donesena, dana je uputa: za vrijeme proglašene epidemije koronavirusom COVID-19, ostali proizvodi koji se prodaju na benzinskim postajama mogu se prodavati samo osobama koje kupuju gorivo i plin, a cijelo vrijeme način rada benzinskih postaja mora biti organiziran na način da se strogo poštuju sve mjere i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Nadalje, zaprimljena je i Uputa o izdavanju propusnica zbog pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama od Nacionalnog stožera civilne zaštite da u slučaju sumnje u opravdanost zahtjeva za izdavanje propusnice zbog pružanja skrbi starijim i nemoćnim osobama (npr. ako propusnicu traže osobe koje nisu u bliskom srodstvu sa starijom ili nemoćnom osobom) Stožer civilne zašite Grada Svete Nedelje može tražiti od podnositelja zahtjeva da, uz zahtjev, dostavi i mišljenje izabranog liječnika obiteljske medicine kojim će se potvrditi da je osobi zbog koje traži propusnicu potrebna skrb i njega.

Zaprimljen je i raspored dežurnih timova dentalne medicine koju su organizirani unutar Doma zdravlja Samobor. Dežurni timovi raditi će na adresi Gajeva 37, ordinacija dr. Novak-Rebić prema rasporedu koji dostavljamo u privitku.

Nacionalni stožer uputio je naputak vezan uz pravilno komuniciranje informacija od stožera na lokalnoj razini slijedom kojega postupa i Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje. U nastavku prenosimo naputak u cijelosti: "Praćenjem izvješćavanja javnosti od strane stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave razvidna je neujednačenost podataka o kojima javnost izvještava Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, s jedne strane, s podacima koje iznose stožeri jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, a time i disfunkcionalnost načina objavještavanja javnosti o broju osoba oboljelih od bolesti COVID-19.

Kako ne bi dolazilo do razlike u broju oboljenih u pojedinoj županiji, a posljedično i ukupnom broju oboljelih na razini cijele Republike Hrvatske izvještavanje javnosti je potreno ujednačiti.

S tim u vezi, nužno je da navedeni podaci koji se iznose od strane stožera civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, na tiskovnim konferencijama i sl., budu usklađeni s podacima koje iznosi Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

S obzirom da se testovi kontinuirano provode, a posljedično se i broj oboljelih konstatno mijenja, stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave dužni su komunicirati isključivo podatke koji su upućeni prema Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske od strane nadležnih zdrastvenih i epidemioloških službi.

Upućujemo Vas da navedene relevantne podatke preuzimate na webstranici: https://www.koronavirus.hr/zupanije/139 koja se ažurira usporedno s održavanjem konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske."

Također, želimo istaknuti kako je Stožer civilne zaštite Grada Svete Nedelje zaprimio više od tisuću zahtjeva za propusnice, a novi svakodnevno dolaze. Na sve zahtjeve ćemo odgovoriti, a oni koji imaju opravdan razlog dobit će i propusnice. Građane molimo da prouče tko izdaje propusnice i za koju svrhu https://www.koronavirus.hr/najnovije/tko-izdaje-propusnice-za-sto/291. Dakle, od gradskog stožera će dobiti "iz vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština".

Molimo da građani ostanu doma i ne traže propusnice ukoliko to baš nije nužno. Naime, u zadnjih nekoliko dana smo dobili velik broj zahtjeva za propusnice od naših starijih građana. S obzirom da oni spadaju u rizičnu skupinu, ovime želimo apelirati na njih da čuvaju svoje zdravlje i što manje idu među ljude kako bi rizik zaraze sveli na minimum.

A.B.B.

 
27.03.2020.

Opskrba pitkom vodom

Plaćat će se kod preuzimanja

Opskrba pitkom vodom

Iz Grada Samobora obavještavaju stanovnike svih mjesnih odbora koji se pitkom vodom opskrbljuju iz cisterni, a u suradnji s DVD-om Samobor, da se dosadašnji način i raspored dostave pitke vode ne mijenja, već se provodi redovno.

Svi oni koji samostalno dogovaraju dostavu pitke vode izravno s DVD-om Samobor, vodu će odsada plaćati na licu mjesta prilikom preuzimanja.

M.S.

 
27.03.2020.

Grad Samobor apelira za pomoć samoborskim OPG-ovima

Kupujmo domaće i sigurno!

Grad Samobor apelira za pomoć samoborskim OPG-ovima

Sukladno nalogu Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, kao mjera zaštite od širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), do daljnjega su zatvorene tržnice i samoborsko Sajmište.

Time su prouzročeni dodatni problemi za male poljoprivredne proizvođače koji nemaju gdje plasirati svoje proizvode. Grad Samobor stoga poziva građane da kontaktiraju proizvođače sa samoborskog područja i svoju kupnju obave sigurno, sukladno svim uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Grada Samobora. Popis OPG-ova nalazi se na službenoj internet stranici Grada Samobora: www.samobor.hr.

Pozivaju se i svi proizvođači sa samoborskog područja čiji podaci nisu navedeni da na e-mail: info@samobor.hr dostave tražene podatke.

P.A.

 
27.03.2020.

Još jedan Ljubičasti dan u OŠ Milana Langa

Protiv epilepsije i od kuće

Danas, 26. ožujka, je Ljubičasti dan, dan kada se širom svijeta ljubičastom bojom iskazuje solidarnost s osobama koje imaju epilepsiju.

Djelatnici OŠ Milana Langa iz Bregane su se, kao i obično, priključili pozivu te poduprli i ovu akciju. Obzirom da trenutno ne mogu biti u školskim prostorima, poslali su fotografije iz svojih domova, odakle provode nastavu na daljinu.

Inače, Ljubičasti dan ili Purple Day akcija je pokrenuta 2008. godine u Kanadi na inicijativu tada devetogodišnje djevojčice Cassidy Megan, njezinih roditelja i Udruge za epilepsiju u Novoj Škotskoj. Javnim progovaranjem o svojoj bolesti Cassidy je željela smanjiti osjećaj usamljenosti i izolacije koji je učestalo prisutan kod osoba s epilepsijom, a javlja se kao posljedica društvene stigmatizacije i nerazumijevanja bolesti. Od tada se u ovu akciju uključilo više od stotinu zemalja svijeta te je Ljubičasti dan proglašen najutjecajnijim danom posvećenim podizanju svjesnosti o epilepsiji. U Hrvatskoj se obilježava od 2010. godine.

I.M.

 

Zapovijed zapovjednika Vatrogasne zajednice Grada Samobora Mladena Žitkovića

Obavijest Stožera civilne zaštite Grada Svete Nedelje

Opskrba pitkom vodom

Grad Samobor apelira za pomoć samoborskim OPG-ovima

Još jedan Ljubičasti dan u OŠ Milana Langa

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002