01.02.2020.

Više stotina planinara na liturgijskom slavlju na Svetoj Geri

Simbol vjere i zajedništva

Više stotina planinara na liturgijskom slavlju na Svetoj Geri

Na tradicionalnom zimskom planinarskom hodočašću 26. siječnja na Svetoj Geri okupilo se nekoliko stotina planinara iz Hrvatske i susjedne Slovenije. Misno slavlje u kapeli sv. Ilije predvodio je apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, u zajedništvu sa svećenicima grčkog i rimskog obreda.

Planinari se na vrhu Žumberačke gore okupljaju od 1993. godine, kada je po prvi put organizirana zajednička molitva za mir u Hrvatskoj. Od tada se svake godine planinari zadnje nedjelje u siječnju okupljaju na molitvi i u bratskom zajedništvu.

Ž.V.

 
01.02.2020.

U Metliki održana svečana prezentacija Žumberačkog krijesa

Ovaj je kraj dao Crkvi i narodu mnogo znamenitih ljudi

U Metliki održana svečana prezentacija Žumberačkog krijesa

U subotu, 25. siječnja, u slovenskoj Metliki održano je svečano predstavljanje 42. broja Žumberačkog krijesa. Na svečanosti u dvorani sv. Nikole, u ugostiteljskom lokalu obitelji Grubač, okupilo se više od dvjesto uzvanika koje je na početku prezentacije pozdravio glavni urednik Krijesa stavrofor Milan Vranešić. Dobrodošlicu svima uputio je zatim i metliški grkokatolički župnik stavrofor Mihajlo Hardi.

Nakon uvodnih pozdrava na hrvatskom i slovenskom jeziku, o povijesnoj povezanosti Metlike i Žumberka govorio je biskupski vikar o. Daniel Vranešić. U svojem izlaganju istaknuo je važnost Metlike kao mjesta gdje su zajedno djelovali grkokatolički svećenici, hrvatski glagoljaši i slovenski protestantski propovjednici. Svi su duhovni oci imali za cilj u 16. stoljeću u Metliki osnovati tiskaru u kojoj bi se tiskale crkvene knjige na glagoljici i crkvenoj ćirilici. Vikar je govorio i o povijesnoj ulozi uskoka, koji su činili gradsku stražu te predstavljali stup obrane grada od Turaka. Posebna pažnja u izlaganju posvećena je i grkokatoličkom svećeniku Joakimu Šobatoviću i slovenskom povjesničaru Janezu Vajkardu Valvazoru, koji su u 17. stoljeću sakupili narodnu tradiciju žumberačkih uskoka te ju objavili u poznatom djelu Slava vojvodine Kranjske.

Središnje predstavljanje novog broja Žumberačkog krijesa održao je apostolski upravitelj Križevačke eparhije mons. Milan Stipić. Ordinarij je govorio i o pastoralnoj važnosti godišnjaka koji više od četiri desetljeća redovito svake godine dolazi u mnoge obitelji ovog dijela Križevačke eparhije. Uz ostale tematske cjeline, posebno je naglasio onu koja obrađuje žumberačko školstvo.

- Upravo zahvaljujući žumberačkom školstvu ovaj je kraj dao Crkvi i narodu mnogo znamenitih ljudi koji su svojim djelovanjem ispisali stranice crkvene i svjetovne povijesti – kazao je mons. Stipić.

Uz predstavnike Samobora i Jastrebarskog prisutnima se obratio i načelnik Općine Žumberak Zdenko Šiljak, koji je najavio skorašnji početak izgradnje velebnog kompleksa Parka prirode Žumberak. Veliki posjetiteljski centar, vrijednosti gotovo trideset milijuna kuna, gradit će se u Sošicama sredstvima Europske unije, a bit će zamašnjak za mnoga obiteljska gospodarstva na Žumberku.

Na kraju svečanosti glavni urednik zahvalio je okupljenom grkokatoličkom i rimokatoličkom svećenstvu, predstavnicima vlasti, medija, kulturnih udruga i svim gostima. Svoj repertoar žumberačkih narodnih pjesama izveli su članovi KUD-a Marko Vukasović iz Samobora, a uz žumberačke specijalitete druženje je nastavljeno uz zvuke pribićke skupine Žalci.

T.I

Foto: Mihajlo Hardi, Daniel Vranešić, Milan Stipić i Milan Vranešić

 

Više stotina planinara na liturgijskom slavlju na Svetoj Geri

U Metliki održana svečana prezentacija Žumberačkog krijesa

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002