08.07.2020.

Mali tehnopolis Samobor postaje gradski i regionalni poduzetnički centar visokih tehnologija

Stigli 3D printeri i MTS može krenuti punim pogonom

Već prije 2 mjeseca, početkom svibnja, dovršeno je uređenje i opremanje dviju zgrada na prostoru bivše samoborske vojarne, čime je završen gotovo trogodišnji projekt Mali tehnopolis Samobor vrijedan 21.638.344 kuna, od kojih bespovratna sredstva, dobivena putem SAFU-a (europskih strukturnih i investicijskih fondova) i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, iznose 19.490.552 kuna, a ostatak od 2.638.000 kuna izdvojio je Grad Samobor.

Svi infrastrukturni radovi i opremanje 1400 m2 prostora završeni su na vrijeme, u MTS stigli su i prvi poduzetnici i korisnici, a zapelo je tek oko dopreme dva 3D printera s Malte preko Italije, koji su radi pandemije koronavirusa kasnili skoro 2 mjeseca. No, sada su i oni stigli, spremni su za rad, a vrijeme čekanja iskorišteno je za edukaciju i pripreme, kako bi odmah po njihovoj instalaciji moglo sve u puni pogon.

O kakvoj vrsti visoke tehnologije se radi, što će ona značiti i ponuditi samoborskim poduzetnicima, inovatorima i svim ostalim zainteresiranima, koja joj je namjena i što sve se može proizvesti na 3D printerima, pojašnjava voditelj MTS-a, inženjer strojarstva Karlo Kupres.

- Mali tehnopolis Samobor konačno je upotpunjen i s dva 3D printera, koji su stigli krajem svibnja. Nakon instalacije, koja je potrajala do kraja lipnja, izvršena je i edukacija, čime su oba 3D printera spremna za rad. Interesenata za područje rada s 3D tehnologijama ima i već odrađujemo prve poslove.

Printer Pro Jet 7000 HD, proizvođača tvrtke 3D Systems, radi na principu SLA tehnologije, odnosno stereolitografije, koja je i najstarija 3D tehnologija, a datira još iz 80-ih godina. Unatoč tome, njegova primjena i namjena je vrlo široka, o čemu dovoljno govori i interes poduzetnika. Na njemu se radi epoksidnom smolom, voskom ili nekim drugim materijalom koji je UV reaktivan, što znači da se dodatno izlaže UV zrakama kako bi se pokrenula polimerizacija, odnosno otvrdnjavanje materijala. Konkretno, laserskom zrakom, prema zadanom kodu, uređaj u slojevima polimerizira materijal na zadanim mjestima, a debljina sloja ovisi o unaprijed zadanoj rezoluciji te može iznositi 0,1 mm do maksimalno 0,05 mm po sloju. Materijal koji trenutno koristimo je prozirna epoksidna smola, iz koje možemo proizvesti gotove komade za ugradnju ili jezgre za lijevanje. Nakon printanja komadi se finaliziraju u UV pećnici i spremni su za isporuku.

Drugi printer dolazi od poznatog proizvođača HP, naziv mu je Multi Jet Fusion 580 Color, a njegova specifičnost je da proizvodi dijelove koji mogu odmah ići u eksploataciju zbog svojih mehaničkih, kemijskih i toplinskih svojstava. Kao što mu i naziv kaže, printati se mogu komadi u cijelom spektru boja. To je trenutno jedna od najmodernijih tehnologija na tržištu, učinkovita je, brza i omogućava serijsku proizvodnju, što itekako utječe na cijenu proizvoda. Printer radi materijalom Poliamid 12, koji je poznatiji i kao najlon, a posjeduje iznimna mehanička svojstva, te su komadi nakon printanja vodonepropusni i zrakonepropusni. Sve što izađe iz ovog printera ide potom u komoru za pjeskarenje staklenim kuglicama, čime se uklanja višak materijala – objasnio je Kupres.

Oba printera koštaju 4,1 milijun kuna, prateći skener nabavljen je po cijeni od 1,2 milijuna kuna, a tu je i spomenuta dodatna oprema i uređaji, kojima se zaokružuje proizvodni proces.

Iako govorimo o velikim iznosima koji su uloženi u MTS i kupnju ovih printera najnovije generacije, sve će se i vrlo brzo "isplatiti", pri čemu u početku nije najvažniji financijski efekt, već zalog za budućnost i ulaganje u domaće poduzetništvo.

(Samoborske novine)

 

Mali tehnopolis Samobor postaje gradski i regionalni poduzetnički centar visokih tehnologija

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002