13.07.2020.

Skupština Zagrebačke županije

Naša županija među najsigurnijima u RH

Skupština Zagrebačke županije

Zagrebačka županija prema broju kaznenih djela na 100 000 stanovnika među najsigurnijim je županijama u RH – rečeno je na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije, održanoj 14. srpnja, na kojoj je prihvaćeno izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2019.

Prema riječima Marka Rašića, načelnika Policijske uprave zagrebačke, broj kaznenih djela na 100,000 stanovnika u Zagrebačkoj županiji je 844, a Hrvatski prosjek je 1370. Tijekom 2019. godine na području Županije zabilježeno je 2610 kaznenih djela, 1975 prometnih nesreća te 2863 prekršaja protiv javnog reda i mira i drugih zakona. U odnosu na isto razdoblje 2018. godine kriminalitet je u porastu za 12%, ali je razriješenost bolja za 7,2%. Prometnih nesreća manje je za 6,9%, a broj smrtno stradalih u prometu manji je za 31,3%.

Područje Zagrebačke županije s aspekta sigurnosti ocijenjeno je kao izuzetno sigurno i poželjno za život, a kao i prethodnih godina velika pozornost usmjerit će se na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Jednoglasnom odlukom vijećnici su podržali sufinanciranje projekta "Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0", za što će Zagrebačka županija kroz 3 godine osigurati ukupno 20 milijuna kuna. Za ovaj projekt iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositelj cjelokupnog projekta, uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku. Završetak izgradnje novih objekata, kao i njihovo opremanje projektiranim strojevima i uređajima planira se do sredine 2023. godine, dok će Regionalni centar kompetentnosti – Industrija 4.0 biti u punoj funkciji do kraja 2023. godine.

Sva trgovačka društva, zavodi, ustanove i specijalne bolnice kojima je osnivač ili većinski vlasnik Zagrebačka županija u 2019. godini poslovala su pozitivno, a o tome su danas informirani članovi skupštine.

Na Aktualnom satu najviše vijećničkih pitanja bilo je vezano uz ovogodišnje javne natječaje. Zanimalo ih je koliko je prijava pristiglo te kada kreće isplata bespovratnih potpora poduzetnicima kojima je poslovanje bilo obustavljeno radi koronavirusa, koliko se gradova i općina prijavilo na natječaj za sufinanciranje poduzetničkih zona i izgradnju komunalne infrastrukture, te kada će biti objavljen natječaj za programe u kulturi. Vijećnike je zanimalo kakva je trenutna epidemiološka situacija te što je županija poduzela kako bi pomogla sustavu zdravstva. Govoreći o investicijama, vijećnike je zanimalo kada je u planu otvorenje novog kompleksa u sklopu SB Naftalan, u kojoj fazi je kupnja dodatnog prostora za Glazbenu školu Ferdo Livadić, što je s energetskim obnovama škola i domova zdravlja koje su u tijeku, te koliko sredstava je planirano nakon rebalansa proračuna za kapitalnu izgradnju u školstvu. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na otvaranje ambulante Poliklinike SUVAG u Dugom Selu, razvoj poljoprivrede na području županije u skladu europskim zelenim planom, poticanje uzgoja jagodičastog voća, troškove reprezentacije, mogućnost nabave srednjoškolskih udžbenika, te na posljednje izmjene Prostornog plana Zagrebačke županije.

M.B.

 
13.07.2020.

Samoboru čista petica za proračunsku transparentnost

Samobor opet na vrhu

Samoboru čista petica za proračunsku transparentnost

Institut za javne financije predstavio je rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna svih 576 jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, koje su za svoju transparentnost ove godine ocijenjene prosječnom ocjenom 4.1 od mogućih 5. Time je ostvaren rast u odnosu na prošlogodišnje rezultate.

Peticu za transparentnost tako je ove godine dobilo 85 gradova, među kojima je i Samobor, koji je na vrijeme objavio sve potrebne dokumente. Naime, proračunsku transparentnost IJF mjeri brojem proračunskih dokumenata (izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2018., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2019., prijedlog proračuna za 2020., izglasani proračun za 2020., proračunski vodič za građane za 2020.) objavljenih na službenim internet stranicama.

Iz godine u godinu sve je više kvalitetnih, preglednih i inovativnih mrežnih stranica lokalnih jedinica, no još uvijek ima gradova, a pogotovo općina, s izrazito lošim, nepreglednim, nepretraživim, neažurnim i gotovo praznim mrežnim stranicama.

Brojni su gradovi s dobro koncipiranim i lako pretraživim stranicama, a i na toj je listi Samobor našao mjesto. I dok se neki ističu po zanimljivim vodičima za građane, lako pretraživim dokumentima, višegodišnjim arhivama dokumenata, uključivanju građana, internetskim savjetovanjima o proračunu, dječjim proračunima, konsolidiranim financijskim izvještajima, čak i za proračunske korisnike, vodičima uz sve proračunske dokumente i nizom drugih zanimljivih rješenja, nažalost, i dalje postoje gradovi na čijim je mrežnim stranicama uistinu teško pronaći čak i osnovne dokumente.

Čitavo istraživanje i interaktivnu kartu možete pogledati na stranicama Instituta za javne financije.

T.I.

 
13.07.2020.

Završetak dijela radova na rekonstrukciji Ulice Dobriše Cesarića

Još malo pa gotovo

Završetak dijela radova na rekonstrukciji Ulice Dobriše Cesarića

Pri kraju je dio radova na uređenju i rekonstrukciji Ulice Dobriše Cesarića u Gradskoj četvrti Podložnice. Sve je spremno za polaganje završnog sloja asfalta na prvoj etapi rekonstrukcije ove prometnice u duljini od 250 m, izvedeni su rubnjaci i nosivi sloj asfalta, a u tijeku su i pripreme za asfaltiranje pješačkih staza.

Inače, radovi su vrijedni 2.897.578,00 kn (bez PDV-a) i izvodi ih trgovačko društvo Hvar d.o.o., a svih 800 m ulice bit će završeno u roku od predviđenih 90 dana.

M.K.

 
13.07.2020.

Zbog rekonstrukcije dijela Gajeve nova prometna regulacija u centru Samobora

Počeli radovi u Ulici Ljudevita Gaja

U ponedjeljak, 13. srpnja, započeli su radovi na rekonstrukciji Ulice Ljudevita Gaja. Planiranim zahvatom izvest će se radovi na izgradnji kolničke konstrukcije te formiranje novih proširenih pješačkih staza. U podne su gradilište obišli zamjenici gradonačelnika Željko Stanec i Sanja Horvat Iveković te resorni pročelnik Zvonko Župančić, službenici gradske uprave i predstavnici tvrtke Hvar d.o.o., koja izvodi radove.

U sklopu rekonstrukcije izvest će se radovi na izgradnji nove javne rasvjete, podzemne niskonaponske mreže, optičkih kabela te priključaka sanitarne i oborinske kanalizacije, u ukupnoj vrijednosti 2.632.235,94 kuna (s uključenim PDV-om). Također, bit će izvedeni novi podzemni privodi niskonaponske mreže i optike.

S obzirom na kompleksnost radova i prometovanja vozila kroz centar grada, dinamičkim planom rekonstrukcija je predviđena u tri etape, a promet se preusmjerava na Šmidhenovu ulicu, koja privremeno postaje dvosmjerna.

Prva etapa radova odvijat će se od križanja Ulice Ljudevita Šmidhena i Ulice Ljudevita Gaja do križanja s Ulicom Josipa Milakovića, druga etapa se nastavlja do križanja s Ulicom Ilirskog pokreta te treća etapa do raskrižja kružnog oblika na križanju Ulice Ljudevita Gaja te ulica Miroslava Krleže i Josipa Komparea.

Završni asfaltni sloj bit će izveden u kontinuitetu, dok će pješačke staze biti izvedene u betonskim opločnicima. Predviđeni (ugovoreni) rok trajanja radova je 45 kalendarskih dana, odnosno njihov završetak do početka rujna i sljedeće školske godine.

Za sve stanare, dok traju radovi, osigurana su, sukladno potrebama, besplatna parkirališna mjesta.

M.K.

 

Skupština Zagrebačke županije

Samoboru čista petica za proračunsku transparentnost

Završetak dijela radova na rekonstrukciji Ulice Dobriše Cesarića

Zbog rekonstrukcije dijela Gajeve nova prometna regulacija u centru Samobora

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002