03.04.2020.

84 potvrđenih na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

U Samoboru 3, u Svetoj Nedelji 15 zaraženih

84 potvrđenih na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do petka, 3. travnja do 11:00 sati, evidentirane su 84 osobe kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o 4 osobe više. Do sada je izliječeno 8 osoba, a jedna je preminula (29.03).

Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije ima 8 ispostava na svom području koje su vidljive niže u tablici. Svaka ispostava obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u Ispostavi Samobor.

Broj oboljelih prema ispostavama Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije: Samobor 3, Sveta Nedelja 15 – 7 izliječenih, Zaprešić 19, Jastrebarsko 1, Velika Gorica 25 – 1 umrli, Ivanić-Grad 6, Dugo Selo 11 – 1 izliječen, Vrbovec 1, Sv. Ivan Zelina 3.

Sljedeće informacije bit će objavljene u subotu, 4. travnja, oko 11:00 sati na web stranicama Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr čim ih zaprimimo od strane Županijskog zavoda za javno zdravstvo.

Podsjećamo i da su na području Zagrebačke županije osposobljenje 3 COVID-19 ambulante za uzimanje briseva za testove na koronavirus. U Ispostavi Samobor brisevi se uzimaju od ponedjeljka 30. ožujka, danas s uzimanjem briseva kreće Ispostava Velika Gorica, a od ponedjeljka, 6. travnja, i Ispostava Ivanić-Grad. Napominjemo kako se brisevi u spomenutim izdvojenim ambulantama uzimaju isključivo na nalog liječnika obiteljske medicine za osobe s područja koja ta ispostava pokriva. Također naglašavamo kako će svaka osoba dobit konkretan termin kada treba doći u ambulantu kako bi se uzeo bris. Više informacija je dostupno ovdje.

M.B.

 
03.04.2020.

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Diana Koller, novinarka u mirovini

Nedostaju mi druženja s ljudima

Moram priznati da me, ponajviše i srećom, ovaj virus zamara količinom podataka koje, uglavnom svjesno, ali protiv svoje volje, neprestano gomilam. I do sada sam imala, uglavnom kao zvučnu kulisu, informativne programe uključene kod kuće ili u autu, ali bi mi rijetko plijenili svjesnu pažnju. A sada ne znam jesam li više umorna od ponavljanja informacija o virusu (slušam pažljivo, jer stalno mislim da će reći i nešto novo) ili od silnih telefonskih razgovora.

Priznajem, nisam baš tip za virtualna druženja (eventualno može kava s prijateljicom na daljinu preko SKYPE-a) pa mi već sada nedostaju susreti i druženja uz kavu za koja imam dovoljno vremena u mirovini. Zato sad "trpim" i duže telefonske razgovore.

Nastojim svejedno biti što više disciplinirana i slušati preporuke stručnjaka i pažljivo pratim preporuke, jer spadam (po godinama) u onu rizičnu skupinu.

Veseli me što i u ovo vrijeme ima onih maštovitih, koji se pobrinu da nas nasmiju i učine taj virus u našim očima još sićušnijim. Oduvijek sam cijenila inteligentne ljude sa smislom za humor, a u ovakvim situacijama treba ih cijeniti još više. Meni pomaže!

Lijepo mi je što redovito dobivam i mailove Ogranka umirovljenika Hrvatskog novinarskog društva (HND). Super su se organizirali, međusobno si pomažu, nude pomoć, a ne nazivaju se više umirovljenicima, već veterankama i veteranima!

Svoju potrebu za izlascima nadoknađujem odlascima u prirodu, jer barem tri puta dnevno prošećem psa. Nastojim ići van jako rano ili jako kasno, kad ima što manje ljudi.

Primijetila sam da sam se već ulijenila pa stalno odgađam nešto što mi se ne da raditi, jer mislim da imam i previše vremena.

Teško mi pada što smo morali prestati s redovitim turnirima našeg Športskog bridž kluba Samobor utorkom i petkom u Samoborskoj oštariji (od prošloga petka). U utorak smo probali organizirati turnir preko interneta, ali je pao sistem – nadam se da ćemo sutra uspjeti.

Nadam se i da će naša samoborska tržnica raditi što dulje (makar ne i subotom), jer se tamo redovito opskrbljujem. Sutra tamo idem kod "svoje" mljekarice po sir i vrhnje i kuruzni kruh, a kuhat ću repu kupljenu na našoj tržnici s bažulom (koji sam jučer dobila na poklon).

Redovito pratim Potjeru i tako vježbam svoje male sive stanice. Nažalost, nema za sada besplatne tjelovježbe za umirovljenike u FitnessOf centru (hvala Zvjezdanu koji nas lijepo vodi dva puta tjedno i hvala Gradu koji to financira). To sam zamijenila ranim svakojutarnjim vježbanjem na balkonu.

Svjesna sam da je ovo tek početak, a nadam se da ćemo doživjeti i kraj te da ću vam se još koji put javiti.

Prijeteća poruka "koroni" iz 2CV Puba Fontana

Danas me već u ranu zoru razveselila ova poruka "koroni", koju sam fotografirala za sve vas koji niste blizu Šmidhenove ili ne čitate poruke koje su na svojim ugostiteljskim (i drugim) zatvorenim objektima ostavili njihovi vlasnici. Ja ih čitam, a odlučila sam da neke izdvojim i za druge, ako ih zanima. Poruka je primjerena ekipi iz Fontane i baš mi je drago što poznajem takve ljude. To su oni sa Spačekima! Svaka im čast što su doveli prošlo ljeto toliko ljudi iz cijeloga svijeta u Samobor. Imali smo zapravo sreću što nam "korona" već nije onda stigla!

 

84 potvrđenih na COVID-19 u Zagrebačkoj županiji

Samoborci i koronavirus - što rade, kako žive i ponašaju se u vrijeme krize Diana Koller, novinarka u mirovini

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002