06.08.2020.

Nova gradska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dobar odaziv unatoč ljetu

Nova gradska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

U akciji prikupljanja krvi, koju je samoborski Crveni križ 4. kolovoza priredio na Autobusnom kolodvoru u Samoboru, odaziv je, s obzirom na ljeto, bio zadovoljavajući. Akciji je pristupio 121 dobrovoljni darivatelj, od toga 90 muškaraca, među kojima i dva nova darivatelja te 31 žena. Prikupljena je 101 doza krvi. Nova će akcija na istom mjestu biti priređena u utorak, 1. rujna, između 9.30 i 17.30 sati.

E.K.

 
06.08.2020.

Županijski natječaj za javne potrebe u kulturi

Prijave programa u kulturi do 21. kolovoza

Županijski natječaj za javne potrebe u kulturi

Zagrebačka županija objavila je Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2020. godinu za što je u proračunu je predviđeno 700.000 kuna. Prijedlozi programa zaprimaju se do 21. kolovoza 2020. godine. Sredstva će se dodjeljivati za izdavačku i muzejsko-galerijsku djelatnost, amaterizam u kulturi te za manifestacije u kulturi.

Pravo podnošenja programa imaju samostalni umjetnici, udruge, umjetničke organizacije, ustanove u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti u kulturi i medijima te gradovi i općine.

Prijave na natječaj moguće su na dva načina: jedan je elektronički, putem sustava ePrijave, koji je dostupan na poveznici www.eprijave.hr na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija u sustav za prijavu projekata (skenirani dokumenti u formatu pdf i jpg). Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga, ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave (bez već priložene propisane dokumentacije) preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo, Ulica grada Vukovara 72/V, p.p. 974, 10000 Zagreb s naznakom: „Poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije za 2020. godinu.“

Drugi način je putem pošte i to na način da popunjeni zahtjev s pripadajućom dokumentacijom pošalju na gore navedenu adresu, najkasnije do 21. kolovoza 2020. godine.

Tekst javnog poziva i upute za prijavitelje nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije www.zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji/Javni pozivi, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01/6009-417.

M.M.

 
06.08.2020.

Nova borba sa stupovima, i to krivim

Lakše je ispraviti krivu Drinu nego stup

"Da ispravljaš krive Drine, nikada ne pokušavaj sine..." Govorila je tako moja pokojna mati, a ja tada nit sam htel ni mogal znat kak tu Drinu i zakaj opće ispravljat. Drina i dalje teče - pravo, ravno ili krivo - fućka mi se živo. Valda ne krivuda sad više tolko kak negdar. To kaj se te reke tiče nek teče kak hoće, meni se v toj vodi ni noge ne moče. Al zravnat krivi stup – e to mi se baš hoće. Makar znam da se taj još ni rodil kaj bi svim krivima ugodil.

Jer krivi su si, i onaj susedov i oni stupi na početku Čudomerščaka su bili zviti. Moj na broju 3 još fala Bogu ravno stoji. Malo je siv, al bar ni kriv. Al onaj, na primer, na Žumberku u selu Grabar više ni hrabar. Bome se je fest naheril. I taj dan mi se činilo da mi se je čak i naceril. Stup vam je tam kod Zečaka, bome ne znam kaj ga muči, valda mu je zemla prelahka. Naslonil se, malko je klonul… Gledam ga na aparatlinu (imam nutra vaser vagu), a i bez nje vidim da bu taj brže prešal k vragu.

Znam taj stup dugo, gledim ga kad god idem u Medven Dragu. Tam imam ekipu dragu, vujca Zmagu i tetu Jagu. Zamesila je ona čera friške mlince (i puru je zaklala) a ja sam doma ostavil klince. Dobro, priznam, jesmo se fest napili, al evo još smo živi. "Živi, živi duh slavenski…". Tak smo popevali, a pred kmicu smo več jedva zevali… Dale se popeva da mi stojimo postojano kao klisurine, al smo zgledeli više kak olupine. Tak smo tulili do jutra, prvo smo kričali vani, posle smo prešli nutra, i več je bilo zutra.

I dok sam išal doma u takvom stanju prema svom imanju vrag mi ni dal mira, nis baš bil ziher jesam li na pravom putu pak sam iskal oko sebe orijentira. I tad me ugledal taj stup. Prolazim tud več jezero let i inače me stup ne dira. Al od čera mi taj stup neda mira....Moram iti nekom doktoru da me nacentrira. Ak treba i glavu nek mi operira. Nedam ja da me truli stup tolko znervira. Gledil sam po autu di mi je sekira. Pa kaj mi je da me običan krivi stup tolko živcira?

Kaj samo ja vidim te krive stupe? Pital sam si punca kaj on misli o tome. Nemoj biti zete glup - kaj te bez veze brine tuđi stup. Daj, miruj, bumo si nekaj spili. Pusti k vragu truli stup - pa tebe saka pizdarija brine. Fala, Papeš sad znam - vodu ionak ne pijem, a kam ne onu mrzlu iz krive Drine, al me i pijanog muči jel neko iz kakve gradske službe ipak o krivim stupima brine. Ni treba baš tak fest jako kak recimo otac o sinu. Morti im samo jednom u deset let pregledat kosinu. Kaj nebi bila lepša slika da sakog krivog nanovo ravno v zemlju porinu. Il bar na drugu stranu zvinu, nek ponosno ravno gledi u visinu.

Ja mora da sam več prešal na kvasinu... Nek idu lepo si krivi stupi u materinu. Daj Papeš, ne cekeči - sipaj mi jednu popudbinu.

Romeo Ibrišević

 

Nova gradska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Županijski natječaj za javne potrebe u kulturi

Nova borba sa stupovima, i to krivim

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002