29.05.2020.

Najava prvog lipanjskog dobrovoljnog darivanja krvi

2. lipnja darujte krv na Autobusnom kolodvoru

Najava prvog lipanjskog dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Samobor poziva sve dobrovoljne darivatelje krvi na prvu lipanjsku, od ukupno tri akcije prikupljanja koje će se održati dolazećeg mjeseca. U Samoboru je riječ o redovitoj mjesečnoj akciji koja je ponovno na rasporedu prvog utorka u mjesecu, dakle, 2. lipnja. Odvijat će se između 9.30 i 17 sati i 30 minuta na Autobusnom kolodvoru.

E.K.

 
29.05.2020.

Svečanim prijemom vatrogasaca Grada Svete Nedelje obilježen blagdan Sv. Florijana

Biliću nagradu uručila Martina Dir, kojoj je spasio život

Grad Sveta Nedelja obilježio je u četvrtak, 28. svibnja, mjesec zaštite od požara. Prigodnim svečanim prijemom vatrogasaca Grada Svete Nedelje ujedno je obilježen i blagdan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, kojeg ove godine nismo imali prilike proslaviti, s obzirom na mjere vezane uz prevenciju širenja virusa COVID-19. Domaćini svečanog prijema u Gradskoj vijećnici bili su zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak i predsjednik Gradskog vijeća Matej Vrdoljak, koji su u pratnji suradnika primili predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava i članove Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje.

- Vatrogastvo nije samo zanimanje, to je poziv. Naši vatrogasci spašavaju ljude i imovinu ugrožene požarom, ali pomažu i u drugim opasnostima: tijekom poplave, nevremena, prometne nesreće, te ekoloških i mnogih drugih katastrofa. Htjela bih još jednom istaknuti da su vatrogasci i u ovim danima pandemije, koji su iza nas, svakodnevno bili uključeni u provedbu svih aktivnosti Stožera civilne zaštite. Radi se o posebnoj humanosti, hrabrosti i požrtvovnosti. Izuzetno sam ponosna na našu vatrogasnu zajednicu, na naša dobrovoljna vatrogasna društva, na našu mladež - izjavila je tom prilikom zamjenica gradonačelnika Grada Svete Nedelje Marija Hršak.

Posebno emotivan trenutak dogodio se kada je Martina Dir uručila nagradu za Vatrogasca godine Patriku Biliću, vatrogascu koji joj je spasio život. On je 30. kolovoza 2019. godine, iako nije bio u službi, nesebično priskočio u pomoć unesrećenoj djevojci. Martina Dir, medicinska sestra u Hrvatskoj vojsci, tog se dana nalazila sa svojim timom u sanitetskom vozilu, kada su se na autocesti kod Zadra sudarili s kamionom. Martina je tom prilikom zadobila teške i po život opasne ozljede noge. Naš vatrogasac Patrik Bilić našao se u tom trenutku u blizini te je ostavio svoje vozilo i priskočio u pomoć ozlijeđenoj Martini. Zajedno s vozačem sanitetskog vozila održavao je na životu do dolaska hitne medicinske pomoći. Zbog njegove reakcije Martina je danas na putu prema oporavku i osobno je željela zahvaliti svom junaku.

Patriku Biliću ovo je drugo priznanje za Vatrogasca godine. Prvo je primio 2014. godine, kada je u Samoboru, za vrijeme nastave u školi, istrčao i spasio život stanarki u obližnjoj zgradi kada je došlo do eksplozije plinske boce. Godinu dana ranije uručeno mu je i Javno priznanje Grada Svete Nedelje za iznimnu hrabrost koju je pokazao u izvanrednoj situaciji.

- Hvala svima što su omogućili da mi upravo Martina dodijeli ovu nagradu i priznanje za koje mislim da svakom vatrogascu izuzetno znači. Drago mi je da je Martina dobro i idemo jako dalje - izjavio je vidno dirnuti i uzbuđeni Patrik Bilić nakon uručivanja nagrade.

Ništa manje emotivna nije bila ni Martina Dir.

- Dok su mnogi nakon nesreće okretali glavu i nisu htjeli pomoći, on mi je bez razmišljanja priskočio u pomoć, iako taj dan nije bio na dužnosti. Time je pokazao svoju humanost i veliko srce. Nekoliko dana nakon prometne nesreće me potražio u bolnici i došao se uvjeriti da sam dobro. Tada je počelo naše prijateljstvo i čast i ponos mi je biti ovdje, jer će on zauvijek biti moj heroj - rekla je Martina.

Vatrogasna zajednica Svete Nedelje osnovana je 22. svibnja 1993. godine i sastoji se od četiri dobrovoljna vatrogasna društva (Kerestinec, Rakitje, Strmec i Sveta Nedelja). Od ukupno 300 članova, gotovo trećinu čine djeca i mladež, što je pokazatelj velikog truda koji zajednica ulaže u rad s članovima, kako na edukativnom, tako i na natjecateljskom planu. Zajednica trenutno broji 82 operativna dobrovoljna vatrogasca, koji svoja znanja kontinuirano nadograđuju kroz različita osposobljavanja i vježbe. Tijekom 2019. godine odradili su 173 intervencije, od čega je bilo 49 požara, 11 tehničkih intervencija, jedna intervencija s opasnim tvarima i još 12 intervencija različite prirode. Osim intervencija, zajednica obavlja i brojne operativne aktivnosti, poput 428 usluga prijevoza vode u 2019. godini, 354 usluge poput ispumpavanja tekućine i ispiranja, 36 vatrogasnih vježbi, te mnoštvo preventivnih aktivnosti. Od početka 2020. godine zajednica je imala 68 intervencija, 268 raznih operativnih aktivnosti, od čega je 65 preventivnih ophodnji vezanih uz COVID-19 i širenje pandemije.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Svete Nedelje Ivica Petravić ponosan je na sve rezultate koje su ostvarili ove i proteklih godina.

- Naši vatrogasci svake godine idu na različite lokacije diljem Hrvatske i pomažu gdje god su potrebni. Svake godine u svibnju odabiremo najzaslužnijeg među nama, kojeg predlažu svi kolege. Drugi predloženi za ovu nagradu bio je Josip Dejanović, kojeg moramo istaknuti kao vrsnog vatrogasca, no Patrikovo posebno djelo je presudilo.

U djelovanje Vatrogasne zajednice ne ubrajaju se i brojne humanitarne akcije, u kojima cijela zajednica pokazuje svoje veliko srce i spremnost za pomoć. Čestitamo im na hrabrosti i zahvaljujemo na svemu što rade za našu sigurnost.

A.B.B.

 

Najava prvog lipanjskog dobrovoljnog darivanja krvi

Svečanim prijemom vatrogasaca Grada Svete Nedelje obilježen blagdan Sv. Florijana

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002