30.10.2020.

Smotra vozila i opreme samoborske Zimske službe

Godila bi im još jedna blaga zima

U bazi Zimske službe samoborskog gradskog poduzeća Komunalac d.o.o., pokraj Sajmišta, obavljena je u petak, 30. listopada, smotra vozila i opreme, a tim povodom okupljenim djelatnicima, voditeljima pojedinih službi, kooperantima i predstavnicima lokalnih medija obratili su se direktor Komunalca Ivica Karoglan, zamjenik gradonačelnika Grada Samobora Željko Stanec i Tomo Jandrečić u ime Nadzornog odbora Komunalca.

Većih promjena u radu službe u odnosu na prošlu godinu neće biti, tako da će za ukupno 530,79 kilometara cesta u nadležnosti Grada Samobora, osim djelatnika Komunalca i njihovog voznog parka, brinuti još 8 vanjskih suradnika, odnosno kooperanata, raspodijeljenih u 3 baze – na Sajmištu i u pretovarnim stanicama u Rudama i Rakovom Potoku.

Direktor Komunalca Ivica Karoglan naglasio je kako je uz postojeće zalihe iz prošle godine, s obzirom da je zima bila relativno blaga, nabavljeno 2000 tona soli za posipavanje i 3000 m3 kamenog posipnog materijala, a za rad Zimske službe u narednom razdoblju osigurano je nešto više od 6 milijuna kuna (bez PDV-a). Zahvalio je Karoglan svim onim djelatnicima Komunalca koji su od proljeća pripremali i obnavljali vozila i opremu za novu sezonu, kao i suradnicima koji će zajedno s njima čistiti prometnice. Na pitanje novinara je li se i koliko uštedjelo od prošle zime zbog povoljnijih vremenskih prilika, Karoglan je odgovorio kako su ukupne uštede bile oko 4 milijuna kuna te se nada da ni ove zime neće morati potrošiti sve resurse.

Pohvale na dosadašnjem radu, uz želje da imaju što manje posla i problema, uputio im je potom i zamjenik gradonačelnika Željko Stanec, istaknuvši višegodišnju dobru organizaciju Zimske službe koja građanima osigurava prohodnost gradskih prometnica.

Detaljan pregled i raspored zaduženja čišćenja gradskih ulica i cesta u zimskom periodu, uz telefonske brojeve voditelja službi, nalazi se na službenim mrežnim stranicama Komunalca.

M.K.

 
30.10.2020.

Tužna 29. obljetnica bitke na Trokutu

Sveto mjesto okupljanja naših branitelja

Na spomen obilježju Trokut-Novska, novljanskoj bojišnici u kojoj je život izgubilo 314 hrvatskih branitelja iz 17 postrojbi, u četvrtak, 29. listopada, okupili su se rodbina, prijatelji, suborci i sugrađani kako bi odali počast svima koji su položili život na oltar domovine 1991. godine.

Svih ovih godina Trokut, kao sveto mjesto, pohode i brojni Samoborci, jer su tu, u prvim, presudnim danima bitke za oslobođenje zapadne Slavonije u akciji Orkan, poginuli naši mladi sugrađani Davor Kelemen, Krešo Purić, Rajko Turk, Zlatko Šabarić i Vlado Ivčić.

Ovogodišnja komemoracija poginulima na Trokutu održana je u skladu s epidemiološkim mjerama zbog koronavirusa, tako da su izaslanstva gradova i udruga, kao i sam protokol, bili znatno skraćeni.

Uz nekolicinu roditelja i prijatelja poginulih branitelja, na Trokut je autobusom stiglo šesnaest članova i predstavnika samoborskih braniteljskih udruga, na čelu s Rudolfom Jedvajem, Franjom Horvatom, Miljenkom Komesom, Josipom Mahovićem i Mirkom Erdeljom, koji su položili vijenac i upalili svijeće ispred spomenika te obišli mjesta stradavanja naših sugrađana.

Prije polaska na Trokut položili su vijenac i upalili svijeće u Parku domovinske zahvalnosti, a misa je po povratku ovaj put služena u crkvi Blaženog Alojzija Stepinca u Novakima.

Ove godine spomeniku na Trokutu je dodan i monolit postrojbi s područja gradova Kutine i Popovače te Općine Velika Ludina, čija su izaslanstva položila vijenac i upalila svijeće u spomen na pale branitelje I. gardijske brigade Tigrovi, 56. samostalne bojne HV Kutina i 125. domobranske pukovnije Novska.

Sjećanje na poginule branitelje započelo je služenjem svete mise, koju je predvodio jasenovački župnik Pejo Oršolić. Nakon mise upriličena je svečana komemoracija, na kojoj se nazočnima najprije obratio zapovjednik postrojbi Operativne grupe Posavina general Rudi Stipčić, prisjetivši se akcije Orkan 91. kojom je zapovijedao. Nazočnima su se potom prigodnim riječima obratili i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi, zamjenica župana Bjelovarsko–bilogorske županije, izaslanici ministra hrvatskih branitelja i predsjednika Vlade RH, te gradonačelnik Grada Novske.

M.K.

 
30.10.2020.

5G mreža dostupna i u Samoboru

Spremni za umjetnu inteligenciju i pametna rješenja

5G mreža dostupna i u Samoboru

U šest hrvatskih gradova, uz četiri najveća – Zagreb, Rijeka, Split i Osijek, i u Samoboru i Svetoj Nedelji Hrvatski Telekom je od 29. listopada počeo s komercijalnom implementacijom 5G mreže.

Nakon testiranja, koje je HT provodio od ožujka 2019. godine, sve je bilo spremno i za realizaciju ovog projekta, čiji zagovornici tvrde da se na 5G mreži temelji budući tehnološki razvoj gospodarstva i društva. Brojni su i protivnici uvođenja ove nove tehnologije, koji upozoravaju na štetan utjecaj ovih baznih stanica po zdravlje ljudi i okoliš te traže moratorij na uvođenje 5G mreže dok stručnjaci ne potvrde kako njihovo zračenje ne ugrožava stanovništvo i prirodu.

U Samoboru je na tu temu prije nešto više od mjesec dana održana i javna tribina za građane, na kojoj su stručnjaci iz HAKOM-a (Hrvatske regulatorne agencije za mrežne aktivnosti) pojasnili principe i način rada na kojima počiva 5G mreža te uvjerili nazočne da će, u skladu sa svojim ovlastima, kontrolirati sve parametre vezane uz uvođenje ove mreže te reagirati na pozive i eventualne pritužbe građana.

Hrvatski Telekom u svojem priopćenju, između ostalog, navodi sljedeće:

"Primjena 5G tehnologije omogućit će daljnji razvoj postojećih, ali i potpuno novih digitalnih usluga, poput umrežavanja senzora i umjetne inteligencije u kontekstu pametnih i zelenih rješenja u proizvodnji, poljoprivredi, zdravstvu i javnom sektoru. 5G mreža počiva na tehnologiji dinamičkog dijeljenja spektra – DSS (Dynamic Spectrum Sharing), čija primjena omogućava trenutnu upotrebu postojećih frekvencija za 5G. Tehnologija dinamičkog dijeljenja spektra omogućava brzu implementaciju 5G mreže te smanjuje potrebu za novim baznim stanicama i lokacijama na specifičnim 5G frekvencijama."

Za očekivati je da će se o 5G mreži još raspravljati, jer, kao i kod uvođenja svake novine u naš svakodnevni život, trebat će vremena da odvagnemo ima li od toga više štete ili koristi.

M.K.

 

Smotra vozila i opreme samoborske Zimske službe

Tužna 29. obljetnica bitke na Trokutu

5G mreža dostupna i u Samoboru

Arhiva 2020

2021

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002